Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 dec 2012 - Anul XVII, nr. 285 (5190)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Alternativă

Energie cu panouri fotovoltaice pentru casele izolate din Poiana Stampei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste zece familii din comuna Poiana Stampei nu au şi nu au avut niciodată energie electrică pentru că locuiesc în zone izolate. Aceşti locuitori nu mai găsesc să-şi cumpere gaz lampant şi sticle pentru lămpi, motiv pentru care stau la lumina lumânării. Autorităţile locale sunt interesate de sursele de energie alternativă, pentru locuinţe neelectrificate. Experimental, cu sprijinul Primăriei comunei Poiana Stampei, au fost montate trei sisteme electrice independente cu panouri fotovoltaice pentru asigurarea energiei electrice în trei gospodării. Sistemul asigură alimentarea 24 de ore din 24 a consumatorilor casnici pentru un televizor, un fier de călcat, încărcarea unui telefon mobil sau necesarul de energie pentru două-trei becuri economice.

Primarul din Poiana Stampei, Viluţ Mezdrea, ne-a declarat: „În urmă cu patru-cinci ani erau aproape 40 de locuinţe neelectrificate în comuna noastră. Unde s-a putut, cu eforturi considerabile, am extins reţeaua electrică, iar la trei locuinţe am montat panouri fotovoltaice. Mai sunt peste zece locuinţe izolate, la mare distanţă de un punct de transformare a energiei electrice sau de reţeaua electrică, care nu pot fi racordate deocamdată la reţeaua electrică. Cu un ajutor din partea Primăriei comunei Poiana Stampei s-au montat panouri fotovoltaice care produc energie electrică, energie verde. În momentul de faţă este o mare realizare pentru locuitorii acestor case izolate, pentru că pentru a încărca telefonul mobil sau a viziona o emisiune la televizor trebuiau să meargă la vecinii care se aflau la distanţe destul de mari. În primul rând au energie electrică, apoi nu plătesc această energie produsă de panourile solare. Experimental, anul acesta am montat aceste panouri pe trei locuinţe, vedem cum se vor comporta până în primăvară, şi dacă rezultatul este bun, vom extinde acest sistem de asigurare a energiei electrice.”

Viluţ Mezdrea spune că iniţiativa a venit din partea primărie, dar cel mai mare sprijin l-a primit de la cetăţeni pentru că au fost de acord să monteze aceste panouri solare pe acoperişul locuinţelor.

Din cele trei locuinţe cu panouri fotovoltaice, două sunt amplasate în cătunul Poancea din satul Alexeni şi una în Turbărie. Primarul Viluţ Mezdrea a precizat că sistemul de panouri pentru o locuinţă a costat în jur de 3.000 de lei, iar o parte din aceste cheltuieli au fost subvenţionate de primărie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Energie cu panouri fotovoltaice pentru casele izolate din Poiana Stampei.
 Vizualizări articol: 751 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Energie cu panouri fotovoltaice pentru casele izolate din Poiana Stampei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei