Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 57 (5264)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Nemulţumire

Reducerea certificatelor verzi acordate pune beţe-n roate realizării noii centrale termice a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Intenţiile guvernanţilor de a reduce certificatele verzi acordate pentru energia electrică produsă pe bază de energie regenerabilă ar putea afecta construirea unei noi centrale termice, pe biomasă, la Suceava.

Conducerea Adrem Invest Bucureşti a anunţat recent demararea investiţiei de realizare a noii centrale termice, după semnarea contractelor cu firma General Construct, pe partea de construcţie, şi cu austriecii de la Urbas, pe partea de furnizare a utilajelor din care e compusă centrala termică.

Chiar de tocmai au dat startul unei investiţii de peste 90 de milioane de euro, reprezentanţii Adrem s-au arătat nemulţumiţi de schimbările legislative care le afectează buna funcţionare a acestui proiect.

 

Îngrijoraţi de viitorul centralei termice

În cadrul unei discuţii cu primarul Sucevei, Ion Lungu, reprezentanţii Adrem Invest s-au arătat îngrijoraţi de viitorul centralei termice, în condiţiile în care atunci când au pornit la drum să facă centrala s-au bazat pe anumite calcule, care au fost date peste cap între timp.

Mai exact, la început se acordau trei certificate verzi, în valoare de 165 de euro, pentru fiecare MW produs şi livrat în sistem, pentru ca acum să se acorde numai două certificate verzi, în valoare de 110 euro. Mai mult, intenţiile Guvernului sunt de a reduce numărul de certificate verzi acordate producătorilor de energie verde.

 

Lungu: În măsura în care subvenţiile de energie verde se reduc, au o problemă financiară

„Nu sunt avocatul lor, dar e o chestie care nu e în ordine, să schimbi regulile în timpul jocului. Ei şi-au făcut o fundamentare de buget pe baza certificatelor verzi acordate, pentru că preţul mic cu care s-au angajat să furnizeze energia termică la gardul centralei rezulta tocmai din subvenţia de care beneficiau ca producător de energie verde. În măsura în care subvenţiile de energie verde se reduc, au o problemă financiară”, a spus primarul Sucevei, după discuţiile purtate cu reprezentanţii Adrem Invest.

 

Noua centrală ar trebui să producă energie electrică în paralel cu energie termică

Conform proiectului, centrala de cogenerare de la Suceava, care va produce energie electrică în paralel cu cea termică, va avea o putere de 130 MW – energie termică și 31 MW - energie electrică.

Aceasta ar urma să alimenteze 22.500 de apartamente conectate la sistemul de termoficare, 155 de case particulare, 530 de agenţi economici şi 38 de unităţi bugetare din municipiul Suceava.

În baza contractului încheiat cu Primăria Suceava, Adrem Invest are obligația ca o perioadă de minim cinci ani să furnizeze gigacaloria la un preț de 116 lei la gardul centralei plus TVA, la care se vor mai adăuga costurile de transport și distribuție, până la consumatorul final – aproximativ 90 de lei.

În prezent, populația beneficiază de căldură și apă caldă la un preț de 185 de lei pe gigacalorie, dar costul de producere este aproape dublu, diferența fiind suportată din bugetul local, sub formă de subvenții. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reducerea certificatelor verzi acordate pune beţe-n roate realizării noii centrale termice a Sucevei.
 Vizualizări articol: 1910 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Reducerea certificatelor verzi acordate pune beţe-n roate realizării noii centrale termice a Sucevei5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Scumpirea gigacaloriei trimis de
(11 mar 2013, 13:36:50
Daca in loc de 116 lei noua centrala va cere 216 sau 316 lei pentru o gigacalorie ( la consumator ajungand la 4-500 lei ) ce poate face municipalitatea? Sa cumpere mai ieftin din alta parte, nu ? De la cine ?
Se pregateste deja populatia pentru un pret mare al gigacaloriei. Afirmatia din articol privind faptul ca deja s-a redus numarul de certificate nu-i adevarat. Sunt doar discutii, deocamdata.
2.   Suceveni, ATENTIE LA CONTRACTE! trimis de
(11 mar 2013, 15:19:12
Voi n-ati inteles. Astia-s ca raia, daca te au la mana platesti si ceea ce nu consumi. Cel mai bine e ca propietarul sa aiba instantaneu acces la informatia valorii cantitatii de consum. Nu se poate momentan decat pe centrale termice individuale, boylere si panouri radiante cu infrarosii, ADICA TE POTI FOLOSI DE INSTRUMENTE DE MASURA CE MASOARA DIRECT. Restul e vrajeala de 2 bani, urmariti unde stau astia de dau sfaturi si cati mai sunt racordati la incalzire centrala. Pentru persoanele in varsta e o calamitate incalzirea la comun, iar vorba lui lungu, ca muta-te la tara daca nu poti plati, denota diaree umana.
3.   Este interes, treburile se rezolva, cind nu.... trimis de
(11 mar 2013, 15:55:42
Primarul nostru o plimba de ani buni! Este sovaelnic si dezinteresat. Da de inteles ca este aglomerat si satul de cite are de facut. Cei drept este ca a facut ceva, dar a aparut rutina si automultumirea. Iar treburile nu stau, sunt multe si din ce in ce mai dificile. Nu este in stare, este depasit de situatie. Firesc ar fi sa lase pe altul care este in stare sa rezolve problemele orasului. Cu el pierdem timpul si Suceava ramine subdezvoltata.
4.   Incompententa primar si firma Adrem trimis de
(11 mar 2013, 19:09:35
Pana cand mai are de gand domnul primar sa ne minta?
Suceveni, credeti ca Adrem Invest va putea furniza gigacaloria la pretul anuntat? Vise!
Domnule primar, referitor la reducerea certificatelor verzi exista intradevar discutii dar, atentie, pentru cele care se acorda in cazul energiei produse din surse eoliene si fotovoltaice, in nici un caz pentru energia produsa din biomasa.
5.   Scumpirea gigacaloriei trimis de VOINEA trimis de
(11 mar 2013, 20:20:46
CINE NU VA FI ISTEȚ SĂ-ȘI MONTEZE CENTRALĂ DE APARTAMENT PÎNA ÎN TOAMNĂ CRED CĂ VA AVEA DE SUFERIT ;șmecherii ne pregătesc un pret mare al gigacaloriei greu de suportat de majoritatea. Cît consumi- plătești . Varianta lor va fi :consumi sau nu plătești ... și cît mai mult , investiția trebuie amortizată.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei