Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 nov 2012 - Anul XVII, nr. 267 (5172)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Administraţie

Primăriile sucevene primesc 100 de miliarde de lei vechi pentru plata datoriilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că primăriile sucevene vor primi la sfârşitul acestei săptămâni o sumă de 100 de miliarde de lei vechi pentru plata arieratelor către diverşi furnizori. Nechifor a explicat că banii au fost alocaţi de Guvern la ultima rectificare bugetară, împărţirea sumelor către primării urmând să se facă vineri, în cadrul şedinţei extraordinare de Consiliu Judeţean.

Şeful administraţiei judeţene a spus că în cursul zilei de ieri a fost finalizată centralizarea tuturor arieratelor pe care le au primăriile.

„Ce am constatat până în prezent este că nivelul acestor datorii este mult mai mare decât am anticipat iniţial. Asta înseamnă că la nivel de administraţie publică lucrurile nu au fost tocmai în regulă, pentru că de foarte multe ori s-au angajat cheltuieli şi contracte fără a exista în spate sume de bani şi fără a exista buget alocat”, a explicat Cătălin Nechifor.

El a spus că la sfârşitul lunii octombrie 2012, primăriile aveau arierate de 400 de miliarde de lei vechi, însă în momentul de faţă acestea au crescut semnificativ, suma finală urmând să fie anunţată în şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean.

„Aşa cum am mai spus, filosofia bugetară a Guvernului USL este ca în această perioadă să încercăm să scoatem cât mai mult la lumină aceste datorii, în aşa fel încât într-o bună zi să ştim cum stăm cu adevărat. Constatăm faptul că mai există foarte multe facturi care apar din când în când. Mai sunt foarte multe lucrări care au fost executate fără să aibă procese verbale de recepţie parţială sau finală. Efortul pe care îl facem acum este într-adevăr foarte mare şi este exact în sensul însănătoşirii economiei româneşti. Pentru că atât timp cât statul, prin administraţiile publice, are datorii către firme private, acestea la rândul lor îşi blochează activitatea economică, pentru că la rândul lor nu îşi pot plăti furnizorii sau subcontractorii. Şi demersul nostru este unul cât se poate de corect, pentru că în felul acesta închidem acest lanţ al circulării banilor publici”, a mai spus Nechifor.

El a explicat că în urma centralizării datelor cu privire la arieratele primăriilor s-a constatat că sunt mai multe companii sucevene care au de încasat sume mari de bani de la primării, datorii acumulate în perioada 2008 – 2012.

Preşedintele CJ Suceava a spus că o parte din aceste facturi care au ieşit acum „la iveală” provin şi de la lucrările efectuate de unele firme în urma inundaţiilor din anii 2008 şi 2010. Cătălin Nechifor a mai precizat că în condiţiile în care s-a constatat o creştere semnificativă a arieratelor primăriilor, este necesară o analiză a modului în care au apărut acum aceste noi datorii pe care primăriile le au către diverse firme. „Sunt datorii acumulate în perioada 2008 – 2012 despre care noi nu avem garanţia că ar fi înregistrate în contabilitate şi la Finanţe, şi atunci suntem obligaţi să facem verificări încrucişate cu cei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice”, a mai spus Nechifor.

 

Mai multe primării sucevene nu mai au bani de salarii

Pe de altă parte, preşedintele CJ Suceava a mai spus că mai multe primării din judeţ nu mai au bani pentru plata salariilor până la sfârşitul anului. Cătălin Nechifor a declarat că pentru rezolvarea acestei probleme, Prefectura şi Consiliului Judeţean Suceava au solicitat Ministerului Administraţiei şi Internelor sumele necesare pentru plata acestor salarii, astfel încât angajaţii din primării să-şi poată primi banii.

„Am solicitat această asistenţă financiară de la Guvern pentru că vrem să fim siguri că nici un angajat al acestor primării nu se va afla în situaţia de a nu-şi putea încasa salariul în perioada sărbătorilor de iarnă. Şi sunt convins că se vor găsi soluţii la nivel de Guvern în acest sens”, a încheiat Nechifor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăriile sucevene primesc 100 de miliarde de lei vechi pentru plata datoriilor.
 Vizualizări articol: 1899 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 9 voturi
Primăriile sucevene primesc 100 de miliarde de lei vechi pentru plata datoriilor3.959

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   $$$ trimis de
(14 nov 2012, 12:01:09
vom vedea cat de corect este Nechifor la impartirea banilor.
2.   Datorii costisitoare trimis de
(14 nov 2012, 12:53:53
Incep sa se adune multe datorii.Pe de o parte arieratele,pe de alta parte CJ Suceava trebuie sa inapoieze 2,58 de milioane de lei din proiectele finanţate cu fonduri europene datorita unor nereguli in cadrul licitatiilor. Este vorba de contracte încheiate în perioada 2008-2011. Datorita acestor nereguli in derularea fondurilor europene(vorbesc in general pe tara) In guvernarea PDL,Comisia Europeană blocheaza programe de 7 MLD EURO.Si am sa mai dau un exemplu Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică (in curtea bibliotecii)a costat 330.000 euro(pret de 1000 euro/mp)Cam multisor.

2.1  RE: Datorii costisitoare trimis de
(14 nov 2012, 13:54:47
Iarasi minti prin omisiune. 1000 euro/mp cu tot cu calculatoare, perdele, birouri, etc.
Tu compari (mere) cu (mere + pere).
2.2  RE: Datorii costisitoare trimis de
(14 nov 2012, 13:56:06
Asta daca or fi reale cifrele date de tine... ca nu am chef sa le verific acum.
3.   Gogosi. trimis de
(14 nov 2012, 12:59:05
Va rog sa terminati cu lei vechi, sunteti incapabili sa va adaptati la astia noi? Sau ca sa para mult bagati zerouri. Ca dati bani, e de bine, dar cand incepeti asanarea economiei? Fiscalizati tot si bagati la granita pe nemti. Va spun sigur ca o sa fie mult mai bine. Deocamdata n-ati facut nica si nu mai promiteti bani fara sa stiti cum sa-i strangeti.
4.   Politicile fiscale PDL trimis de
(14 nov 2012, 13:09:57
*Au fost efectuate misiuni de audit de către Comisia Europeana şi autoritatea română de audit în 2010 şi 2011.In urma rapoartelor Comisia Europeană (CE) a decis să presuspende cea mai mare parte din finanţarea acordată pentru trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale Uniunii Europene, respectiv "Regional", "Transport" şi "Creşterea competitivităţii economice". Suma totală se ridică la 10,4 miliarde de euro.Problemele sunt legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese.
*Raportul Comisiei DG Regio, Direcţia Generală care se ocupă de politici regionale, vorbeşte despre cum au fost cheltuiţi banii europeni în anul 2011. Raportul Comisiei spune că, în anul 2011, din 515 milioane euro atraşi de statul român, 505 milioane euro sunt suspectate de fraudă, adică doar zece milioane au fost cheltuite corect
5.   ## trimis de
(14 nov 2012, 13:20:07
sfintii din usl au inceput sa de-a lectii de moralitate.
6.   Corect trimis de
(14 nov 2012, 13:42:16
Dar sunt și primării care au avut aprobări a unor lucrări de către consiliul local ,cu buget stabilit (și prin mașinatiunea știută )adică tăierea facturii de către executor ,statul sa văzut cu tva iar restul datoriei către firmă a rămas neplătit din cauza primăriilor care au rămas fără bani.
7.   De la comunitatea europeană si de la SUA, noutati! trimis de
(14 nov 2012, 14:04:07
,,Sunt şanse reale de ieşire din impas” - asta se sugerează pe toate căile, de la comunitatea europeană si de la SUA.

Există şansa, după alegeri, de a se forma in RO un guvern de tehnocraţi, un guvern de uniune naţională compus din oameni din întreg spectrul politic.

Nici USL, nici PDL nu au şanse de reuşită singure, pentru că, dacă merg singure, rămânem în acelaşi film.

Va fi un guvern care în 80% din timp se va gândi la bunul mers al ţării şi 20% la altceva.
8.   Realizari CJ Suceava epoca post Flutur trimis de
(14 nov 2012, 15:46:13
*CJ va relua colaborarea cu autorităţile din regiunea Abruzzo din Italia. Nechifor a spus că parteneriatul dintre judeţul Suceava şi Abruzzo a fost dezvoltat în perioada 2006 – 2008, însă în ultimii patru ani colaborarea dintre cele două regiuni a încetat total. În felul acesta vom putea da posibilitatea crescătorilor de animale din Suceava să facă export direct în Italia”, a spus Nechifor.Unul dintre proiectele care ar putea fi dezvoltate în cadrul acestui parteneriat ar fi crearea unor companii care să activeze în spaţiile de la Centrul Economic Bucovina, şi care ar urma să creeze softuri pentru firme din Italia.
*În judeţul Suceava ar putea fi organizat un minifestival Oktoberfest.S-a discutat despre posibilitatea organizării unui astfel de festival la Suceava cu preşedintele regiunii germane Schwaben.In cadrul festivalului Oktoberfest de la Suceava vor fi produse tradiţionale nemţeşti şi spectacole de muzică tradiţională din Regiunea Schwaben.

8.1  RE: Realizari CJ Suceava epoca post Flutur trimis de
(14 nov 2012, 16:47:33
Nici una nu e realizare. Toate sunt la capitolul 'daca si cu parca'.
9.   De la UE porunca trimis de
(14 nov 2012, 19:03:27
Daca nu obligau cei de la UE guvernul Ponta sa dea bani pentru arierate nu vedeau primariile Sucevene nici un ban.
10.   Mai la subiect, dle Nechifor, mai dati un rand! trimis de
(14 nov 2012, 22:54:53
1. Ministrul Finantelor nu (-i) da (lui) pe Nechifor doi bani! Cititi Ordinul Ministrului Finantelor nr.253/1468/2012, publicat in MO la data de 12.11.2012, prin care judetului Suceava i se diminueaza plafonul maxim pentru cheltuielile de personal cu suma de 10.000 mii lei, adica 100 de miliarde de lei vechi. Si fara aceasta diminuare, prevederile bugetare nu asigurau in intregime plata salariilor din invatamant in luna decembrie. Acum vor fi afectate probabil si alte categorii de bugetari (personalul sanitar, de exemplu).
2. Dl Nechifor tot vorbeste de arierate. Sa numeasca primariile cu arierate! La Falticeni, de exemplu, primarul Tofan nu a lasat arierate (datorii, mai pe intelesul tuturor).
3. Dl Nechifor nu a explicat nici pana astazi ce a vrut sa spuna atunci cand a declarat in presa locala ca Primaria Falticeni se afla in situatie limita din punct de vedere financiar. Potrivit executiei bugetare pe primele trei trimestre, executie prezentata si aprobata in Consiliul Local al Municipiului Falticeni, diferenta dintre incasari si plati (excedent) este de peste 30 miliarde de lei vechi. Acest excedent se datoreaza primarului Tofan, nu a putut fi realizat de primarul Coman in cele doar trei luni de mandat. La aceasta suma se adauga inca un disponibil de peste 10 miliarde de lei vechi, pastrat la 'pusculita' municipiului, tot de primarul Tofan, din economiile anului 2011. 'Scepticii' sa citeasca documentele la www.falticeni.ro/proiecte%2010
11.   :)))) trimis de
(14 nov 2012, 23:12:06
si vor mai scoate "la lumina" datorii si dupa ce le vor plati pe cele "reale"....ca deh...de asta si-au bagat primari si alte alea...si mai nou se imprietenesc cu "hotii" din pdl...multe proiecte si multe datorii...teoria haosului inca merge bine la romanica,si mai ales la suceava.....sa traiti bine?:))))

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei