Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 iul 2012 - Anul XVII, nr. 166 (5071)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Îngrijorător

Inaugurat în toamna lui 2011, drumul Pojorâta – Rarău a fost lăsat de izbelişte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un drum inaugurat în toamna anului trecut şi care ne-a costat 32,17 milioane de lei este pe cale să fie distrus iremediabil. Semnalul de alarmă a fost tras chiar de către constructor, firma SCCF Group Colas Iaşi, care a trimis adrese la Consiliul Judeţean Suceava, administratorul drumului, arătând pe larg ce se petrece pe tronsonul Pojorâta – Rarău. Din păcate, aceste semnale, transmise încă din primăvara acestui an, nu au fost receptate de autorităţile locale, iar drumul realizat cu eforturi şi bani grei poate fi distrus într-un timp extrem de scurt.

Problemele la acest tronson au apărut ca urmare a colmatării rigolelor de scurgere a apei. Pentru că banii alocaţi investiţiei nu au ajuns şi pentru realizarea unor ziduri de protecţie serioase în calea versanţilor, cu timpul, munţii au luat-o la vale, aşa cum era şi de aşteptat. Urmarea logică a fost aceea că rocile şi pământul căzut de pe versanţi s-au prăbuşit exact în rigolele de scurgere, acolo unde se află şi astăzi.

„Noi am sesizat aceste probleme imediat după ce a trecut iarna, pentru că dacă nu se intervine la decolmatarea rigolelor vor apărea mari probleme. Neavând pe unde se scurge, apa se va infiltra în fundaţia drumului şi o va distruge. Procesele cele mai puternice se vor înregistra în perioada îngheţului şi dezgheţului, aşa încât primăvara viitoare este foarte posibil să vedem o degradare masivă pe anumite porţiuni din drum”, a explicat Dumitru Hanganu, fost director al SCCF Group Colas Iaşi.

 

„Activitatea de întreţinere a acestui drum este zero”

O altă problemă ridicată de constructor şi ignorată de administratorul drumului şi de firma care a câştigat licitaţia pentru întreţinere este aceea a materialului antiderapant aruncat astă-iarnă.

„Le-am cerut să cureţe acest material antiderapant de pe drum din două motive. Pe de o parte există risc de derapaj pentru autovehiculele ale căror pneuri intră în contact cu materialul antiderapant. O altă problemă este aceea că materialul antiderapant are ca efect urgentarea degradării asfaltului. Din păcate, activitatea de întreţinere a acestui drum este zero”, a mai menţionat Dumitru Hanganu.

 

Ce a presupus această investiţie

Drumul Pojorâta – Rarău are o lungime de 15,8 kilometri şi a fost inaugurat în noiembrie 2011, recepţia finală urmând să aibă loc în acest an.

Proiectul de modernizare a acestui drum a avut o valoare totală de 32,17 milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene a fost de 22,68 milioane de lei, fonduri asigurate prin Programul Operaţional Regional.

Lucrările au fost realizate de firmele SCCF Iaşi – Grup Colas şi de SC Calcarul SA Pojorâta, investiţia însemnând, printre altele, construcţia a patru poduri, 39 de podeţe, a peste 2,1 kilometri de ziduri de sprijin. În timpul lucrărilor a fost dislocată o cantitate de 450.000 de metri cubi de pământ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inaugurat în toamna lui 2011, drumul Pojorâta – Rarău a fost lăsat de izbelişte.
 Vizualizări articol: 2908 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 15 voturi
Inaugurat în toamna lui 2011, drumul Pojorâta – Rarău a fost lăsat de izbelişte4.6515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bataie de joc trimis de
(19 iul 2012, 12:51:36
Eu am mai ridicat aceasta problema intr-un comentariu despre acest drum in urma cu cateva luni, cand am urcat pe Rarau la topirea zapezii si se vedea clar ca urma un dezastru. Principalul vinovat in acest caz este dupa parerea mea PROIECTANTUL. Ori, daca el nu a fost atat de IDIOT incat a uitat sa prinda in proiect apararile de maluri din beton ( care trebuiau facute musai pentru ca s-a taiat in munte si era clar ca versantii nu aveau cum sa fie inteleniti ), au furat cei care au construit drumul. Pacat de investitie, asfaltul este foarte bun, santurile betonate sunt ok, dar alunecarea acostamentului va duce in final la degradarea ireversibila a soselei.
2.   Comentariu trimis de
(19 iul 2012, 22:03:36
cel care s/a batut cu pumnii piept ca a facut acest drum din interes pentru dezvoltarea turismului a mintit cu nerusinare si se vede clar acum ca nu a fost asa.scopul a fost sa se aloce o gramada de bani pentru aceasta lucrare din care au fost folositi foarte putini pentru lucrarea respectivă restul ducandu-se in buzunarele
banditilor.noroc ca lumea s-a prins de smecherie si pe 10 iunie a ...................taxat.acel drum,mai ales de unde nu mai este sat se putea pietrui si era mai usor de intretinut dar nu erau destui bani pentru......furat.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei