Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 iun 2012 - Anul XVII, nr. 150 (5055)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Amintiri din comunism

Fluxul memoriei

 

De altfel, în acea perioadă a fost dărâmată şi o sinagogă, iar una a fost transformată în atelier de vulcanizare până prin 1985. Evreii care mai erau prin Suceava n-au protestat. N-au protestat nici când a fost distrusă o clădire solidă, frumoasă, vizavi de biserica Sf. Dumitru, sediul comunităţii. Dar românii au protestat când a fost dărâmată acea bijuterie arhitectonică, Casa Naţională, în 1971?

Sigur că a pune problema protestului în acel timp e puţin exagerat. Îi mânca puşcăria pe toţi protestatarii. Ferească Dumnezeu să protesteze cineva la deciziile activiştilor de partid. Deveneai automat duşman al poporului, criminal şi bandit, lepădătură, agent al imperialismului american, aţâţător la război, coadă de topor precum Tito, trădător al cauzei proletariatului, tâmpit, nebun etc. În 1950 încă nu se punea problema nebunilor. Toţi erau perfect sănătoşi, toţi duşmanii poporului, buni pentru condamnare la muncă silnică. Partidul, atunci, nu admitea duşmani ai poporului nebuni. Nu mergea ca în Ilf şi Petrov, să se interneze contabilul Berlaga la balamuc ca să poată striga „moarte bolşevicilor!”. Dacă un nebun autentic de la Socola striga „moarte comunismului” era vindecat la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Mergea împreună cu doctorul care-l trata. „Ce nebuni, tovarăşi, le scoatem noi nebunia din cap la bandiţi! La sfărâmat piatră!” Prin acei ani, de altfel, puteau ajunge activişti nebuni autentici, dacă vorbeau încontinuu şi aveau dosar de cadre bun. Nu se cereau analize medicale, cum nu se cer şi acum. Atunci tot poporul român era sănătos tun.

În anii 1950 mai era o sărbătoare mare pentru popoarele iubitoare de pace din întreaga lume: la 30 decembrie se sărbătorea ziua de naştere a marelui Stalin, corifeu al ştiinţei mondiale. Exact aşa mai era numit generalissimul Stalin. Statura de corifeu al ştiinţei mondiale era legată de planul stalinist de transformare a naturii în URSS. Sigur că nu era vorba de canalul Volga-Don sau altele, ci de întoarcerea albiei unor râuri, mutarea munţilor etc. Nu le reţin acum pe toate. Ei bine, tovarăşul Ceauşescu nu a fost numit Corifeu al ştiinţei. Stalin era şi unul din cei 4 corifei ai marxism-leninism-stalinismului. Marele bărbat de stat al României socialiste, Nicolae Ceauşescu, nu a fost etichetat de corul lingăilor propagandei de partid şi literare nici măcar ilustru. Nu-mi amintesc să fi spus vestitul poet cântăreţ „ilustrul nostru cârmaci”. Pe stadioane, Cenaclul Flacăra cânta în cor cu tot tineretul: „Trăiască Ceauşescu, trăiască România” etc. Odele în versuri ocupau prima pagină a revistei Flacăra, care descoperise doctori ce vindecau cancerul, mai puţin SIDA, căci nu era cunoscută atunci. Celebrul KGB a descoperit la timp şi presa sovietică a scris că virusul SIDA a fost creat de savanţii americani în cadrul războiului biologic şi experimentat într-o ţară din Africa, scăpând apoi de sub control. Ceea ce pare a fi plauzibil. Evident că doctorii de la Flacăra de atunci nu au vindecat nici un caz de cancer.

Pentru activiştii de partid suceveni, mai ales în perioada existenţei raioanelor, a bolşevismului primitiv, erau unii, cum am văzut, la care te puteai aştepta la orice. Unii au băgat oameni nevinovaţi în închisoare şi acum de-abia victimele spun adevărul, alţii aveau cele mai trăsnite idei. Noroc că stăteau mult în şedinţe şi în cârciumi, evident la bufetele de partid. Când mergeau pe teren anunţau secretarii locali de partid care pregăteau mese opulente cu mâncare şi băutură.

Inginerul Alecu Fediuc, agronom, fost coleg de facultate cu Nicolae Giosan, ajuns membru CEPEX, avea un frate în Corni-Botoşani, care a fost luat de organele de securitate din Dorohoi şi ucis. După mai mulţi ani cineva de la cimitirul local i-a indicat locul unde fusese înmormântat fără nici un semn. Evident că totul s-a desfăşurat normal, ca şi când ar fi fost strivită o furnică cu piciorul.

Ce legi, ce proces? Duşmanii poporului erau striviţi ca muştele, aşa scria chiar presa de partid. Activiştii de partid ştiau de această teroare roşie? Ştiau, ei o conduceau de fapt. Totuşi Gheorghiu-Dej s-a plâns în 1952 când a înlăturat grupul deviaţionist de dreapta, antipartinic, că securitatea condusese şi partidul între 1948-1952. Am citit eu în „Scânteia” partidului la căminul cultural din Costâna, la vârsta de 11 ani. Eram un cititor precoce al „Scânteii” partidului, condusă pe atunci de redactorul-şef adjunct Silviu Brucan, eternul bolşevic cominternist şi apoi capitalist.

Ioan Pînzar

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fluxul memoriei.
 Vizualizări articol: 767 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Fluxul memoriei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei