Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 3 (5210)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Bobotează

Creştinii ortodocşi din Fălticeni au sărbătorit ieri Botezul Domnului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Duminică, 6 ianuarie, în cele 14 biserici ortodoxe din Fălticeni s-a săvârşit slujba aghiazmei celei mari, apa sfinţită fiind dusă acasă de oameni cu credinţa că vor fi apăraţi de rele tot anul. Agheazma este păstrată la icoană sau la un alt loc de cinste din casă şi este folosită la vreme de boală sau necaz.

La câteva dintre bisericile din urbea de pe Şomuz, simbolul credinţei, crucea, a fost cioplită în gheaţă. La Biserica “Sfântul Ilie”, în acest an a fost făcută pentru prima oară o cruce de gheaţă. Cei doi preoţi parohi, Ionel Marian şi Tudorel Neculau, au făcut cu mare solemnitate slujba de sfinţire a apei celei mari lângă crucea de gheaţă şi icoana cu Boboteaza. Înainte de a împărţi apa sfinţintă, la îndemnul preotului Ionel Marian, cei prezenţi au strigat de trei ori “Kira Lerisa”. Exista credinţa că, strigând “Kira Lerisa” (Doamne, miluieşte!), oamenii capătă putere, toate relele fug şi anul va fi curat până la Sfântul Andrei (30 noiembrie).

 

Dacă crucea de gheaţă începe să se topească, anul va fi bogat

La Biserica “Sf. Pantelimon” din incinta Spitalului Municipal Fălticeni, preotul Constantin Pavel a pregătit pentru slujba de Bobotează o cruce de gheaţă pe care a aşezat-o pe o masă tot din gheaţă. Masa şi crucea de gheaţă au fost montate în seara ajunului Bobotezei.

Coordonaţi de părintele Adrian Brădăţanu, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, câţiva credincioşi din parohie au pregătit pentru slujba de Bobotează de ieri o cruce de gheaţă înaltă de trei metri. Crucea a fost montată tot cu o zi înainte de Bobotează, iar tradiţia spune că dacă crucea începe să se dezgheţe, anul va fi bogat, iar dacă va rămâne îngheţată, anul va fi secetos şi sărac. La o temperatură apropiată de 0 grade, din crucea de gheaţă de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” au curs câteva picături de apă, ceea ce a adus speranţa unui an mai bogat decât 2012, singurul în care, din cauza temperaturilor ridicate, nu a fost posibilă confecţionarea crucii de gheaţă.

 

Peste 1.000 de familii din Fălticeni sărbătoresc pe cineva de Sf. Ioan

Mulţi dintre fălticenenii care au trecut pe la bisericile unde au fost cruci de gheaţă s-au oprit în faţa acestora pentru a lipi o monedă în timp ce îşi puneau câte o dorinţă. Oamenii cred că, dacă banul se lipeşte de prima dată, dorinţa se va îndeplini, iar dacă vei lua moneda de pe cruce, vei avea un an plin de ghinion.

La Fălticeni, toate bisericile au fost arhipline la slujba oficiată cu ocazia prăznuirii Botezului Domnului, iar la finalul slujbei religioase, oamenii au aşteptat la rând să-şi umple sticlele cu apă sfinţită.

Astăzi, în Fălticeni, aproape că fiecare creştin sărbătoreşte pe cineva. În peste 1.000 de familii există cel puţin un Ioan, un Ion sau o Ioana.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creştinii ortodocşi din Fălticeni au sărbătorit ieri Botezul Domnului.
 Vizualizări articol: 1455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Creştinii ortodocşi din Fălticeni au sărbătorit ieri Botezul Domnului5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 7 ian 2013, 14:47:11
e KIRIE ELEISON toata ziua...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei