Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 67 (5274)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Recomandări

Turiştii, rugaţi să dea dovadă de prudenţă pe traseele montane

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Înrăutăţirea vremii le poate aduce probleme turiştilor care se avântă pe traseele montane. Pentru a nu rămâne înzăpeziţi sau pentru a nu se rătăci prin munţi, salvamontiştii îi avertizează pe turişti să dea dovadă de prudenţă. „Recomandăm grupurilor care urcă în zona montană că este bine să anunţe serviciile salvamont despre intenţiile lor, pentru a se evita anumite situaţii neplăcute, cum s-a întâmplat şi săptămâna trecută cu cei trei turişti de pe traseul ce duce pe masivul Giumalău, care nu au mai reuşit să urce din cauza stratului mare de zăpadă şi a condiţiilor meteo neprielnice, dar care au ţinut cont de indicaţiile noastre şi s-au întors în Pojorâta”, a precizat Voicu Raia, şeful Serviciului Judeţean Salvamont Suceava.

Condiţiile de mers se vor înrăutăţi şi mai mult în zilele următoare, când sunt anunţate atât ninsori, cât şi viscol, astfel încât grosimea stratului de zăpadă existent va creşte. În momentul de faţă stratul de zăpadă măsoară chiar şi 30-60 cm, mai mare pe feţele nordice şi nord-vestice, iar în zonele unde a bătut vântul atinge şi 1,5 metri, în special pe jgheaburi sau la limita gol alpin-pădure. Problemele mai mari se anunţă la altitudini peste 1.100 de metri, unde există acumulări mai mari de zăpadă, îndeosebi viscolită şi care nu este tasată suficient sau cu crustă care nu ţine greutatea unei persoane.

Din acest motiv, turiştii sunt rugaţi să urmeze doar traseele uşoare de acces la cabanele montane. De altfel, în această perioadă, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi timpii de parcurgere a unui traseu sunt mai mari, putându-se chiar dubla faţă de ceea ce este scris pe indicatoare. Nu trebuie neglijat nici pericolul de avalanşe, astfel încât turiştii trebuie să dea dovadă de mare atenţie când abordează un anumit traseu. În caz de urgenţă se poate suna la 0745 313 052 şi 0salvamont, inclusiv pentru informaţii şi recomandări privind zona montană, precum şi la serviciul 112 pentru cazurile ce implică acţiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turiştii, rugaţi să dea dovadă de prudenţă pe traseele montane.
 Vizualizări articol: 1174 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Turiştii, rugaţi să dea dovadă de prudenţă pe traseele montane3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei