Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 65 (5272)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Săptămâna viitoare

Căldura şi apa caldă ar putea fi oprite la un sfert din asociaţiile de proprietari din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Mii de familii din municipiul Suceava ar putea rămâne fără căldură şi apă caldă de săptămâna viitoare, dacă Termica nu va găsi resursele financiare pentru a achita o parte din datoriile către E.ON, în valoare de 4,6 milioane de lei (46 de miliarde de lei vechi).

Acest lucru ar urma să se întâmple prin deconectarea de la energie electrică a unui număr de 12 puncte termice din sistemul de distribuţie a agentului termic, care asigură căldura şi apa caldă pentru locatarii din cadrul a 21 de asociaţii de proprietari.

Practic, un sfert din asociaţiile de proprietari din Suceava ar putea fi decuplate astfel de la Termica, dacă luăm în calcul numai asociaţiile care reprezintă un număr mai mare de oameni, nu doar de pe o scară de bloc sau un bloc.

Această situaţie limită, care ar lăsa mii de suceveni fără căldură şi apă caldă, ar putea fi evitată dacă Termica ar găsi resursele necesare să achite până pe 25 martie nu mai puţin de 2,7 milioane de lei (27 miliarde de lei vechi), din datoria de 4,6  milioane de lei.

„Am fost notificaţi de E.ON în privinţa decuplării parţiale de la furnizarea energiei electrice dacă nu achităm suma de 800.000 de lei până pe 20 martie. Am reuşit să obţinem un răgaz de câteva zile din partea lor, prin eşalonarea datoriilor, dar vor ca plata să fie mult mai mare, de 2,7 milioane de lei”, a explicat directorul Termica Suceava, Ovidiu Dumitrescu, situaţia cu care se confruntă societatea de termoficare.

 

Asociaţiile cu cele mai mari datorii restante, principalele vizate

În cazul în care nu plăteşte cele 2,7 milioane de lei până luni, 25 martie, Termica, dar şi o parte din populaţie vor avea de suportat consecinţele datoriilor acumulate – oprirea energiei electrice la o parte din punctele termice, ceea ce coincide cu imposibilitatea de a mai furniza căldură şi apă caldă în anumite zone ale municipiului.

„Dacă se va ajunge la această măsură, am discutat cu ei ca oprirea energiei electrice să se facă la asociaţiile de proprietari cu restanţe mari şi cu o vechime mare a acestora, astfel încât să nu fie afectate şi asociaţiile care sunt cu plăţile la zi. Chiar şi aşa, măsura ar fi una injustă, pentru că în fiecare asociaţie doar unii locatari sunt rău-platnici, în vreme ce marea parte încearcă să îşi achite la timp datoriile. Nu e corect faţă de acei oameni să rămână fără căldură şi apă caldă, dar de data aceasta nu mai depinde de noi. Dacă nu funcţionează punctul termic, nu le vom putea furniza căldură şi apă caldă”, a precizat directorul societăţii de termoficare.

Debranşarea forţată de la serviciile Termica a mii de suceveni, ca urmare a opririi energiei electrice la punctele termice, poate fi evitată doar prin achitarea datoriilor către E.ON, în termenul stabilit.

Numai că situaţia încasărilor datoriilor de la populaţie nu e deloc favorabilă.

Astfel, până astăzi, încasările sunt de numai 900.000 de lei, iar din aceşti bani trebuie plătit nu doar curentul electric folosit sau gazul metan, ci şi cărbunele şi apa utilizată la producerea agentului termic, precum şi alte cheltuieli.

Practic, pentru a scăpa de debranşarea parţială la energia electrică, în următoarele zile Termica ar trebui să încaseze de la populaţie o sumă considerabilă, de aproape două milioane de lei.

 

E.ON, decis să sisteze servicile către Termica, în caz de neplată

Problemele cu care se confruntă societatea de termoficare a Sucevei sunt confirmate de către reprezentanţii E.ON Moldova, care spun că trebuie să ia măsuri, pentru a recupera din datoriile care au crescut îngrijorător.

„Termica Suceava a acumulat datorii semnificative faţă de E.ON Energie România, ca urmare a neachitării contravalorii gazelor naturale şi energiei electrice consumate. La acest moment, valoarea totală a acestor datorii este de circa 4,6  milioane de lei, din care peste ptru milioane lei reprezintă debite restante. Compania noastră şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale asumate faţă de Termica Suceava şi a dovedit deschidere de-a lungul timpului, prin eşalonarea şi reeşalonarea creanţelor. Deoarece obligaţiile asumate atât de Termica Suceava, cât şi de autorităţile locale nu au fost respectate,  E.ON Energie Româniaare interesul legitim de a face toate demersurile legale în vederea recuperării creanţelor.

În consecinţă, dacă în perioada imediat următoare Termica nu va face dovada achitării datoriilor către compania noastră, E.ON Energie România va fi nevoită să demareze procesul de sistare a alimentării cu gaze naturale şi energie electrică către acest consumator, începând cu data de 25 martie a.c.”, se arată în comunicatul remis de E.ON Moldova, ca răspuns la solicitările noastre.

Termica a ajuns în situaţia de a nu avea cu ce plăti gazul şi energia electrică consumate şi ca urmare a datoriilor imense pe care le are de recuperat de la populaţie, de peste 22 milioane de lei (220 de miliarde de lei vechi).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Căldura şi apa caldă ar putea fi oprite la un sfert din asociaţiile de proprietari din Suceava.
 Vizualizări articol: 2203 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.44/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 9 voturi
Căldura şi apa caldă ar putea fi oprite la un sfert din asociaţiile de proprietari din Suceava4.459

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rusine trimis de
(20 mar 2013, 18:07:00
CEI, CARE LUCREAZA LA CET, AR FI TREBUIT SA INREGISTREZE DIALOGUL PE CARE L-AU AVUT CU ACEST NERUSINAT DE PRIMAR, CARE RECUNOSTEA CU NONSALANTA CONTRIBUTIA LUI LA FALIMENTUL TERMICII .... DE CE NU AU FOST ASA PROBLEME DE MARI INAINTE DE 2004 CIND NU ERA LUNGU, SI DE CE CET IASI CU DATORII DE 6 ORI MAI MARI AZI REVINE IN FORTA PE PIATA SI MAI SI BAGA 120MEGAVATI IN SISTEMUL NATIONAL, PROBLEMA E PREA MIC COMISIONUL DL PRIMAR. SA VA VAD LA IARNA CE O SA SPUNETI SUCEVENILOR DESPRE PRETUL LA GIGA (CUM O SA SCOTETI CAMASA CURATA) SAU VINA O SA FIE TOT PE TERMICA PT CA EI O SA O PREIA DE LA GARD SCRIPTIC . ASTA DACA SE VA MAI CONSTRUI NOUA CENTRALA CA SE AUD ZVONURI CA ADREM DEJA A FALIMENTAT
2.   ÎNTRAJUTORARE trimis de
(20 mar 2013, 19:07:52
Punem mană de la măna și ne cazăm la LUNGU acasă

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei