Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 48 (5255)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Controale poliţie

Au apărut primii mopedişti cu dosare penale pentru că nu au permis

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Aşa cum era de aşteptat, odată cu încălzirea uşoară a vremii, pe şosele au apărut din nou mopedele. Imediat poliţiştii rutieri au început să întocmească şi primele dosare penale pentru conducere fără permis, aşa cum prevăd modificările aduse Codului Rutier începând cu 19 ianuarie. Conform noilor prevederi, cei care se deplasează pe două roţi au obligaţia de a avea permis de conducere categoria AM (special pentru mopede) ori orice altă categorie de permis de conducere. Marea problemă rămâne însă că permisele de conducere pentru categoria AM există momentan doar pe foaie. În lipsa normelor metodologice de aplicare, nici o şcoală de şoferi nu are cum demara cursuri pentru acest permis de conducere, care poate fi obţinut de la vârsta de 16 ani.

 

Primul dosar penal pentru conducerea fără permis a unui moped, la Vicovu de Sus

Deşi situaţia este hilară, pentru poliţiştii rutieri legea este clară. După 19 ianuarie, conducerea unui moped fără permis de conducere este infracţiune şi se pedepseşte ca şi în cazul şoferilor.

Conform unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, luni, în jurul orei 14.45, un echipaj din cadrul Poliţiei oraşului Vicovu de Sus a oprit pentru control pe DN 2E, în localitate, mopedul condus de Dănuţ B., în vârstă de 30 de ani, localnic, care nu posedă permis de conducere. În cauză s-a întocmit dosar penal.

A doua zi, marţi, în jurul orei 15.15, pe DJ 178D, în interiorul localităţii Cajvana, a mai fost prins un mopedist fără permis, de această dată după un accident.

Conform anchetei poliţiei, Irimie Ş., în vârstă de 33 de ani, localnic din Cajvana, fără permis de conducere, pe fondul stării avansate de ebrietate, a pierdut controlul asupra mopedului şi s-a izbit într-un podeţ.  

 

„Nimeni nu ştie în ce va consta examenul, care vor fi probele de la poligon, absolut nimic”

Constantin Alecsa, administratorul şcolii Auto Sette Suceava, care are poligon pentru conducătorii de vehicule pe două roţi care vor permis de conducere, nu ştie nimic de permisul AM nici acum, în debut de martie. 

„La ora actuală nici o şcoală de conducători auto nu este autorizată pentru pregătirea conducătorilor de mopede, categoria AM. Şi asta nu se întâmplă din cauza şcolilor, ci din cauza legislaţiei care a intrat în vigoare fără normativele de aplicare. Nimeni nu ştie în ce va consta examenul, care vor fi probele de la poligon, absolut nimic”, a declarat Constantin Alecsa.

Practic, în momentul de faţă pot conduce mopede pe un drum public doar posesorii de permis de conducere de o categorie superioară (de exemplu categoria B).

 

Mopediştii au intrat în sfera penalului

Cum mopedele au fost incluse în categoria autovehicule, conducerea fără permis înseamnă automat infracţiune şi se pedepseşte, conform articolului 86, aliniatul 1 din OUG 195/2002 cu închisoare de la unu la cinci ani.

Aceeaşi situaţie este şi în cazul celorlalte infracţiuni. Un mopedist beat se alege cu dosar penal şi are aceeaşi răspundere ca şi conducătorul unui autoturism, de exemplu. Aceste modificări au venit în condiţiile în care motoscuteriştii au fost implicaţi în multe accidente în ultimii ani, cele mai multe chiar din vina lor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au apărut primii mopedişti cu dosare penale pentru că nu au permis.
 Vizualizări articol: 2092 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Au apărut primii mopedişti cu dosare penale pentru că nu au permis5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei