Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 aug 2012 - Anul XVII, nr. 198 (5103)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Acţiune unică

Preoţi şi laici din lumea întreagă s-au rugat la Sanctuarul Marian din Cacica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cacica a fost ieri, pentru mai bine de o oră, capitala Acţiunii Catolice din lume. Şi asta pentru că preoţi şi laici din 35 de ţări de pe întreg mapamondul au fost prezenţi la Sanctuarul Marian din Cacica, unde au participat la o liturghie solemnă. Model de convieţuire etnică şi religioasă, Bucovina le-a fost prezentată străinilor nu doar prin prisma comunităţii catolice din Cacica. După vizita de la Basilica Minor din Cacica, cei 170 de oaspeţi au mai poposit şi la Mănăstirea Voroneţ, un simbol al creştinismului ortodox din România.

De altfel, Excelenţa Sa, episcopul Petru Gherghel, şeful Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, a ţinut să precizeze că una dintre menirile Acţiunii Catolice este aceea de apropiere atât de celelalte biserici, dar şi faţă de toţi laicii din lume, pe care i-a numit „poporul lui Dumnezeu”.

 

O acţiune unică pentru România şi pentru Europa de Est

Cei 170 de preoţi şi laici veniţi ieri în vizită la Cacica au ajuns în România pentru a participa la a VI-a Adunare Generală a Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice. Manifestarea a debutat în 1994, la Viena, iar mai apoi gazde au mai fost Buenos Aires, în 1997, şi Roma, în 2000, 2004 şi 2008. Este pentru prima dată când un eveniment de o asemenea anvergură are loc în România, iar Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi i-a revenit onoarea de a fi gazda Adunării Generale.

„Este o onoare pentru noi şi în acelaşi timp o invitaţie la o implicare mai profundă a laicilor în misiunea bisericii. Este o întâlnire cu adevărat mondială şi pot spune că Moldova este capitala mondială a Acţiunii Catolice”, a spus ES episcopul Petru Gherghel.

La rândul său, preotul Felix Roca, asistentul general al Acţiunii Catolice din România, a declarat că scopul acţiunii organizate anul acesta în România este acela de a-i implica cât mai mult pe laici în viaţa socială şi în viaţa bisericii.

„Este o mare bogăţie să avem atâtea persoane din atâtea colţuri ale lumii. În afara dezbaterilor, rugăciunilor şi liturghiilor am organizat şi asemenea momente particulare, o modalitate de face cunoscută România peste hotare”, a precizat Felix Roca.

 

Oaspeţi din Africa, Myanmar, Hong Kong şi America de Sud

Toţi cei prezenţi la Adunarea Generală a Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice au apreciat că schimburile de idei şi opinii sunt benefice, iar fiecare zonă poate oferi exemple extraordinare de comunicare şi colaborare între laici şi biserică.

„Avem de învăţat multe de la cei care ne vizitează, la fel cum şi ei au de învăţat de la noi şi de la aceste zone pe care le descoperă acum. Şi mă refer mai ales la această zonă care demonstrează o mare fidelitate faţă de Evanghelie şi faţă de tradiţia religioasă”, a arătat ES episcopul Petru Gherghel.

De aceeaşi părere au fost şi oaspeţii, indiferent că au venit din Africa, America de Sud, Myanmar, Hong Kong sau Europa.

Ana Escobar, laică din Spania, a arătat că Acţiunea Catolică din ţara ei nu diferă foarte mult cu ceea ce se petrece în România. „Poate doar sentimentul de a promova această misiune diferă şi felul în care este trăită zilnic această realitate, iar în România este mult mai apropiată de biserică decât în Spania”, a menţionat Ana Escobar.

După ce au vizitat împrejurimile, oaspeţii au participat la o liturghie în incinta Basilicii Minor din Cacica, iar înainte de slujbă au avut parte de o prezentare a locului şi a lăcaşului de cult făcută de preotul Romuald Bulai.

Cea de-a VI-lea Adunare Generală a Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice a început pe 21 august şi se va încheia mâine, 26 august.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preoţi şi laici din lumea întreagă s-au rugat la Sanctuarul Marian din Cacica.
 Vizualizări articol: 1628 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Preoţi şi laici din lumea întreagă s-au rugat la Sanctuarul Marian din Cacica5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei