Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 iun 2012 - Anul XVII, nr. 133 (5038)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

În curând

Sala „Academician Ion Nistor”, la Muzeul Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Muzeul de Istorie Suceava din cadrul Muzeului Bucovinei va introduce, în curând, în circuitul de vizitare o sală dedicată academicianului bucovinean Ion Nistor.

 

Ion Nistor va avea în curând, în premieră în România, un spaţiu dedicat într-o instituţie muzeală

Personalitate complexă, Ion I. Nistor (1876, Bivolărie - 1962, Bucureşti), istoric şi militant unionist bucovinean, membru al comitetului de organizare a Adunării Naţionale de la Cernăuţi care a hotărât unirea cu România, profesor la universităţile din Viena şi Cernăuţi, membru al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, rector al universităţii cernăuţene, profesor universitar la Bucureşti, membru al Academiei Române, director al Bibliotecii Academiei Române, fost ministru de stat reprezentând Bucovina, apoi, succesiv, ministru al Lucrărilor Publice, ministru al Muncii şi, în final, al Cultelor şi Artelor, va avea în curând, în premieră în România, un spaţiu dedicat într-o instituţie muzeală.

Muzeografa Benonia Jităreanu, care se ocupă de amenajarea Sălii „Academician Ion Nistor”, încăpere situată la etajul Muzeului de Istorie Suceava, a făcut precizarea că în încăperea respectivă vor fi expuse piese de mobilier (canapea cu două fotolii, scaune tapiţate, dulap-vitrină - din cele două camere de mansardă în care a locuit Ion Nistor în ultimii ani de viaţă la Bucureşti), obiecte personale (maşina de scris, aparatul de radio), precum şi o serie de distincţii (ordine şi medalii) cu care acesta a fost onorat.

 

Exponatele au fost donate muzeului sucevean de fiica lui Ion Nistor

Exponatele au fost donate în anul 2001 muzeului sucevean de fiica lui Ion Nistor, Oltea Nistor Apostolescu. Ambianţa unei camere de intelectual va fi creată şi printr-o serie de alte obiecte de interior (samovar, geamantan, bibelouri).

Pe un panou amplasat pe culoarul de trecere se află portretul lui Ion Nistor în ţinută de membru al Academiei Române, precum şi copiile unor documente, mărturii revelatoare pentru viaţa şi activitatea acestuia. Un foto-montaj cu imagini şi documente (unele dintre ele inedite) vor completa panotajul vizual. Pe peretele de fundal va fi etalată o fotografie de dimensiuni mai mari cu casa părintească a lui Ion Nistor de la Bivolărie, obiectiv care există şi astăzi, dar care, din păcate, se află într-o stare deplorabilă.

Ion Nistor a fost arestat de autorităţile comuniste în anul 1950 şi internat în închisoarea de la Sighet, de unde a fost eliberat în anul 1955. Sala „Academician Ion Nistor” este amenajată la Muzeul de Istorie Suceava în anul în care se împlinesc cinci decenii de la trecerea în veşnicie a academicianului bucovinean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sala „Academician Ion Nistor”, la Muzeul Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1207 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sala „Academician Ion Nistor”, la Muzeul Bucovinei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei