Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 mai 2012 - Anul XVII, nr. 122 (5027)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Emisiune numismatică

150 de ani de la unificarea instituţiilor politice centrale ale României moderne

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Banca Naţională a României (BNR) a pus în circulaţie, în scop numismatic, începând de ieri, un set de două monede din argint dedicate aniversării a 150 de ani de la unificarea instituţiilor politice centrale ale României moderne - deschiderea primului Parlament şi constituirea primului Guvern.

 

Primul Parlament al Principatelor Unite

Cele două monede din argint, fiecare dintre ele cu greutatea de 31,103 grame şi valoarea nominală de 10 lei, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Una dintre monede prezintă pe avers portretul lui Alexandru Ioan Cuza - domnitorul în vremea căruia s-au deschis lucrările primului Parlament al Principatelor Unite - şi cel al mitropolitului Nifon - primul preşedinte al Parlamentului, numele celor două personalităţi, stema României, anul de emisiune, valoarea nominală „10 LEI“ şi inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“.

Reversul monedeiredă, în interiorul unui chenar circular, stema din 1862 a Principatelor Unite; la exterior, inscripţia circulară „PRIMUL PARLAMENT AL PRINCIPATELOR UNITE - 150 DE ANI“; şi - în exergă - anul „1862“.

 

Primul Guvern al Principatelor Unite

Cea de-a doua piesă numismaticăprezintă pe avers portretul lui Alexandru Ioan Cuza - domnitorul în vremea căruia s-a constituit primul Guvern al Principatelor Unite şi cel al lui Barbu Catargiu - prim-ministrul acestui Guvern, numele celor două personalităţi, stema României, anul de emisiune, valoarea nominală „10 LEI“ şi inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“.

Reversul monedeiredă, în interiorul unui chenar circular, stema din 1862 a Principatelor Unite; la exterior, inscripţia circulară „PRIMUL GUVERN AL PRINCIPATELOR UNITE - 150 DE ANI“; în exergă, anul „1862“.

Cele două monedele din argint care alcătuiesc setul, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

 

Tirajul emisiuni numismatice este de 500 de seturi

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru setul de două monede din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 700 de lei/set. Tirajul emisiuni numismatice este de 500 de seturi.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a setului de monede din argint dedicate aniversării a 150 de ani de la unificarea instituţiilor politice centrale ale României moderne - deschiderea primului Parlament şi constituirea primului Guvern - se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 150 de ani de la unificarea instituţiilor politice centrale ale României moderne.
 Vizualizări articol: 755 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
150 de ani de la unificarea instituţiilor politice centrale ale României moderne0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei