Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 60 (5267)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tragic

Un elev de la Colegiul „Petru Rareş” a murit ca urmare a unui stop cardiac. Suspiciuni de supradoză involuntară cu antidepresive

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Un tânăr în vârstă de 18 ani, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, a murit în condiţii tragice, după ce a făcut stop cardio-respirator. Cauzele morţii sunt neclare şi există suspiciunea că acesta a luat involuntar o supradoză de antidepresive. Apropiaţii povestesc că adolescentul se pregătea de bacalaureat şi de examenul pentru Facultatea de Farmacie din Cluj şi era foarte stresat de perioada grea prin care trecea. Alexandru Birnicu era un elev foarte bun, care a participat la mai multe olimpiade şi era unul din cei mai activi membri voluntari de la „Crucea Roşie” Suceava.

 

Medicii au încercat să-l readucă la viaţă timp de mai bine de două ore

Marţi după-amiază, în jurul orei 17.30, în urma unui apel la 112, Alexandru a fost preluat de acasă de o ambulanţă şi transportat la „Urgenţele” Spitalului Judeţean Suceava. Starea sa era deja foarte gravă. El se afla în stop cardio-respirator.

Tentativele de reluare a activităţii cardiace au durat peste două ore. În final, medicii n-au putut decât să declare decesul adolescentului.

Potrivit dr. Tiberius Brădăţan, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava, „manevre de resuscitare s-au făcut şi în ambulanţă, în timp ce echipajul se deplasa către spital. La Urgenţe acestea au durat circa două ore, după care tânărul a dat semne de stabilizare, fapt pentru care s-a luat decizia transferării lui la „Terapie Intensivă”. La circa 15 minute după ce a fost transferat pe secţie, tânărul a murit”.

 

Tratamentul cu antidepresive care ar fi declanşat tragedia

Medicul Tiberius Brădăţan a mai precizat că Alexandru urma un tratament medicamentos. Având în vedere simptomele de la internare, medicii au avut ca primă suspiciune o supradoză involuntară. Pe de altă parte, acesta suferea şi de astm.

Medicii legişti au efectuat ieri necropsia cadavrului şi au recoltat o serie de probe toxicologice în urma cărora se va stabili legătura de cauzalitate între deces şi medicamente.

 

„Un elev de excepţie, un tânăr remarcabil pentru care viitorul se anunţa a fi promiţător”

Sub stare de şoc după vestea morţii lui Alexandru, reprezentanţii Colegiului Naţional „Petru Rareş” povestesc că tânărul s-a remarcat în numeroase rânduri în cadrul competiţiilor şcolare, la olimpiade, fiind cunoscut drept liderul colectivului de elevi din clasa a XII-a D.

Conform prof. Daniela Dungeanu, director al colegiului, „Alexandru s-a evidenţiat de multe ori la concursuri şcolare importante, era un elev de excepţie, un tânăr remarcabil pentru care viitorul se anunţa a fi promiţător. Fiind o persoană de încredere, care îşi respecta toate angajamentele, elevul era considerat de către diriginta clasei lui <mâna ei dreaptă>. Suntem şocaţi de cele întâmplate”.  

 

Avertizare psiholog: Examenele decisive au un impact psihic foarte puternic asupra tinerilor

Adolescentul a susţinut în aceste zile probele de simulare a bacalaureatului şi se pregătea intens pentru examenul din vară. Îl aştepta apoi examenul pentru admiterea la Universitatea de Farmacie şi Medicină Cluj-Napoca, unde visa de mult să ajungă. Cu alte cuvinte, o perioadă grea pentru tânărul de doar 18 ani. Apropiaţii povestesc că, deşi acesta era un elev foarte bun, presiunea examenelor era mare în această perioadă. 

De multe ori, presiunea psihică asupra unui elev aflat în faţa unui examen decisiv poate avea consecinţe extrem de grave. Psihologul Alina Achiţei, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Suceava, a explicat impactul emoţional pe care îl provoacă un examen important asupra unora dintre tineri.

“Emoţia este o moştenire genetică, iar la un examen important, fiind vorba de viitorul lor în joc, unii tineri pot ajunge chiar să ia antidepresive. Este trecerea de la o etapă la alta, e vorba de maturizare şi copiii sunt vulnerabili. Părinţii trebuie să fie atenţi la aceste aspecte încă de la vârsta de 12-13 ani a copiilor, în perioada de dinainte de primul examen foarte dificil, cel de admitere la un liceu”. 

 

Elev bun şi voluntar în timpul liber la „Crucea Roşie”

Alexandru era membru în filiala Crucea Roşie Suceava şi a fost responsabilul aripii de tineret. El s-a implicat de-a lungul timpului în foarte multe activităţi voluntare, iar vestea morţii sale a căzut ca un fulger.

Preotul Constantin Ciupu, preşedintele Filialei Crucea Roşie Suceava, a mărturisit că adolescentul era unul dintre cei mai activi în misiunile umanitare de voluntariat.

„Era un copil plin de bun-simţ, plin de decenţă, întotdeauna scotea în evidenţă partea bună a lucrurilor. Avea trăiri interioare puternice şi manifesta multă responsabilitate. Ne-a făcut cinste la Crucea Roşie, iar dispariţia sa este o pierdere enormă”, ne-a spus părintele.

Trupul neînsufleţit al tânărului în vârstă de 18 ani a fost depus la Biserica „Sf. Cruce” din Obcini, iar înmormântarea va avea loc sâmbătă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un elev de la Colegiul „Petru Rareş” a murit ca urmare a unui stop cardiac. Suspiciuni de supradoză involuntară cu antidepresive.
 Vizualizări articol: 2401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Un elev de la Colegiul „Petru Rareş” a murit ca urmare a unui stop cardiac. Suspiciuni de supradoză involuntară cu antidepresive5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pamflet trimis de
(14 mar 2013, 13:09:26
Dumnezeu sa-l ierte.
Dar autorul articolului prea preseaza pe faptul ca stresul examenelor e de vina. Bacalaureatul e un examen banal pe care multi nu il trec deoarece sunt COMPLET nepregatiti. Daca un elev este cat de cat pregatit promoveaza bacalaureatul fara probleme.
Probabil si autorul articolului si pshiologul au promovat examenele altfel decat invatand. Toata viata este plina de situatii generatoare de stres iar copii ar trebui pregatiti de mici in aceasta privinta.
Elevii care sunt acum in clasa a XII-a nu au sustinut pana acum nici un examen adevarat, evaluarea lor fiind facuta in baza unor teze cu subiect unic ce erau corectate de profesorul de la clasa si care au generat o coruptie fara egal.

Sistemul dee invatamant creeat de Marga si Andronescu este de vina ca nu ii pregatea pe elevi pentru viata.
Oricum sa asteptam rezultatele testelor clinice pentru a vedea cauzele reale.
De asta nu ar trebui sa transforme unele persoane interesate o tragedie ca aceasta in motiv de transformare a examenelor in mascarade generatoare ce coruptie cu s-a intamplat pana acum doi ani.Parerea mea.

Sincere condoleante familiei.
2.   Medicii nu au nicio vina? trimis de
(14 mar 2013, 14:33:25
Foarte usor a explicat domnul Bradatan ca au facut tot ce au putut, si dupa ce l-au stabilizat l-au transferat la terapie intensiva. Daca il tineau sub supraveghere medicala in continuu, poate ca baiatul traia. Am vazut nu de mult ce inseamna acest transport al unui bolnav de la sala de urgente in salon. Sunt lasati bolnavii pe holurile acelea pana vin brancardierii, acestia se codesc cu transportul ca poate le pica ceva, apoi nu vine liftul, etc, etc. Si-apoi daca l-au suspectat din start ca e vorba de o supradoza, chiar si cu antidepresive...cred ca l-au tratat ca atare. Si vorbesc din proprie experienta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei