Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 67 (5274)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Şedinţă extraordinară

Bugetul Sucevei a fost aprobat, cu “înţepături”, după aproape trei luni de aşteptare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Aleşii locali suceveni s-au întrunit ieri, într-o şedinţă extraordinară, pentru a aproba bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului reşedinţă de judeţ pe anul în curs.

Mult aşteptatul proiect de buget, discutat cu o întârziere de aproape trei luni faţă de alţi ani, din cauza lipsei bugetului de stat, iar mai apoi a unor acte legislative referitoare la fondurile alocate învăţământului, a fost adoptat cu un număr de 21 de voturi pentru şi o abţinere.

Conform proiectului de buget pe 2013, totalul veniturilor la bugetul general consolidat al municipiului Suceava este de 278.928.550 de lei, în vreme ce totalul cheltuielilor se ridică la 280.616.508 lei, rezultând astfel un deficit de 1.687.958 lei. Cea mai mare parte a deficitului este reprezentat de lipsa banilor de salarii pentru profesori pentru finele acestui an, fiind aşteptate rectificări bugetare care să rezolve această problemă.

Comparativ cu anul trecut, bugetul local al municipiului Suceava este mai mic cu aproximativ 9%, în condiţiile în care totalul veniturilor sunt estimate la 271.847.949 lei, în vreme ce execuţia bugetară a anului trecut a fost de 297.903.944 de lei.

Nici totalul veniturilor estimate pe acest an nu se armonizează prea bine cu cheltuielile necesare în 2013, rezultând un deficit de 28.750 de lei.

Cea mai mare parte a cheltuielilor bugetare(28,12%) au ca destinaţie Învăţământul, urmate de Transporturi (17,61%), Combustibil şi Energie (12,33%), Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică (8,89%), Protecţia Mediului (8,76%), Cultură, recreere şi religie (8,18%), Autorităţi executive (4,05%), Asigurări şi Asistenţă socială (3,68%), Datoria publică (3,52%), Sănătate (1,8%), Servicii publice de evidenţă a persoanelor (1,21%), Acţiuni generale economice, comerciale şi de muncă (0,27%).

 

„Înţepături” pe tema bugetului

Aprobarea bugetului local nu s-a făcut fără replici acide din partea aleşilor locali aflaţi de o parte şi de alta a baricadei politice.

Liderul grupului PDL, Lucian Harşovschi, a criticat Guvernul pentru că a ţinut blocate administraţiile locale până acum, întârziind cu trei luni de zile aprobarea bugetului local, dar, în acelaşi timp, s-a arătat nemulţumit de bugetul prognozat pe 2013: “Este un buget al sărăciei, de inerţie, în care singurele investiţii sunt cele din mandatul anterior”, a spus Lucian Harşovschi.

Replica USL-ului nu a întârziat, venind din partea liberalului Corneliu Vornicu, care a spus: „Dacă este un buget al sărăciei, e doar pentru că avem de plătit datoriile din mandatul anterior. Eu zic că este un buget echilibrat, al tuturor sucevenilor”.

Proiectul de buget pe 2013 a fost lăudat şi de senatorul Ovidiu Donţu, care a apreciat obiectivele de investiţii prinse la finanţare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bugetul Sucevei a fost aprobat, cu “înţepături”, după aproape trei luni de aşteptare.
 Vizualizări articol: 1843 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Bugetul Sucevei a fost aprobat, cu “înţepături”, după aproape trei luni de aşteptare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei