Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 13 (5220)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Maladie

14 noi cazuri de contaminare cu HIV, depistate în 2012

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Numărul seropozitivilor din judeţ a ajuns la 186, după ce, în decursul anului 2012, alţi 14 suceveni au fost depistaţi cu HIV-SIDA. Cumplita boală a provocat nouă decese, dintre care trei au fost înregistrate în rândul persoanelor care fuseseră depistate pozitiv anul trecut, celelalte şase decese fiind consemnate la persoanele care fuseseră diagnosticate în anii anteriori.

Potrivit unei evidenţe a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, 157 de suceveni se află sub tratament, în anul 2012 neînregistrându-se probleme în asigurarea medicamentelor acestora. Restul de 29 fie se află în stadii incipiente ale bolii, fie nu vor să urmeze medicaţia recomandată.

Tot în 2012, trei mame seropozitive au născut copii sănătoşi, sarcinile acestora fiind atent monitorizate. Reprezentanţii DSP au explicat că „riscul de a naşte un copil bolnav dintr-o mamă infectată este de 50%. Naşterea se realizează prin cezariană, iar mamele nu au voie să alăpteze”.

Aceştia au mai declarat că multe din cazurile nou depistate apar în rândul adulţilor care se întorc din străinătate, virusul fiind, cu certitudine, transmis pe cale sexuală. Aceştia atrag atenţia asupra unui comportament sexual corect şi sănătos, în caz contrar, riscurile fiind enorme.

 

13 dintre noile cazuri au fost depistate la Centrul de Consiliere şi Testare HIV din cadrul DSP

Persoanele care doresc să afle dacă sunt infectate cu virusul HIV se pot adresa Centrului de Consiliere şi Testare HIV din cadrul DSP Suceava. Testările sunt gratuite, iar confidenţialitatea este asigurată.

În decursul lui 2012, 2.413 suceveni au solicitat testarea la acest laborator, dintre care 1.275 de gravide. 13 din cele 14 noi cazuri de anul trecut au fost depistate la acest centru. Testarea şi consilierea este realizată de către doi asistenţi medicali iar, în cazul în care este nevoie, aceştia se pot deplasa la cabinetele medicilor de familie pentru recoltare.

Reprezentanţii DSP au declarat că în cazul în care rezultatul testului pentru depistarea virusului este pozitiv, probele sunt analizate încă o dată, iar dacă rezultatul este acelaşi, probele sunt trimise, pentru certificarea diagnosticului, la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, unde investigaţiile de laborator sunt mai complexe.

 

La Centrul de Transfuzii s-au făcut peste 7.000 de testări

În judeţ, teste gratuite se fac şi la Centrul de Transfuzii, dar numai pentru persoanele care vor să doneze sânge, în caz contrar, testarea realizându-se contra cost. În 2012, un singur sucevean a fost depistat cu HIV la Centrul de Transfuzii, numărul total al sucevenilor care s-au adresat acestei instituţii fiind de 7.276.

Potrivit datelor prezentate de reprezentanţii DSP, evoluţia maladiei este constantă. În 2011, tot 14 persoane au fost depistate cu virusul imunodeficienţei, iar alte şapte au murit din cauza infecţiei. Cel mai mare număr de decese cauzat de HIV- SIDA s-a înregistrat în anul 2010, când boala a fost letală pentru 19 suceveni. În 2009, centralizările DSP evidenţiau un număr de 163 de pacienţi, nouă noi depistaţi şi trei decese.

Pentru efectuarea testării, către laboratoarele private s-au orientat 4.192 de suceveni, dintre care 625 de gravide. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 14 noi cazuri de contaminare cu HIV, depistate în 2012.
 Vizualizări articol: 1233 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
14 noi cazuri de contaminare cu HIV, depistate în 20125.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei