Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 66 (5273)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Revoltător

Sucevean extrădat cu mandat european în Grecia, găsit nevinovat şi eliberat “cu scuze” după opt luni de închisoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Un sucevean în vârstă de 52 de ani a trăit cele mai grele luni din viaţa sa în arest, în Grecia, unde a stat închis opt luni de zile sub acuzaţia că ar fi capul unei reţele de hoţi de utilaje. Omul a susţinut din primul moment că nu are nici o legătură cu furturile de utilaje, însă nimeni nu l-a ascultat. Abia după opt luni de zile de arest Curtea de Apel Salonic l-a declarat nevinovat, fiind pus imediat în libertate. Aşadar, opt luni de zile de arest şi un verdict „nevinovat” însoţit de scuze seci şi fără rost. O poveste incredibilă, dar susţinută de documentele oficiale, un caz ce pare a fi o mare nedreptate pentru care suceveanul are toate şansele să câştige în instanţă mari despăgubiri.  

 

A acceptat să fie extrădat foarte repede, în speranţa unei clarificări rapide a acuzaţiilor   

Coşmarul lui Dănuţ Chideuciuc, din satul Călineşti Enache, comuna Dărmăneşti, a început pe 23 mai 2012. După cum relata la acea vreme şi Monitorul de Suceava, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Suceava l-au depistat pe bărbat şi l-au introdus direct în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Măsura a fost luată după ce Biroul Procurorului de pe lângă Curtea de Apel Salonic a solicitat executarea unui mandat de arestare pe numele lui Dănuţ Chideuciuc, acuzat de furt.

Două zile mai târziu, pe 25 mai, Curtea de Apel Suceava a judecat cererea de extrădare, dispunând predarea suspectului către autorităţile elene. Trebuie precizat că bărbatul a fost extrădat în doar două zile pentru că nu a făcut recurs şi nu s-a opus aceste măsuri. Sfătuit de avocat, el a decis să-şi clarifice cât mai repede situaţia, conştient că oricum va fi extrădat, mai devreme sau mai târziu. Din păcate pentru el, socoteala de acasă nu s-a potrivit însă cu cea din Grecia, iar verdictul „nevinovat” a venit foarte târziu. 

 

Suspect din cauza unui afacerist căruia i-a închiriat terenul societăţii sale

De la ce i s-a tras totul?

În august 2010, poliţişti suceveni au descins la firma lui Chideuciuc, SC Daprocom Industrial Grup SRL, cu sediul în Pătrăuţi, de unde au ridicat mai multe buldoexcavatoare despre care existau date că sunt furate, unele de pe teritoriul Greciei.

După cum se precizează clar şi într-un proces verbal semnat de poliţiştii care au efectuat controlul din august 2010, Dănuţ Chideuciuc le-a prezentat un contract de închiriere a unei suprafeţe de 600 de mp către un anume Gheorghe Vărătucianu, din satul Şerbăneşti, comuna Zvoriştea, administrator al societăţii SC Candid Company SRL Pătrăuţi. Toate utilajele, le-a declarat Chideuciuc anchetatorilor, sunt depozitate pe suprafaţa închiriată de la el de Gheorghe Vărătucianu, care se ocupa cu achiziţia şi revânzarea utilajelor de construcţii şi tractoare. Mai trebuie spus şi că acest Gheorghe Vărătucianu tocmai plecase din ţară cu câteva zile înainte de a avea loc descinderea poliţiştilor.

 

Acuze şi către poliţiştii sucveni

Dănuţ Chideuciuc crede că totul i se trage de la faptul că poliţiştii suceveni au menţionat în procesul verbal că „administratorul (n.r. - Chideuciuc) nu a prezentat nici un document de provenienţă a utilajelor, ocazie cu care i s-a pus în vedere să nu le înstrăineze până la clarificarea situaţiei juridice a acestuia”.

„Din vara lui 2010 şi până în mai 2012, când am fost ridicat şi băgat direct în arest, nu am fost citat nici măcar o dată în acest caz, nu m-a întrebat nimeni nimic. Mă întreb de ce trebuia să am eu documente pe utilaje dacă închiriasem cu acte acel spaţiu unei alte firme, nu mai era afacerea mea . Poliţiştii suceveni şi-au bătut joc de mine, iar apoi am ajuns pe mâna autorităţilor elene, care m-au ţinut închis luni de zile fără să mă întrebe nimic”, susţine Dănuţ Chideuciuc.

 

Lunile de coşmar de pe saltea, fără nici un contact cu exteriorul

Aşadar, la finele lunii mai 2012, suceveanul a fost extrădat în Grecia. Acum avea să înceapă adevăratul său coşmar. După ce a stat câteva zile la un centru de reţinere de la periferia Atenei, Dănuţ Chideuciuc spune că a ajuns la o închisoare din Salonic, Metagogon. Aici a găsit condiţii de ev mediu. Spune că nu o să uite niciodată camera 9, în care a stat de la finele lui mai şi până în noiembrie 2012.

„Era o cameră de 150 de mp în care stăteau de la doi-trei până la 30-40 de deţinuţi.  Şapte luni de zile am dormit pe o saltea de şase centimetri, pe mozaic, fără pernă sau cearşaf, fără să ies la aer sau să văd soare măcar o secundă. Am slăbit de la 94 de kilograme la 72 de kilograme. Aveam o raţie de 5,8 euro pe zi din care nu îmi puteam lua mai nimic”, declară Chideuciuc.

În Grecia deţinuţii primesc zilnic o sumă din care îşi cumpără produsele dorite de la un soi de market mobil, care ajunge în celula lor. El susţine că respectiva celulă era destinată aproape în exclusivitate altor naţionalităţi, în timp ce grecii aveau un regim de detenţie în condiţii mai bune.

„Pe 25 noiembrie 2012 am fost mutat la o altă închisoare din Salonic, Diavata,

unde condiţiile erau mai umane”, spune suceveanul.

 

„Nu m-a băgat nimeni în seamă. Pentru ei nu eram decât o statistică, o cifră”

Deşi pare de necrezut, suceveanul spune că de la extrădarea sa din mai 2012 şi până pe 23 ianuarie 2013 nu a fost audiat de nici o autoritate elenă.

„Nu m-a băgat nimeni în seamă. Pentru ei nu eram decât o statistică, o cifră. Am avut încă de la început avocat, însă acesta mi-a tot spus să aştept. Mi-a şi spus la un moment dat că, dacă nu am noroc să se uite judecătorii atent pe hârtii, pot fi condamnat şi aruncat ani mulţi după gratii, indiferent dacă sunt vinovat sau nu”, rememorează clipele de coşmar Chideuciuc.

Pe 23 ianuarie 2013, Curtea de Apel Salonic, prin cei trei membri de complet, a decis:

“Judecând acuzatul Dănuţ Chideuciuc, născut în România pe 3.02.1961, deţinut în Centrul General de Reţineri Salonic, declară nevinovat acuzatul de mai sus, legat de acuzarea de furt în complicitatea a mai mult de doi complici, uniţi pentru a participa la un furt în formă continuată, calificată, furt comis pe data de 5.05.2010”, este o parte din decizia Curţii de Apel Salonic, care i-a fost comunicată oficial acuzatului şi care între timp a fost tradusă legalizat în română la un birou de profil.

 

Afacere prăbuşită şi fiu cu studii întrerupte din cauza problemelor financiare

Verdictul „nevinovat”, susţine suceveanul, a fost însoţit de câteva cuvinte ale unui magistrat, care şi-a cerut scuze pentru nedreptate.

„Un sec <Ne cerem scuze, sunteţi nevinovat>, atât am primit. Atunci, pe moment, a fost un sentiment de incredibilă uşurare pentru mine. Mărturisesc că o bună perioadă am fost resemnat, viaţa mea nu mai avea nici un orizont”, spune suceveanul.

Bineînţeles, perioada de arest în Grecia nu a reprezentat doar o traumă psihică.

„Afacerea în construcţii a scăzut foarte mult, iar fiul meu, care era la studii în Viena, din cauza problemelor financiare, a trebuit să îngheţe anul şi să revină acasă”, spune Dănuţ Chideuciuc.

 

Daune de un milion de euro

El a ţinut să transmită un mesaj şi către autorităţile române.

„Cred că România face cu mult prea multă uşurinţă aceste extrădări, îşi aruncă cetăţenii ca pe o măsea stricată, iar apoi nu se mai interesează de soarta lor. Timp de opt luni a verificat cineva care este situaţia mea în Grecia, dacă mi se acordă drepturile legale?”, s-a întrebat retoric suceveanul.

În scurt timp acesta va deschide un proces în instanţă în care va cere daune autorităţilor elene. Nu insistă foarte mult pe acest subiect, însă este convins că are şanse să primească daune de cel puţin un milion de euro.

 

Cazuri similare: hârtii trimise de autorităţile judiciare străine au băgat oameni nevinovaţi după gratii

Incredibilul caz nu este singular. Au mai existat situaţii în care simple hârtii trimise de autorităţile judiciare străine au băgat oameni nevinovaţi după gratii, pe diferite perioade de timp.   

Vasile Bodaş, din oraşul sucevean Vicovu de Sus, a fost reţinut şi arestat pe data de 1 decembrie 2007, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au primit un mandat european de arestare pe numele său, emis de Procuratura oraşului german Stade.

În acel mandat se arăta că Bodaş este căutat de nemţi pentru furtul mai multor calculatoare dintr-o şcoală din Germania.

După cinci zile de arest, tânărul a fost lăsat să plece. Procuratura din Stade - Germania a trimis o adresă în care scria negru pe alb că mandatul european de arestare emis pe numele lui Bodaş a fost revocat. Nemţii au motivat că mandatul fusese retras de mai multă vreme, însă, dintr-o greşeală, au uitat să informeze şi autorităţile române. În finalul adresei, autorităţile germane au trecut şi o serie de scuze.

Într-un alt caz, botoşăneanul Marius Murariu a fost săltat de poliţişti pe data de 23 mai 2011 şi a stat patru luni în spatele gratiilor într-o celulă din Lille, pentru mai multe jafuri pe care le-ar fi comis în 2003 pe teritoriul statului francez.
El a fost condamnat la doi ani de închisoare şi eliberat după 110 zile de detenţie, după ce probele ADN au demonstrat că este nevinovat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevean extrădat cu mandat european în Grecia, găsit nevinovat şi eliberat “cu scuze” după opt luni de închisoare.
 Vizualizări articol: 1330 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Sucevean extrădat cu mandat european în Grecia, găsit nevinovat şi eliberat “cu scuze” după opt luni de închisoare3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei