Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 13 (5220)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Patron de sclavi”

Sucevean urmărit internațional de aproape doi ani, arestat în Anglia şi extrădat în România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat din comuna Frătăuţii Noi, dat în urmărire internațională de aproape doi ani la solicitarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, a fost arestat în Anglia şi extrădat zilele trecute în România, informează Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Respectivul se numeşte Ştefan Dorin Bechian, zis „Trancan”, are 36 de ani, şi este acuzat că a exploatat prin muncă în Anglia mai multe persoane din judeţele Suceava şi Botoşani pe care le-a obligat să spele maşini în parcările unor supermaketuri din zona Londrei, pe salarii de mizerie.

Pe numele lui Ştefan Dorin Bechian a fost emis pe data de 2 martie 2011 un mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru 30 de zile, bărbatul fiind cercetatpentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.

„Începând cu luna septembrie 2008 şi până în luna iulie 2009, împreună cu alţi inculpaţi, a pus bazele şi a constituit un grup infracţional organizat, acţionând împreună şi în mod coordonat în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane, pentru obţinerea în mod direct de beneficii financiare”, se arată în comunicatul IPJ Suceava.

La o zi după emiterea mandatului, „Trancan” a fost dat în urmărire internaţională.

Potrivit poliţiei, la sfârşitul lunii aprilie a anului trecut Bechian a fost depistat şi arestat pe teritoriul Angliei.

„Suspectul a fost extrădat din Marea Britanie la 16 ianuarie 2013, orele 20.05, pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti – Otopeni, fiind preluat de poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale Suceava, escortat şi prezentat Curţii de Apel Suceava, care a confirmat mandatul de arestare preventivă”, se precizează în comunicatul remis ieri de Biroul de Presă al IPJ Suceava.

 

„Angajații” dormeau câte 9-10 în cameră, munceau de dimineaţa până seară şi mâncau o dată-n zi

Ştefan Dorin Bechian este acuzat că împreună cu soţia sa şi alte persoane au închiriat mai multe spălătorii auto în oraşele Stroud, Tetbury, Gloucester şi Bishop’s Cleeve, spălătorii la care, susţin anchetatorii, ar fi fost exploataţi zeci de români.

Victimele, susţin procurorii DIICOT Suceava,  erau ademenite cu promisiuni de salarii de 1.000 de euro, transport, cazare şi masă asigurate, iar apoi erau obligate să doarmă nouă-zece în cameră, pe jos, să muncească şapte zile din şapte, cu masa doar o dată-n zi, primind nici jumătate din banii promişi şi fiind pedepsite chiar şi când îşi cumpărau o pereche nouă de ciorapi.

Munca efectivă începea la ora 8:00 şi se termina în jurul orei 19:00. Singura excepţie era duminica, când programul era redus până la ora 16:00.

Toată activitatea, au stabilit anchetatorii, se efectua sub supravegherea strictă a câte unui „şef de echipă” –supraveghetor,  care întocmea tabele cu autovehiculele spălate de fiecare lucrător şi cu sumele încasate, pe care la sfârşitul zilei le preda lui Ştefan Dorin Bechian.

Procurorii DIICOT susţin că soţii Bechian exercitau o presiune constantă asupra părţilor vătămate, impunându-se autoritar prin ameninţări şi violenţe. Nu o dată, unii dintre muncitori au fost agresaţi fizic.

 „Trancan” le spunea mereu muncitorilor că are relaţii cu lumea interlopă din România şi că ar putea face oricând apel la „cunoştinţele” sale, care l-ar ajuta necondiţionat.

 

Cinci persoane condamnate deja în dosarul afacerilor cu „sclavi”

În dosarul afacerilor ilegale ale familiei Bechian au fost condamnate de Tribunalul Suceava, în septembrie 2012, cinci persoane.

Soluţia care nu este definitivă îi priveşte pe Corneliu Bechian, zis „Gicu”, de 22 de ani, Virgil Marcu, fost „Râpă”, zis „Gigel”, ambii din Frătăuţii Noi, Riciard Timofte, de 42 de ani, din oraşul botoşănean Darabani, şi Ciprian Cătălin Huzdup, zis "Buzatu", de 24 de ani, respectiv Todiriţă Viorel Huzdup, zis "Vicenţiu", de 25 de ani, ultimii doi din comuna ieşeană Ţigănaşi. Corneliu Bechian, Virgil Marcu, Ciprian Cătălin Huzdup şi Todiriţă Viorel Huzdup au primit câte cinci ani de închisoare cu executare, în timp ce Riciard Timofte a fost condamnat la cinci ani şi şase luni cu executare.

Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, patronii afacerii cu “sclavi”,  Elena şi Ştefan Dorin Bechian sunt cercetaţi într-un alt dosar, procurorii DIICOT dispunând disjungerea cercetărilor faţă de cei doi, precum şi faţă de alţi indivizi, Ştefan Ovidiu Pleşca, de 30 de ani, Elena Pleşca, în vârstă de 27 de ani, ambii din Frătăuţii Noi, Adrian Bobi Covaci, în vârstă de 35 de ani, din municipiul Rădăuţi, şi Constantin Mihai, în vârstă de 43 de ani, din Bucecea.

 

Între 150 şi 400 de euro, pentru ca victimele să-şi schimbe declaraţiile

Anchetatorii susţin că după ce Trancan a aflat că au intrat pe fir ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, a contactat, în mod repetat, atât direct, telefonic, cât şi prin interpuşi, părţile vătămate, încercând să le determine, prin oferirea de bani, să-şi schimbe declaraţiile date în faţa organelor judiciare. Pentru acest lucru Bechian ar fi oferit între 150 şi 400 de euro. În total, anchetatorii au identificat 11 victime, care au depus mărturie şi în faţa judecătorilor.

 

Dat în urmărire internaţională, trimitea e-mail-uri redacţiei Monitorului

Dat în urmărire internaţională, în 2011, Ştefan Dorin Bechian a trimis mai multe email-uri redacţiei Monitorului de Suceava, prin care îşi susţinea nevinovăţia.

Bechian explică că pentru acelaşi acuzaţii a fost reţinut de poliţiştii englezi în ianuarie 2009, împreună cu soţia, fiind audiaţi şi muncitorii care locuiau în aceeaşi casă cu suceveanul: „În urma anchetei efectuate de către organele de politie engleză nu ne-au găsit vinovaţi pe mine şi soţia mea, nu au găsit victime, oameni sechestraţi, înfometaţi, sclavi şi nu au găsit persoane locuind în condiţii de mizerie şi inumane”.

Ofiţerii BCCO Suceava explică însă de ce autorităţile engleze nu l-au putut pune sub acuzare pe „Tarcan”

Înainte de a fi săltat de poliţiştii englezi, Bechian, susţin anchetatorii, observând lipsa unuia dintre muncitori şi bănuind că acesta se va duce la poliţie, i-a instruit, alături de „locotenenţii” săi, pe ceilalţi muncitori să declare că muncesc în condiţii bune, că primesc jumătate din banii pe care îi câştigă, că sunt mulţumiţi şi nu au existat probleme, ameninţându-i în caz contrar că nu vor primi nici un ban, iar familiile lor vor avea probleme în România.    

Descinderile poliţiei au avut loc în acea seară, iar cu toţii, muncitori, supraveghetori, au fost duşi la secţie.

„În acele momente autorităţile engleze nu au cunoscut detaliile situaţiei şi nu au putut face o diferenţiere între victime şi supraveghetori, astfel încât au fost ridicaţi şi ţinuţi la comun cu toţii. În atare condiţii, persoanele exploatate s-au conformat indicaţiilor primite şi au dat în faţa autorităţilor engleze declarații favorabile lui Ştefan Dorin Bechian”, se arată în rechizitoriul DIICOT Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevean urmărit internațional de aproape doi ani, arestat în Anglia şi extrădat în România.
 Vizualizări articol: 5277 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 10 voturi
Sucevean urmărit internațional de aproape doi ani, arestat în Anglia şi extrădat în România4.5510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Excoc trimis de
(18 ian 2013, 14:39:01
normal.. doar infectii astia de tigani pot sa faca lucruri de astea.. apoi.. devin mari interlopi si isi fac ei legile lor.. sa nu mai vorbim despre palatele construite abuzib pe muca altora.!!! Puscarie!!! macar 40 ani!
1.1  RE: Excoc trimis de
(18 ian 2013, 17:47:50
Serios? Pentru ce trebuie sa fie adus aici? Sa ia exact ca ala de la chefere adus din america? Infectata e toata Romania, asa ca mucles. Macar nu sta pe bani nostri.
2.   Trancan ? Nu ! Agheu ! trimis de
(18 ian 2013, 16:34:24
Și pe ăsta l-au prins tot în urma comentariilor cititorilor.Noroc de postaci că în rest,pică pară mălăiață în gură la nătăfleață.Repet cum deschid melițienii Pc-ul :„Deschide,Meliția !”De tot râsul...
3.   ;-) trimis de
(18 ian 2013, 17:21:08
E trist,knd altii fac comm.si-i bat lb romana....lili,rusinica.
3.1  RE: ;-) trimis de
(18 ian 2013, 17:53:41
Prinde-te de mână cu ei,cu meliția.(MILIȚIA fraiere, nu ai înteles nimic se vede că ești puican de după loviluție).Bunică-ta spunea așa inteligentule !(poate chiar maică-ta dacă a făcut patru clase) . Și așa bate vântul pe Enervator,un subiect de luare G în P nu strică.La capitolul acesta românii se pricep cel mai bine.
3.2  RE: ;-) trimis de
(18 ian 2013, 18:08:10
Iar altădată să postezi în dreptul comentariului vizat de tine însă asta nu te absolvă de faptul de a-ți lua perdaful.Un pic de atenție amice !
4.   Comentariu trimis de
(19 ian 2013, 00:06:26
Oameni buni urmaresc acest caz decind sa postat prima data pe pagina d-vs de ziar sint din zona Sucevei dar locuesc in Anglia vroiam sa va intreb ati avut vreodata probleme cu politia din Romania sau cunoasteti pe cineva care ar fii avut ? in Romania militia si-a schimbat doar numele dar tot militie a ramas dar nu in sensul bun coruptia este la putere mai ceva ca sipe timpul lui Ceausescu D-zeu sal ierte nu vedeti ce se arata la televizor in politie femeia care a fost violata de seful ei si data la alti daca vroia sa aiba un job si care din voi nu a dat spaga la politie ca sa nu ii pui amenda pt greseli in circulatie sau pentru cite altele in comparatie cu politia din Anglia cea din Romania nici nu miroase incearca tu sa dai spaga aici si atunci vei vedea ce patesti pe cind in Romania daca gasesti 1 % sa fie drept sa lucreze dupa legea dreapta daca el a fost sub investigatie in anglia in calitate de traducator pt ca eu merg pt diferiti Romanii la politie la tradus va spun va nu le-ar fi i scapat daca ar fi avut probleme cu spalatoriile si nu ar fii in regula sa nu fie la zii cu plata sau daca condiititle nu ar fi fost cum trebuie cind a fost cercetat la domiciliu sa fim realisti aici conditiile nu se compara cu Botosani care au paie pe casa in loc de acoperis si wc in fundul gradini gumari in picioare si pt 500 de mii de lei vechii muncesc cu ziua la sapa de le iese ochii aici politia este foarte stricta daca lovesti o femeie sari din 6 luni la mititica daca te vede cineva pe strada ca vb rastit la copiii tai iti trimit chiar si vecini politia si protectia iti ia copii daca vrei sa inciriezi o casa aici o data la fiecare 3 luni vine patronul casei sa vada in ce stare este casa daca sa stricat ceva si te intreaba cite pers stau in casa si daca camerele nu sint suficiente pt persoanele respective nu iti dau casa la inchiriat d-vs judecati fara sa fiti la fata locului si asta o poate face doar D-zeu omul era mai bine daca venea politia Rom sa faca cercetari si apoi .
4.1  RE: Comentariu trimis de
(19 ian 2013, 03:39:19
Mi-am tinut respiratia pana am citit toata fraza ta.Daca tu lucrezi pt Home Office,engleza ta e la fel ca si romana, geeza!?!
5.   Comentariu trimis de
(19 ian 2013, 14:55:08
A lucra pt Home Office si a fii traducator Domnule Gigi sint lucruri diferite . Eram in tren tocmai am ajuns in gara si nu am mai avut timp sa imi corectez greselele de ortografie dar totusi cred ca m-am facut inteles nu-i asa Domnule Gigi ?Sper ca nu te-a deranjat incit sa nu ma intelegi.
Nu am sugerat niciodata ca as lucra pt Home Office.
5.1  RE: Comentariu trimis de
(19 ian 2013, 16:06:38
Exotic12,in cazul asta esti TRANSLATOR.Prin anii 99-2004, cand eram prin Anglia,nu erau asa de multi ratati, ca si tiganu' din articol.Iti trebui viza si work permit pt a intra,dar decand cu noua configuratie EU, toti ratatii vin in Anglia.Imi aduc aminte ca aveam un amic TRANSLATORI pt Home Office( si ii scoteau pe romanii si moldovenii de pe prut) din ..mocirla si din acest motiv am crezut ca esti contarctat de catre Home Office.
5.2  RE: Comentariu trimis de
(19 ian 2013, 16:12:23
erata: "trebuia"in loc de trebui
TRANSLATOR si nu TRANSLATORI
contractat si nu "contarctat"
ps: a se remarca limbajul celor de pe facebook(Crainiciuc si Pirja).....viitorul Romaniei
6.   Limba noastră(???????) trimis de
(19 ian 2013, 21:25:05
Ce poți să le ceri ? Nimic ! Sunt produsul USV.Păi nu mai bine scriai cum trebuie de prima dată fără să fie nevoie să vii cu erate de prost gust ? Ce e cu țigăneala asta:„păi să vezi că n-am ochelari,păi să vezi că tastatura,păi să vezi că n-am văzut, etc.” Să fim serioși domnilor anglocanadieni !
6.1  RE: Limba noastră(???????) trimis de
(19 ian 2013, 23:28:02
Nu te intreb de la sunt initialele pt USV,pentru ca nu e marca de camion.Dar cu inteligenta si mentalitatea ta de autobaza poate ca este.Cu liceul terminat, e bine ca te lasa sa conduci un camion.
ps: Daca ai facultate, vai de capu' tau..daca invarti un volan
6.2  RE: Limba noastră(???????) trimis de
(20 ian 2013, 09:58:44
USV sunt inițialele unui parfum(din acela EXOTIC) .Contactează pe amicul tău să-ți spună de unde îl procură.Ai mare nevoie să te dai și tu cu el.
7.   Comentariu trimis de
(20 ian 2013, 00:54:51
Domnule Gigi poate dv nu ati rearcat ca din 2004 pina acum in 2013 sau schimbat foarte multe din aprilie se va da drumul la Romani la munca fara de blue card sau cum il numesti tu work permit sti acum poti sa fi traducator sau interpret prin agency si te trimit ei la spital,tribunal,etc sa sti ca eu in meseria mea am avut parte sa vad de toate si sa stii ca nu doar tigani fac belele am vazut Romani de ai nostri cu lucruri mai grave eu nu vreau sa desvinovatesc pe nimeni dar parerea mea si nu tre sa fie si a ta este ca unul singur este judecator si acela este Dumnezeu el a facut tot ce misuna pe pamint inclusiv tigani si nu doar la noi in Rom sint tigani in diferite parti ale lumi doar ca ei nu fac diferenta de rasa ca la noi si Domnule Gigi daca ati fost aici ati fii stiut ca politia de aici este foarte severa si nu iarta cred ca daca ar fi fost ceva nu la locul cu personajul nostru ca doar despre el vb nu ar fii scapat de aici si trimis in Rom ca doar tot ce sa intimplat sa intimplat pe teritoriul englez si nicio curte nu poate judeca un om de 2 ori pt aceiasi fapta

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei