Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 dec 2012 - Anul XVII, nr. 292 (5197)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenţionare

Risc de avalanşe în masivele Suhard, Giumalău şi Călimani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Căderile abundente de zăpadă din ultimele zile au îngreunat traseele montane din judeţul Suceava. De asemenea, a apărut şi riscul de avalanşe în masivele Suhard, Giumalău şi Călimani. Salvamontiştii din Vatra Dornei îi avertizează pe turiştii care intenţionează să ajungă în aceste zone să nu plece la drum înainte de a se informa. Posibile avalanşe sunt în Masivul Suhard, Vf. Ouşorul (1639 m) pe feţele nordică şi estică (risc foarte mare) trasee marcate cu cruce albastră şi triunghi albastru. Şi în Vf. Giumalău (1857 m), faţa est-nord-est, există risc foarte mare de avalanşe, vizat fiind traseul marcat cu cruce roşie, ce face legatura între cabana Giumalău şi zona de acces către masivul Rarău.

În Masivul Călimani două sunt zonele vizate de atenţionarea salvamontiştilor, respectiv Vf. Reţitiş (2021 m), faţa nordică (risc foarte mare) şi Vf. Pietricelul (1993 m), faţa nordică si nord estică. Este vorba de traseele de acces către platoul format de vârfurile Pietrosul Călimani şi Negoiul Unguresc.  

„La momentul actual, accesul către staţia meteorologică Reţitiş se poate face cu mijloace auto 4X4, până în  exploatarea Călimani. Pentru masivul Giumalău, accesul auto este posibil până în apropierea vechi tabere şcolare, iar cu auto echipat cu lanţuri până în zona Burla (izvor). Recomandarea generală a salvamontiştilor este ca înainte de a pleca pe un traseu să se intereseze din timp asupra condiţiilor tehnice ale traseului, evoluţia vremii precum şi de modul de alarmare a salvamontului”, a spus Petru Ariciuc, şeful Salvamont Vatra Dornei.

Acesta a mai avertizat şi asupra altor probleme ce pot apărea pe munte în condiţii de iarnă. În acest anotimp creşte simţitor pericolul de rătăcire pe timp de ceaţă. Recomandarea salvamontiştilor dorneni este ca orientarea sa fie asigurată cu ajutorul unui GPS terestru. Astfel, salvamontiştii pot pune la dispoziţia turiştilor, cu titlu gratuit traseele în format .dxf, .gpx etc

Pentru a veni în întâmpinarea turiştilor, salvamontiştii dorneni au activităţi permanente. Astfel, pentru accesul către cabana Giumalău, pe traseul marcat cu triunghi rosu, în zona alpină, se vor monta între ieşirea din pădure şi cabană steguleţe la distanţa de 15 – 20 m pentru evitarea rătăcirii în această zona. Totodată, săptamanal traseul este parcurs cu snowmobilul sau schiurile de tură pentru a asigura pe cât posibil deschiderea traseului şi bătătorirea potecii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Risc de avalanşe în masivele Suhard, Giumalău şi Călimani.
 Vizualizări articol: 1394 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Risc de avalanşe în masivele Suhard, Giumalău şi Călimani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei