Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 iul 2012 - Anul XVII, nr. 171 (5076)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Anchetă procurori

Profesor lider de sindicat fără ore predate, dar recompensat cu salariu de merit timp de şase ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai longeviv şi cunoscut lider de sindicat al ultimilor ani, profesorul Constantin Cernica, între timp ieşit la pensie, a încasat salariu de merit timp de şase ani de zile deşi nu şi-a exercitat efectiv profesia de cadru didactic. Mai mult, din documentele oficiale nu reiese nici o minimă respectare a procedurii de acordare a salariului de merit, care se oferă în baza unor performanţe, toate aceste aspecte fiind sesizate Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. Procurorii au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală, s-a dispus apoi scoaterea de sub urmărire penală, după care a urmat o nouă dispoziţie a începere a urmăririi penale, care a desfiinţat-o pe prima.    

 

Şeful de sindicat, degrevat de activitatea de profesor, dar nu şi de salariul de merit 

După cum arată actele negru pe alb, în timp ce era preşedinte al Sindicatului Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret” Suceava, Constantin Cernica a fost recompensat cu salariu de merit timp de şase ani, în perioada 1 ianuarie 2002-1 ianuarie 2008. El era profesor titular la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava, însă, fiind lider de sindicat, a fost degrevat de activitatea didactică. Deşi nu a predat efectiv ore, el a încasat regulat acest salariu de merit, destinat în general profesorilor care au rezultate deosebite.

Legea nu condiţionează în mod expres acordarea salariului de merit de susţinerea orelor de curs, însă există o procedură care trebuie că justifice încasarea acestor bani, procedură care, au constatat procurorii, nu a fost îndeplinită.   

 

Directorul care a semnat, cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice

Procedura implică o solicitare din partea cadrului didactic, un raport de autoevaluare din partea acestuia şi mai ales o evaluare în baza unei fişe elaborate de Inspectoratul Şcolar, pe baza unor criterii cum sunt rezultatele obţinute în pregătirea elevilor, implicarea în anumite proiecte, performanţe în pregătirea elevilor distinşi la concursuri, pregătirea loturilor olimpice etc.

După cum au constatat procurorii „din dosarul cauzei nu reiese dacă această procedură de acordare a salariului de merit a fost urmată în ceea ce priveşte salariul de merit acordat profesorului Cernica Constantin din cadrul Colegiului Naţional de Informatică <Spiru Haret> Suceava”.

În aceste condiţii, faţă de profesorul Lucian Lungu, care, în calitate de director al Colegiului de Informatică, a semnat pentru acordarea salariului de merit începând cu 1 ianuarie 2007 şi până pe 1 ianuarie 2008, perioadă vizată deocamdată de anchetă, procurorii au decis începerea urmăririi penale, sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

 

Constatare prim-procuror. Anchetă incompletă şi redeschiderea cercetărilor 

Semnele de întrebare din acest caz continuă şi pe masa procurorilor. După ce s-a început urmărirea penală faţă de fostul director Lucian Lungu, în 8 mai 2012 procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus scoaterea de sub urmărire penală a învinuitului.

Pe 19 iunie 2012, prim-procurorul Parchetului de pe Lângă Judecătoria Suceava, Mariana Greţcan, a constatat că cercetările poliţiştilor care s-au ocupat de caz şi confirmate de colegul său procuror sunt incomplete. Prim-procurorul a dispus redeschiderea cercetărilor şi reluarea urmăririi penale faţă de Lucian Lungu, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Poliţiştii care s-au ocupat de caz au primit un termen de 30 de zile în care trebuie să completeze cercetarea conform dispoziţiilor procurorului şi să propună o nouă soluţie.

 

Reclamaţii privind neregulile din învăţământ de ani de zile – nici o finalitate 

Fără legătură directă acest caz, putem remarca faptul că multe din presupusele nereguli din învăţământul sucevean, semnalate organelor abilitate, au prins praf în sertarele anchetatorilor.

În 2006, în urma unor plângeri depuse de adjunctul de la acea vreme al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Niculai Barbă, a izbucnit un imens scandal legat de ascunderea unor posturi de titularizare şi oferite apoi cu dedicaţie, ori de schimbarea peste noapte a notelor unor candidaţi respinşi.

Într-un alt caz, în mai 2011, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de directoarea Colegiului Alimentar Suceava, Crăiţa Buda Niga, sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu, pentru acordarea unor sporuri de ecran (timp petrecut în faţa calculatorului) duble faţă de cât prevede legea.

Din informaţiile pe care le avem, ambele cazuri au rămas cel puţin deocamdată la nivelul amintit. Mai exact, reclamanţii nu au mai primit nici o înştiinţare privind derularea ulterioară a cercetărilor.  

De notorietate a mai rămas şi cazul din 2006 de la acelaşi Colegiu Alimentar Suceava, când mai mulţi elevi de la „Fără frecvenţă” au fost promovaţi în an terminal şi au putut da bacalaureatul în baza unor note fictive. Ulterior, 18 profesori implicaţi au fost sancţionaţi administrativ cu amenzi, scăpând destul de dubios de răspunderea penală după ce au pus notele acordate fictiv pe seama unor erori. Cert este că profesorii au scăpat cu amenzi, iar dispoziţia de anulare a diplomelor de bac obţinute fraudulos în 2006 încă se află pe rolul instanţelor de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesor lider de sindicat fără ore predate, dar recompensat cu salariu de merit timp de şase ani.
 Vizualizări articol: 1102 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 10 voturi
Profesor lider de sindicat fără ore predate, dar recompensat cu salariu de merit timp de şase ani3.8510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Faradelege trimis de
(25 iul 2012, 12:40:30
Sa plece din fruntea sindicatului,este pensionar,liderii de sindicat au votat sa nu mai aiba nici o functie. Ce mai cauta la sefia sindicatului? Cum naiba sa iti permiti sa iei si sa aranjezi salariu de merit la ISJ cand tu nu parcurgi etapelelegale ca toti ceilalti profesori.Deci, daca nu respecti asta,inseamna ca nu esti profesor Domn Cernica. Valea de la sindicat,te asteapta pensia acasa. De ce esti porcin si nu mergi acasa. Vrei sa vina sindicalistii la tine si sa te ia de guler? Ai promis ca pleci, ca te pensionezi, ce mai cauti acolo? Lasa ca vei pleca fugind, primind suturi in fund! Si o sa se verifice si activitatea ta de acolo si faradelegile facute,cum ai pactizat tu cu patronatul. Nu vrei sa pleci normal,lasa ca pleci in lanturi.A venit schimbarea,du-te la muzeuldinozaurilor,unde iti este locul. Capisci?
2.   Mai sunt si altii............ trimis de
(25 iul 2012, 12:44:49
Nu e singurul caz.Mai sunt si alte persoane degrevate de ore care au luat salariu de merit ani la rand.Cand se afisa erau in fruntea listelor cu cel mai mare puntaj'
Unde faceau punte directoarele de gradinita degrevate de ore???????????
Dar asa-i la noi :"Cine poate ..poate ,cine nu poate ,......nu poate"
3.   Era de asteptat trimis de
(25 iul 2012, 13:22:26
Ca domnul Cernica e cel mai mare "parlac", nu contesta niciun sindicalist. Dar ca cei care trebuie sa ancheteze coruptia nu au ce face - e inadmisibil. E oare ultima zvacnire sub comanda portocalo-albinoasa-verzulie a justitiei? De ce nu-i cetceteaza pe cei care dau aprobari pentru ocuparea tuturor spatiilor publice din oras de catre mafioti, pe evazionistii din piete, pe valutisti, pe traficantii de tigari, legume, fructe, hotii de buzunare etc, etc.
3.1  RE: Era de asteptat trimis de
(25 iul 2012, 14:05:57
ce inseamna ,,parlac" pt tine? Gresesti ca trebuie facuta o ierarhizare a faptelor de coruptie infaptuite intr-o tara. Ci toate cazurile cat de mici sau mari trebuie anchetate. Iar domnul in cauza trebuie analizat foarte detaliat.
1. Acesta a fost in toate comisiile de titularizare si suplinire, iar in loc sa consilieze si sa ajute pe cei noi, debutanti, el manevra locurilepentru cei care cotizau.
2.A sabotat toate grevele din invatamant, negociind pe la spate in interesul propriu.
3.Nu i s-a delegat nici o functie in Adunarea liderilor de sindicat de la Gura Humorului. Ce mai cauta in functie la sindicat? In ce calitate? Este lider nou, sa isi faca treaba,iar daca nu este in stare,sa plece sa faca loc laaltul mai capabil. Nu avem nevoie de pensionari corupti. Pai domn Cernica vrea, paralel cu pensia, salariu, sofer si masina pe banii sindicalistilor? A avut pana acum, de aici sa plece. De ce nu s-a respectat decizia liderilor de sindicat de la Gura Humorului? Ce s-a hotarat acolonu conteaza? Se va vedea in urmatoareasedinta cum stau treburile! Va fi scandal, o sa fie scos in suturi afara din sedinta. Nesimtit poti sa mai fii sa promiti ca pleci la pensie, apoi sa vrei inapoi pe scaun.
3.2  RE: Era de asteptat trimis de
(25 iul 2012, 16:01:47
Afirmatii nefondate, cu care de altfel sunt de acord. Din pacate, nu cred ca ai dovezi. Retine insa. Eu sunt 100% de acord cu tine.
3.3  RE: Era de asteptat trimis de
(25 iul 2012, 21:25:40
Mai fat-o esti dusa cu pluta, ca profesor sa-i dai banii, ca sindicalist sa-i iei. Legea e simpla, numai capul tau o complica.
4.   Nu ne ajutati cu nimic... trimis de
(25 iul 2012, 13:50:23
Daca mereu la toate durerile si nedreptatile noastre, voi gasiti glas si aparente solutii dupa cate 6 ani, va spun de pe acum ca nu ne ajutati cu nimic. Dar voi deja nu va propuneti sa ne ajutati pe noi oamenii din invatamant care trebuie sa luam calea strainatatii daca nu ne convin nedreptatile. Voi ati dat glas unor lideri politici si cum e referendum acum trebuie sa auda niste prosti care vor merge la vot ca de 6 ani sunt nedreptati in sistem. Peste 6 ani veti scrie de nedreptatile care se petrec chiar acum, nu-i asa? Poate vreti sa stiti chiar de pe acum cum stau lucrurile. vedeti ca si acum sunt lideri sindicali care sunt degrevati de ore dar primesc chiar GRADATIE DE MERIT !! Asta e mai mare ca salariul de merit... Ei? V-am facut curiosi?? Mergeti la inspectorat si luati listele cu gradatii de merit si vedeti ce lideri de sindicat au obtinut 80 si ceva de puncte si sunt degrevati de ore de vreo 4 ani... Pana nu rezolvati problema asta sa nu va aud... Sunteti ziaristi de mana a treia daca nu rezolvati acum pe loc ce nedreptati se intampla! Nu vreau sa citesc despre asta in ziarul vostru de peste 6 ani! daca sunteti cu adevarat profesionisti, stiti ce aveti de facut! Succesuri!
5.   Cine il vrea mort? trimis de
(25 iul 2012, 14:08:14
Cernica merita impuscat! Cine se ofera? Este un hot si un manevragiu.Cititi mai sus ce face el de obicei.
6.   Hot ordinar.. trimis de
(25 iul 2012, 15:01:34
o jigodie ca asta nu e diferit de unu care fura fier vechi..doar ca al care fura fier vechi fura de la un patron singur..dar jigodia asta a furat de la noi toti..familia lui a trait pe spatele nostru care plateam taxe..la puscarie cu ordianru asta..sa-i vad familia cum returneaza banii la stat..ca eu nu muncesc pt curva de nevastasa..
7.   Observatie trimis de
(26 iul 2012, 09:05:17
Este evident ca toata afacerea a fost facuta doar cu girul ISJ care si-a cumparat in acest mod sindicatul.
7.1  RE: Observatie trimis de
(26 iul 2012, 09:28:29
Corect! Dar si cu ajutorul indivizilor gen Gretcan, corupti si ticalosi, care nu au vazut de-a lungul anilor ce scria presa in acest sens. Basisti!
8.   ... trimis de
(26 iul 2012, 09:58:06
Stimati profesori, aveti liderii pe care-i meritati.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei