Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 aug 2012 - Anul XVII, nr. 184 (5089)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Discuții

Ministerul Sănătăţii ar putea reveni asupra ordinului care mută vaccinarea din şcoală în cabinetul medicului de familie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministerul Sănătății (MS) ar putea reveni asupra ordinului care prevede ca, din toamnă, odată cu începerea anului școlar 2012/2013, vaccinarea copiilor să nu se mai facă în unitățile de învățământ, ci în cabinetele medicilor de familie. Și asta, după ce doctorii care urmau să preia această sarcină au atras atenția că numărul minorilor neimunizați ar putea crește, conducând la apariția unor epidemii de boli transmisibile, în condițiile în care este greu de crezut că părinții își vor trimite din proprie inițiativă copiii la vaccinare.

Secretarul Colegiului Județean al Medicilor de Familie (CJM), dr. Irina Badrajan, crede că administrarea serului la elevi este dificil de realizat în afara școlii, mai ales dacă părinții nu vor da curs invitației de a-și trimite copiii la cabinetele medicilor de familie în vederea imunizării, care are ca scop prevenirea unor boli infecțioase.

 

Vaccinare peste 95%, la ora actuală, în școli

Irina Badrajan spune că doctorii care ar urma să-i cheme pe elevi la vaccin din septembrie nu agreează această idee, și nu pentru că este o muncă în plus, ci pentru că părinții minorilor vor fi greu de convins: ”Această activitate profilactică a dus la eradicarea unor boli care ucideau îngrozitor, precum variola sau difteria. Alte afecțiuni grave, ca poliomielita, sunt în scădere marcantă. Măsura propusă de Ministerul Sănătății, de renunțare la vaccinarea copiilor în rețeaua de medicină școlară, reprezintă un pericol pentru comunitate dacă nu există și o metodă de constrângere din partea statului. Fiindcă altfel, copilul poate veni sau nu la vaccinare atunci când este chemat. Metoda asta de a-i imuniza pe toţi la un loc mi se pare mai bună. Nu s-au întâmplat nenorociri în atâţia ani de când se face vaccinarea în școală”.

Directorul adjunct medical al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, susține punctul de vedere al medicilor de familie, apreciind că lipsa imunizării poate avea efecte catastrofale și nu poate fi lăsată la latitudinea părinților. Specialistul instituției este de părere că, până acum, cel puțin la nivelul județului, procentul de vaccinare în școli a fost satisfăcător, de peste 95%, iar Ministerul Sănătății nu ar trebui să schimbe ceva care merge bine.

 

Sănătatea publică pusă în pericol, dacă minorii nu mai sunt constrânși să se vaccineze

”Imunizarea copiilor în unitățile de învățământ este o metodă tradițională cu care populația s-a obișnuit. Și medicilor le este mai ușor având în vedere că minorii sunt grupați. La noi nu există acel grad de cultură medicală din alte țări, ceea ce înseamnă că părinții ar putea respinge imunizarea, expunându-și propriii copii unor boli grave, chiar mortale. Lipsa vaccinării pune în pericol și sănătatea publică, mai ales în contextul actual, de evoluție a unor epidemii de rujeolă și rubeolă, apărute tocmai din cauza golurilor de vaccinare la anumite grupe populaționale”.

La ora actuală, vaccinurile obligatorii se fac în școli la vârstele de 7, 9 și 14 ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Sănătăţii ar putea reveni asupra ordinului care mută vaccinarea din şcoală în cabinetul medicului de familie.
 Vizualizări articol: 767 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Sănătăţii ar putea reveni asupra ordinului care mută vaccinarea din şcoală în cabinetul medicului de familie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei