Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 13 (5220)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reguli noi

Mediatorii, etapă obligatorie înainte de a ajunge la proces

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Sucevenii care au procese vor trebui să se supună noilor reglementări care intră în vigoare începând cu 1 februarie. Cea mai importantă modificare se referă la obligativitatea unora dintre justiţiabili de a se prezenta la mediere, în faţa unor persoane autorizate pentru a derula astfel de activităţi. În cazul în care dosarul va ajunge la instanţă fără ca în prealabil să existe un act din partea unui mediator care să ateste faptul că s-au purtat discuţii pe tema stingerii conflictului pe cale amiabilă, acţiunea va fi respinsă ca inadmisibilă.

Până în prezent, în Suceava există 21 de persoane autorizate pentru a efectua medierea între părţi, iar alte opt persoane sunt în curs de autorizare.

Costel Chelaru, vicepreşedintele Asociaţiei Profesionale a Mediatorilor Suceava, este de părere că legea prin care părţile sunt obligate să recurgă la mediere poate reprezenta un factor important în degrevarea instanţelor judecătoreşti. „Deciziile se iau de comun acord, iar mediatorul nu dă soluţii şi nu judecă, ci merge pe calea care convine ambelor părţi”, a arătat Chelaru.

La rândul său, Dan Coca, secretarul general al Asociaţiei Profesionale a Mediatorilor Suceava, a menţionat că procedura este mult simplificată şi perioada de soluţionare este foarte scurtă, fie că se ajunge la un consens, fie că părţile nu cad de acord.

„Termenul pentru îndeplinirea procedurii de informare, inclusiv formalităţile pentru citarea părţilor, nu poate depăşi 15 zile calendaristice, iar dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii într-o anumită materie se face printr-un certificat eliberat de mediatorul care realizează informarea”, a precizat Dan Coca. Trebuie spus că şedinţa de informare este gratuită, conform prevederilor legale.

 

Care ar fi avantajele medierii

Reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Mediatorilor Suceava, organism condus de avocatul Răzvan Viorescu, spun că medierea are mai multe avantaje faţă de un proces în instanţele de judecată şi de aceea este preferabilă pentru ambele părţi implicate. Printre beneficiile prezentate de mediatorii suceveni ar fi costurile reduse, caracterul confidenţial, participarea directă pentru găsirea unor soluţii, economia de timp, restituirea taxei de timbru (mai puţin cazurile care vizează transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil, al altor drepturi reale, partaje şi cauze succesorale) şi rambursarea onorariului mediatorului.

Medierea se încheie cu un act, în care părţile implicate trebuie să-şi expună punctul de vedere. Cu acest act se merge apoi la judecător, iar dacă părţile s-au înţeles asupra problemelor aflate în litigiu, actul încheiat de mediator are valoarea unui înscris sub semnătură privată care poate fi supus controlului la notar sau la instanţa de judecată.

 

Şefii instanţelor sucevene, între scepticism şi moderaţie

Preşedintele Tribunalului Suceava, Gheorghe Codrean, s-a arătat optimist în privinţa degrevării colegilor săi de numărul mare de dosare pe care le au de soluţionat în ultima perioadă. „Totul depinde de cum vor reuşi mediatorii să convingă părţile implicate în litigiu. Abilitatea lor de a discuta cu părţile va fi determinantă pentru succesul medierii”, a arătat Gheorghe Codrean.

Pe de altă parte, Cezar Hîncu, preşedintele Curţii de Apel Suceava, şi-a exprimat scepticismul în ceea ce priveşte succesul mediatorilor. „Experienţa unor state din Occident, şi aici aş vrea să amintesc Germania, au arătat că efectul nu a fost cel scontat. Noi vom respecta legea şi îi vom trimite pe oameni la mediatori, dar, de obicei, oamenii vor o hotărâre judecătorească”, a menţionat Cezar Hîncu.

 

În ce domenii se aplică medierea

Domeniile în care se aplică medierea sunt clar definite de Legea 115/2012. Mai exact, este vorba de şapte direcţii principale, unde fără un act de la mediator acţiunea în instanţă este sortită eşecului.

Unul din domenii este protecţia consumatorului, când consumatorul invocă existenţa unui prejudiciu ca urmare a achiziţionării unui produs sau a unui serviciu defectuos, a nerespectării clauzelor contractuale ori a garanţiilor acordate, a existenţei unor clauze abuzive cuprinse în contractele încheiate între consumatori şi operatorii economici ori a încălcării altor drepturi prevăzute în legislaţia naţională sau a Uniunii Europene în domeniul protecţiei consumatorilor.

Procedura se aplică şi în materia dreptului familiei (neînţelegerile care ţin de continuarea căsătoriei, partajul de bunuri comune, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor sau orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii).

Mediatorii pot interveni şi în domeniul litigiilor privind posesia, grăniţuirea, strămutarea de hotare, precum şi în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinătate.

O altă direcţie în care părţile care au neînţelegeri sunt obligate să se prezinte la mediator este în domeniul răspunderii profesionale în care poate fi angajată răspunderea profesională, respectiv cauzele de malpraxis în măsura în care prin legi speciale nu este prevăzută o altă procedură.

Şi litigiile de muncă izvorâte din încheierea, executarea şi încetarea contractelor individuale de muncă sunt tot de domeniul mediatorilor, la fel cum se întâmplă şi în cazul litigiilor civile a căror valoare este sub 50.000 de lei, cu excepţia litigiilor în care s-a pronunţat o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvenţă, a acţiunilor referitoare la Registrul Comerţului şi a cazurilor în care părţile aleg să recurgă la procedurile prevăzute la art. 999-1018 din Codul de procedură civilă.

În fine, mediatorii au atribuţii şi în cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate şi împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, după formularea plângerii, dacă făptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, cum ar fi: lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, vătămarea corporală din culpă, violarea de domiciliu, violarea secretului corespondenţei, divulgarea secretului profesional, violul, furtul pedepsit la plângerea prealabilă, abuzul de încredere, gestiunea frauduloasă, distrugerea, abandonul de familie, nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorilor şi tulburarea folosinţei locuinţei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mediatorii, etapă obligatorie înainte de a ajunge la proces.
 Vizualizări articol: 2286 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 75 voturi
Mediatorii, etapă obligatorie înainte de a ajunge la proces4.9575

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rusine trimis de
(18 ian 2013, 16:08:30
Cel mai mare" tepuitor" din Suceava imparte acum dreptate?
Este jignitor pentru institutia in sine!
Cati ca el mai are alaturi?
Deontologia functioneaza la aceasta institutie?
Este asta o functie care il va scapa pe vicepresedinte de ?
2.   Rusine trimis de
(18 ian 2013, 16:56:41
Este asta o functie care il va scapa pe vicepresedinte de a-si plati imensele datorii ?
Cum va face dreptate fata in fata cu cei pe care i-a pacalit ?
2.1  RE: Rusine trimis de
(18 ian 2013, 17:55:30
Trebuie sa privesti la mod global, adica european. O taxa in plus luata de o putere nu trebuie sa te supere. Ai votat schimbarea, ai luat tot tacamul, daca stau bine si ma gandesc, astia care au fost, erau limitati in gandire. Astia sunt precum mastase, vine glontul si dupa i-am ras pe toti.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei