Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 60 (5267)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Majorări

Universitatea „Ştefan cel Mare” a stabilit cuantumul taxelor de şcolarizare pentru anul academic 2013- 2014

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Universitatea “Ştefan cel Mare” (USV) a stabilit cuantumul taxelor de şcolarizare aferente anului academic 2013- 2014. Pentru viitorul an universitar, Senatul USV a aprobat indexarea circa 14% a taxelor de studii pentru programele de studii de licenţă, masterat şi doctorat corespunzătoare ofertei educaţionale. Conform hotărârii Senatului USV, sumele anuale pe care vor trebui să le lase la casieria USV studenţii care nu beneficiază de un loc subvenţionat de la bugetul de stat se situează între 2.000 lei şi 4.000 de lei.

 

Taxe mai mari cu 500 de lei la Facultatea de Inginerie Alimentară

Cei ce intenţionează să-şi continue studiile superioare în cadrul Facultăţii de Inginerie Alimentară (FIA) a universităţii sucevene, în cazul în care nu vor prinde un loc subvenţionat de stat, vor trebui să scoată din buzunare câte 2.500 de lei pe an. Masteranzii de la această facultate vor plăti aceeaşi sumă pentru taxa anuală de şcolarizare. În anul universitar 2012- 2013, taxa de şcolarizare la FIA este de 2.000 de lei.

În cazul Facultăţii de Istorie şi Geografie, suma anuală pe care studentul trebuie să o plătească universităţii depinde de specializarea în cadrul căreia este înscris. De exemplu, studenţii de la Asistenţă socială, Filosofie, Istorie, Relaţii internaţionale şi studii europene şi Ştiinţe politice au de dus la casieria USV câte 2.400 de lei în fiecare an (faţă de 2.000 cât este în prezent), în vreme ce cei care studiază Geografia, Geografia turismului sau a mediului sunt nevoiţi să mai adauge 200 de lei la suma menţionată.

Piperată este şi taxa pentru masterat, în valoare de 2.400, 2.500 sau 2.600 de lei, în funcţie de specializare. Pentru un doctorand, taxa anuală este de 3.500 de lei.

 

Pentru Drept, taxa s-a majorat cu 600 de lei

În cazul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică (FSEAP), facultatea ce în fiecare an a pus la bătaie cele mai multe locuri şi spre care se îndreaptă cei mai mulţi dintre viitorii studenţi ai USV, este propusă o taxă de şcolarizare de 2.500 de lei. Excepţie face programul de studiu Drept, unde taxa a fost majorată cu 600 de lei, ajungând la 2.800 de lei. Pentru continuarea studiilor masterale în cadrul FSEAP, un tânăr trebuie să achite 2.700 de lei anual.

Facultatea de Silvicultură propune absolvenţilor de liceu taxe de şcolarizare de 2.000 de lei/an (pentru Ecologie) şi 2.500 de lei (pentru specializarea Silvicultură). În schimb, pentru specializarea Silvicultură, învăţământ la distanţă, taxa ajunge la 3.500 de lei.

La Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării (FLSC) studenţii care nu beneficiază de un loc bugetat trebuie să achite anual suma de 2.500 (cu 500 de lei mai mult decât în prezent). Masteranzii vor plăti aceeaşi sumă. 

 

Taxe de la 1.600 de lei la 2.500 de lei, la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor

Conform hotărârii Senatului USV, în anul universitar 2013- 2014, cuantumul taxei atât pentru studiile de licenţă, cât şi pentru studiile de masterat, la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, va fi de 2.500 de lei. În prezent taxa este de 1.600 de lei, ceea ce înseamnă că noii studenţi ai USV vor plăti cu 900 de lei mai mult.

Aceleaşi taxe sunt propuse şi de Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management, pentru anul de studiu 2012- 2013.

Un an de masterat la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei costă 2.900 de lei, iar studiile de licenţă - 2.500 de lei.

Pentru Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, taxele de şcolarizare propuse sunt de 2.400 de lei (pentru Educaţie fizică şi sport) şi 2.600 de lei (pentru Kinetoterapie şi motricitate specială). Pentru studiile de masterat, taxa aferentă este de 2.600 de lei/ an.

 

4.000 de lei pentru Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană

Recordul în materie de taxe este de departe stabilit de cele două specializări care funcţionează în cadrul Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană, respectiv Nutriţie şi diabet şi Balneofiziokinetoterapie. Pentru fiecare din cele două noi specializări ale Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană, cei care vor trebui să-şi plătească integral taxa de şcolarizare vor trebui să scoată din buzunare nici mai mult nici mai puţin de 4.000 de lei anual.

 

Indexarea propusă se încadrează în media pe ţară

Conducerea USV a declarat că prin majorarea taxelor se urmăreşte dezvoltarea şi creşterea calităţii programelor universitare. „Decizia Senatului s-a fundamentat şi pe analiza taxelor practicate de celelalte universităţi pentru programe similare, situate în aceeaşi categorie (A, B, C, D, E), iar indexarea propusă se încadrează în media pe ţară”, au mai explicat reprezentanţii instituţiei.

Pentru anul 2013, aceştia estimează un grad de ocupare a locurilor bugetate şi cu taxă similar cu cel din anii anteriori, considerându-se că s-a definit o populaţie ţintă căreia i se adresează oferta educaţională suceveană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitatea „Ştefan cel Mare” a stabilit cuantumul taxelor de şcolarizare pentru anul academic 2013- 2014.
 Vizualizări articol: 3161 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.6 din 5 voturi
Universitatea „Ştefan cel Mare” a stabilit cuantumul taxelor de şcolarizare pentru anul academic 2013- 20141.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei