Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 sep 2012 - Anul XVII, nr. 226 (5131)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Analiză

Seceta a diminuat producţia agricolă din judeţ şi a ridicat preţurile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Condiţiile precare pentru agricultură din acest an, seceta şi în al doilea rând grindina, au diminuat producţiile, efectul imediat fiind că preţul principalelor culturi este mai mare decât anul trecut şi foarte probabil va mai creşte şi de acum încolo. 

Conform datelor contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava, în judeţ, grâul a fost recoltat de pe 12.743 de hectare de teren, producţia medie obţinută fiind de 2.890 de kilograme la hectar. Asta în condiţiile în care producţiile medii din judeţ au fost în ultimii ani de 3.000-3.200 de kilograme la hectar. În privinţa cartofului, deocamdată doar în jur de 5.500 de hectare au fost recoltate, dintr-un total de aproape 23.000 de hectare.  

Conform directorului instituţiei, Vasile Schipor, producţia medie estimată la cartof se cifrează la 12,5 tone la hectar. Asta înseamnă puţin faţă de producţiile de 18-20 de tone la hectar din anii precedenţi.

„Având în vedere seceta prelungită şi căderile de grindină pe arii extinse, putem afirma că avem o producţie suficient de bună pentru un an capricios”, este de părere Vasile Schipor.

În privinţa altor culturi s-au obţinut următoarele producţii medii: orz – 2.600 de kilograme la hectar, secară – 3.200 de kilograme la hectar, orz de primăvară – 2.200 de kilograme la hectar, rapiţă pentru ulei – 2.100 de kilograme la hectar, mazăre boabe – 2.500 de kilograme la hectar.

La porumb, recoltarea abia a început, astfel că este greu de anticipat o producţie. În judeţ sunt cultivate cu porumb peste 35.000 de hectare de teren, iar producţia ar putea fi cu 20% mai mică decât cea din 2011.

În privinţa preţului la kilogram al principalelor culturi, aşa cum era de aşteptat, acesta este semnificativ mai mare decât în anul precedent.

Inginerul Vasile Tofan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Suceava, a declarat: „Cartoful se vinde în general cu un leu kilogramul, însă producătorii locali nu prea au succes deocamdată, deoarece se comercializează foarte mult cartof ieftin adus din Polonia. Oricum preţul rămâne ridicat şi cu mult peste cel din toamna anului trecut, când cartofii s-au dat cu 20 de bani. În privinţa grâului, preţul de la producător este de 1-1,2 lei pe kilogram, faţă de 0,7-0,9 lei anul trecut, în aceeaşi perioadă”, a declarat Vasile Tofan.

Cum agricultorii au obţinut producţii mai mici, preţurile nu le vor aduce un câştig mult mai mare decât anul trecut, cred specialiştii Direcţiei Agricole Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Seceta a diminuat producţia agricolă din judeţ şi a ridicat preţurile.
 Vizualizări articol: 1010 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seceta a diminuat producţia agricolă din judeţ şi a ridicat preţurile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei