Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 55 (5262)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie instanţă

Un fost director de şcoală şi soţia sa, profesoară, obligaţi să restituie sporul de ecran încasat ilegal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Un fost director de şcoală şi soţia sa, şi ea cadru didactic, ambii angajaţi ai Şcolii Gimnaziale Numărul 2 Vicovu de Sus, sunt obligaţi să restituie, în urma unei decizii a instanţei de judecată, sume încasate în contul sporului de ecran. Decizia mai vizează încă doi angajaţi ai şcolii, secretarul şi contabilul. Actuala conducere a şcolii i-a dat în judecată pe cei patru după ce un control al Curţii de Conturi a stabilit că sporurile de ecran (timp petrecut în faţa calculatorului, la serviciu) au fost aprobate ilegal.

 

Sporul de ecran, în cerc restrâns

Pe vremea când era director al Şcolii Gimnaziale Numărul 2 Vicovu de Sus, Gheorghe Dumitraşcu a beneficiat de spor de ecran, la fel şi soţia sa, Maria Dumitraşcu. Din cadrul şcolii au mai beneficiat de spor de ecran Dumitru Cosmaciuc şi Maria Parasca, secretar, respectiv contabil.

Aşadar, exceptând personalul auxiliar, secretar şi contabil, în mod dubios sporul de ecran a mai fost aprobat doar pentru director şi soţia sa.

Conform legii, sporul de ecran poate fi încasat de o persoană care petrece cel puţin jumătate din timp, la serviciu, în faţa calculatorului. O problemă este legată şi de cuantumul sporului de ecran. În multe cazuri a fost aprobat spor de ecran reprezentând 20 sau chiar 30% din salariul de bază, fapt care, a stabilit instanţa, contravine legilor în vigoare.

 

Sumele ce trebuie restituite vor fi compensate cu alte creanţe

În urma raportului Curţii de Conturi, care a analizat cum s-au aprobat aceste sporuri, actuala conducere a Şcolii 2 Vicovu de Sus, prin directoarea Elena Maloş, a deschis un proces pentru recuperarea sumelor.

Pe 25 februarie, Tribunalul Suceava a dat o soluţie în acest dosar. Gheorghe Dumitraşcu are de restituit 478 de lei, Maria Dumitraşcu 794 de lei, Dumitru Cosmaciuc, 678 de lei, şi Maria Parasca 1.080 de lei, toate sumele în contul sporului de ecran.

În hotărârea Tribunalului Suceava s-a mai stabilit ca aceste sume să fie compensate cu creanţele pe care cei patru le au de recuperat, tot în urma unor sentinţe judecătoreşti, în contul unor drepturi salariale restante. Cu alte cuvinte, cei patru nu vor da banii efectiv înapoi, ci suma va fi scăzută din restanţele salariale pe care ei le au de recuperat.

Decizia Tribunalului Suceava nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

 

Ce spune fostul director

L-am contactat ieri telefonic pe Gheorghe Dumitraşcu, fostul director, pentru a-şi exprima un punct de vedere.

„Decizia este incorectă din punctul meu de vedere, dar nu vreau să intru deocamdată în detalii. Vom face recurs, decizia nu este definitivă şi aşteptăm o soluţie corectă”, a spus acesta.

Întrebat cum de a fost aprobat spor de ecran pentru el şi soţia sa, nu şi pentru alţi profesori, acesta a venit cu o explicaţie.

„Am avut funcţii de conducere care au presupus muncă la calculator, eu ca director şi soţia ca lider de sindicat”, a spus Gheorghe Dumitraşcu.

 

Foarte multe procese privind sporul de ecran şi decizii contradictorii

Trecând peste acest caz concret, pe rolul instanţelor de judecată din Suceava sunt numeroase procese care vizează recuperarea sumelor încasate de personalul din şcoli în contul sporului de ecran. Spor de ecran care, au stabilit inspectorii Curţii de Conturi, s-a acordat în foarte multe cazuri ilegal. Până acum deciziile instanţelor de judecată în aceste procese au fost destul de contradictorii. În multe cazuri competenţele au fost declinate de la o instanţă la alta, pentru ca în cele din urmă să se întoarcă la prima instanţă. Este cazul a numeroase procese care au fost declinate şi apoi s-au întors la Judecătoria Suceava. S-a întâmplat bineînţeles cu pierderea a luni de zile sau chiar a unu-doi ani.

Au fost şi cazuri în care s-a început şi urmărirea penală împotriva directorilor pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Directorul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava a fost urmărit penal pentru acordarea de sporuri de ecran ilegale, însă ulterior a fost scos de sub urmărire penală. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un fost director de şcoală şi soţia sa, profesoară, obligaţi să restituie sporul de ecran încasat ilegal.
 Vizualizări articol: 2801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Un fost director de şcoală şi soţia sa, profesoară, obligaţi să restituie sporul de ecran încasat ilegal4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Spor ecran trimis de
( 8 mar 2013, 15:43:14
Cred ca mai mult din jumate din astia care iau spor de ecran nici nu stiu de unde se deschide calculatorul. Daca s-ar forma o comisie la nivelul inspectoratelor ar avea surprize foarte marihappy
1.1  RE: Spor ecran trimis de
( 8 mar 2013, 16:07:01
Ești un rău. Și televizorul are ecran. Nu scrie nicăieri că sporul de ecran se ia pentru calculatoreală! Poate persoanele respective se uitau prea mult la televizor și au considerat că merită spor de ecran!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei