Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 nov 2012 - Anul XVII, nr. 267 (5172)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Minune şi nu prea

Romii din Mironu, convinşi că vine Apocalipsa, după ce au găsit un „sfânt” într-un trunchi de copac

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Traiul de zi cu zi al romilor din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, a fost animat brusc luni seară de ceea ce ei au considerat a fi un semn de la Dumnezeu. În momentul în care au tăiat cu drujba un trunchi de copac adus din pădure, membrii familiei Marin au dat peste o siluetă pe care au asociat-o imediat cu un mare semn divin. Vecinii s-au adunat ca la urs, iar unii l-au văzut în trunchi pe Iisus Hristos, alţii au văzut-o pe Maica Domnului, iar unii pe alţi sfinţi. Ei au „citit” imediat mesajul: lumea este rea, se taie prea mult lemn din pădure, iar Apocalipsa este foarte aproape.

 

„Iisus Hristos ne-a arătat acum că plâng pădurile cât se taie la noi”

Marţi dimineaţă, ne-am deplasat la Mironu pentru a vedea cu ochii noştri minunea. Oricât am încercat, nu am reuşit, însă, să distingem chipul lui Iisus Hristos ori al unui alt sfânt. Localnicii nu glumeau însă când vorbeau de semnul de la Dumnezeu şi s-au jurat în faţa noastră că luni seară chipul din trunchiul de copac era perfect vizibil. Îi întrebăm cum de a dispărut acesta. Imediat ni se dă o explicaţie. Marţi dimineaţă, când au auzit că vine „televiziunea”, femeile s-au apucat să spele trunchiul de copac „să fie mai frumos”. Atunci ar fi dispărut şi „minunea”.

Gabriela Marin, în gospodăria căreia se afla cioata cu pricina, ne-a explicat: „Aseară i se vădea chipul, au venit femeile şi plângeau că se apropie sfârşitul lumii. Aşa minuni nu s-au văzut niciodată. Plângea copii, femei, oameni... aşa ceva în cioată nu s-a văzut, e gata, e sfârşitul lumii”.

Mai toţi romii vorbeau de un avertisment de la Cel de Sus legat de faptul că în zonă se taie foarte mult lemn din pădure. Inclusiv ei pun drujba pe copaci, însă, bineînţeles că vinovaţii sunt alţii: pădurarii care pun la pământ arbori, iar pe ei nu îi lasă să „culeagă” resturile.

Vasile Plai, lăutar din tată în fiu, ne-a explicat: „Asta ne dă probe, dovezi. Iisus Hristos ne-a arătat acum că plâng pădurile cât se taie la noi. Aseară tot satul a plâns la noi când a văzut acest chip”.

 

„Să se cuminţească lumea, e un semn”

Până la urmă romii recunosc că nici ei nu sunt perfecţi.

Pavel Plai îşi atacă vecinii fără ocolişuri: „Aste-s semne. Numai un semn de la Dumnezeu poate să fie. La noi sunt oameni răi, se suduiesc, nu se au bine între ei vecinii şi de aia ne dă Dumnezeu”.

În cele câteva minute cât am stat la Mironu, fără să ne dăm seama, ne trezim că în jurul trunchiului s-au adunat în jur de 20 de oameni. Deşi le explicăm că noi nu prea vedem nici un chip, cu atât mai mult de sfânt, nu reuşim să le schimbăm prea mult convingerea.

Cei mai mulţi parlamentează despre sfârşitul lumii „anunţat la televizor” pe 21 decembrie şi fac legătura cu semnul apărut în satul lor. O femeie găseşte şi o soluţie pentru evitarea „potopului”. „Să se cuminţească lumea, e un semn. Dacă aveţi încredere să vă rugaţi. Să postiţi, nu mai vine potopul”, strigă femeia cât o ţine gura.

 

Satul Mironu, punct fierbinte pentru poliţişti din cauza numărului mare de scandaluri

Satul Mironu este format în mare majoritatea din romi. Între membrii familiilor de aici izbucnesc periodic scandaluri de mari proporţii. Bărbaţi, femei şi copii s-au încăierat adesea, în zonă fiind mobilizaţi zeci de poliţişti, inclusiv grupe de „mascaţi” de la Serviciul de Intervenţie Rapidă. De multe ori poliţiştii au fost nevoiţi să rămână în sat şi să patruleze, pentru a nu izbucni noi scandaluri de proporţii. De altfel, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Mironu este satul cu cel mai ridicat risc de producere a violenţelor.

Cum cei mai mulţi romi din Mironu se declară foarte credincioşi, primarul comunei Valea Moldovei a încercat să oprească scandalurile dintre aceştia punându-i să jure la o troiţă. Iniţiativa nu s-a mai concretizat însă. Romii din Mironu mai sunt cunoscuţi şi pentru faptul că după ce sunt implicaţi în scandaluri de proporţii se împacă şi îşi retrag plângerile depuse la poliţie, jurând că nu se vor mai certa vreodată. De cele mai multe ori scandalurile revin însă în cel mult o lună de zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Romii din Mironu, convinşi că vine Apocalipsa, după ce au găsit un „sfânt” într-un trunchi de copac.
 Vizualizări articol: 5321 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Romii din Mironu, convinşi că vine Apocalipsa, după ce au găsit un „sfânt” într-un trunchi de copac5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Imagine trimis de
(14 nov 2012, 15:32:21
...mda. Asta e imaginea Romaniei in ansamblu.
2.   Alice in Wonderland trimis de
(14 nov 2012, 16:59:28
Ce seamana cu iepurele din Alice in Tara Minunilor. Foarte grafic!
2.1  RE: Alice in Wonderland trimis de
(14 nov 2012, 17:33:29
Nu cumva seamana cu...;; dejetu ;; ..inelar..?:))
3.   Apocalipsa vine trimis de
(14 nov 2012, 17:59:56
daca mai furati mult o sa vie apocalipsa asa ca stati cuminti lasati tupeu asta de tigan

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei