Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 iul 2012 - Anul XVII, nr. 161 (5066)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Atenţionare

Viperele şi lipsa apei, duşmanii de pe traseele montane

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În această perioadă de vară, iubitorii drumeţiilor montane, dar şi cei ai sporturilor extreme pot opta pentru zona montană a judeţului Suceava, unde au la dispoziţie nenumărate trasee. Totuşi, unii dintre cei care au ales să parcurgă săptămâna trecută masivele Giumalău şi Rarău au vandalizat mai multe table indicatoare, refăcute între timp de angajaţii Serviciului Public Salvanont Suceava, tocmai pentru a se evita evenimentele nedorite. Turiştii sunt rugaţi să se abţină de la astfel de acte de vandalism, mai ales că refacerea stâlpilor şi tablelor este destul de anevoiasă, implică costuri suplimentare, dar şi zile pierdute pentru Serviciul Public Salvanont Suceava, care duc la întârzierea terminării altor trasee în curs de amenajare.       

 

Salvamontiştii au mai multe recomandări pentru turişti

Pentru evitarea evenimentelor nedorite în abordarea diferitelor trasee montane din judeţ, Serviciul Public Salvanont Suceava vine în sprijinul turiştilor ce vor să pornească la drum prin munţii din judeţul Suceava cu mai multe recomandări. Astfel, primul pas pe care trebuie să-l facă un turist este acela de a se informa de traseul ce urmează să-l abordeze şi în acelaşi timp să pornească la drum cât mai matinal posibil, pentru a ajunge la destinaţie pe timp de zi. În cazul grupurilor mari sau a turiştilor începători în drumeţii montane, aceştia sunt rugaţi să anunţe serviciile salvamont despre traseul abordat şi în acelaşi timp să evite consumul de băuturi alcoolice pe perioada drumeţiei, iar în cazul unor furtuni cu descărcări electrice să evite pe cât posibil traseele de creastă. Datorită caniculei din această perioadă au apărut un număr tot mai mare de reptile, îndeosebi vipere şi de aceea se recomandă o atenţie mai mare a turiştilor la locurile pe unde calcă, fiind obligatorie echiparea cu ghete de munte. Tot din cauza căldurii, salvamontişii recomandă un minim de 2,5 litri de apă de persoană în rucsac, deoarece unele izvoare din golul alpin au secat datorită lipsei de precipitaţii.

 

Trasee auto, trasee închise şi nerecomandate

Pentru turiştii ce preferă să ajungă pe Rarău cu maşina există două trasee integrale pentru autoturismele cu tracţiune normală, unul de la Pojorâta şi unul de la Chiril, în timp ce al treilea, Izvorul Alb – cabana Rarău este deschis doar până la Sihăstria Rarău, restul fiind recomandat doar autovehicolelor 4x4. Pentru cei ce vor să ajungă la cabana Giumalău, traseul Pârâul Rusca poate fi parcurs doar cu 4x4, cu tracţiune normală fiind accesibil doar 4 – 5 kilometri, restul putând fi parcurs pe jos, circa două ore şi jumătate.

În această perioadă sunt şi trei trasee închise, mai exact cel cu triunghi galben, Valea Seacă – Poiana Sihăstriei, cel cu bandă galbenă, Risca – cabana Giumalău – Valea Putnei şi cel cu bandă albastră, Vatra Dornei – Obcina Mică, dar şi două trasee nerecomandate de salvamontişti, cel cu cerc roşu între Neagra Şarului şi Călimaniul Cerbului şi cel cu bandă roşie, între Călimaniul Cerbului şi Păltiniş.

Pentru traseul Gura Haiti – 12 Apostoli se recomandă traseul tematic, care are punctul de plecare la 1 kilometru amonte de vechiul traseu, unde este şi punctul de plecare al traseului marcat cu cruce albastra, Gura Haiti – Pietrele Roşii. Porţiunea finală a traseului tematic coincide cu cea a vechiului traseu, marcat cu punct albastru. Se recomandă acest traseu tematic, întrucât la intrarea vechiului traseu se afla o cariera în funcţiune, ce periclitează siguranţa turiştilor, iar marcajele sunt puţine şi deteriorate până la intrarea în pădure.

De asemenea, marcajul punctul albastru, de la 12 Apostoli spre Poiana Negrii a fost modificat, vechiul traseu fiind închis, în timp ce noul traseu se face paralel cu marcajul cu cerc roşu, pînă la schitul 12 Apostoli ( Apa Rece ), după care se coboară spre Poiana Negri, pe drumul de acces spre schit.

Marcajul punct albastru ce pleacă din Gura Haitii spre Călianul Cerbului a fost modificat şi el având punctul de plecare la 1 kilometru aval de vechiul punct, pe un drum forestier, deoarece vechiul traseu intra pe o proprietate particulară.

Exceptând acele porţiuni de traseu nerecomandate ce vor fi amenajate în cursul săptămânii viitoare, celelalte trasee montane de pe raza judeţului, din masivul Călimani au fost echipate cu table indicatoare noi (24 bucăţi) şi stâlpi indicatori (34 bucăţi, din care 17 cimentaţi), acolo unde a fost nevoie fiind revopsiţi cei vechi.

 

Traseu reamenajat de la Vârful Omu spre vârful Fărăoane

Pentru turiştii ce vor străbate traseul de la Vârful Omu spre vârful Fărăoane trebuie menţionat că pe o distanţă de 2 – 3 kilometri poteca este închisă de vegetaţie şi de aceea a fost reamenajat traseul marcat cu bandă albastră din Vatra Dornei pînă la intersecţia cu drumul forestier ce leagă comuna Ciocăneşti de comuna Coşna, în zona vf. Bâtca Târşului, fără a fi instalate table indicatoare şi stîlpi de marcaj, acest lucru urmând să se facă după ce se va redeschide şi tronsonul dintre vârfurile Fărăoane şi Omu.

Pentru iubitorii sporturilor extreme, în masivul Rarău există amenajate 140 trasee de escaladă, cu grade de dificultate între 6 plus şi 9, în care turiştii trebuie să fie echipaţi cu echipamentul necesar, despre falezele de escaladă putând obţine informaţii la Refugiul Salvamont din acest masiv.

Turiştii ce aleg să parcurgă trasee montane din judeţul Suceava pot obţine mai multe informaţii la numerele de telefon 0745313052 sau 0salvamont, informaţii actualizate privind toate traseele montane din România existând pe adresa de internet www.m.0salvamont.org.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Viperele şi lipsa apei, duşmanii de pe traseele montane.
 Vizualizări articol: 1538 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Viperele şi lipsa apei, duşmanii de pe traseele montane5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei