Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 mai 2012 - Anul XVII, nr. 116 (5021)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Recunoaştere

Artista Suzana Fântânariu a primit titlul de Cetăţean de onoare al comunei Baia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Duminică, 20 mai, în ultima şedinţă din actuala legislatură, Consiliul Local al comunei Baia a acordat titlul de Cetăţean de Onoare prof. univ. dr. Suzana Fântânariu, în semn de recunoaştere şi preţuire a activităţii sale, a creaţiilor sale artistice care, răspândite şi apreciate în întreaga lume, înnobilează această localitate încărcată de istorie.

Toţi invitaţii, artişti plastici, prieteni ai artistei, consilieri şi autorităţi locale, rude apropiate, profesori, localnici, au fost întâmpinaţi în faţa Primăriei Baia de Suzana Fântânariu, după care a fost vizitată o expoziţie cu câteva din lucrările artistei, găzduită de sala de festivităţi a clădirii administraţiei locale. A urmat un mic spectacol artistic, în care elevii din Baia au cântat Imnul comunei, dar şi alte melodii patriotice şi populare, după care primarul Mihail Cîrlan a urat bun venit la Baia atât artistei, cât şi celorlalţi invitaţi, anunţând şi ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local care a avut ca unic punct acordarea titlului de Cetăţean de Onoare profesoarei Suzana Fântânariu.

Bibliotecara Teodora Murariu a făcut o prezentare a personalităţilor din Baia şi a evoluţiei artistice a Suzanei Fântânariu, de la perioada petrecută în şcoala generală, până la desăvârşirea ei ca artist plastic în Timişoara: “Suzana Fântânariu este un ambasador al localităţii Baia în ţară şi a României în lume. Un ambasador al valorii, al frumosului, al sensibilităţii, a tot ceea ce înseamnă bun şi frumos în spiritul românesc, al cărei activitate a fost încununată cu cele mai mari premii în ţară şi în lume, o personalitate, primită cu drag de preşedinţi de state, primită cu drag de instituţiile culturale ale lumii, în care a realizat cele peste 50 de expoziţii personale, la care se adaugă peste 150 de expoziţii de grup în ţară şi peste hotare. Suntem mândri că avem asemenea oameni în comuna Baia. Nu degeaba spunem că Moldova îşi are rădăcinile la Baia”.

 

Spirit şi credinţă în creaţie

Preotul Vasile Hrestic şi-a dat cu generozitate binecuvântarea asupra manifestării de duminică, exprimându-şi în acelaşi timp şi bucuria de a-l avea în mijlocul locuitorilor comunei pe unul dintre cei mai importanţi artişti plastici din ţară, un artist care a fost propriul mentor în realizarea operelor sale, un artist care nu a mers pe modele, pe copierea unor maeştri. “Aţi adus valoarea artei prin simbol. Simbolul îţi arde mintea ca să-i cauţi sensul”, a spus preotul Vasile Hrestic.

Pictorul Gabrel Baban a vorbit celor prezenţi despre pasiunile Suzanei Fântânariu, despre activitatea artistei de la Universitatea de Arte din Timişoara şi activitatea de promovare a tinerilor artişti, despre lucrările care o definesc pe Suzana Fântânariu şi expoziţiile la care a participat de-a lungul vieţii. Gabrel Baban a precizat că “creaţia artistei din Baia se defineşte prin lucrări în care căutările, pasiunea deosebită se contopesc în diversitatea tematicii, a simbolurilor şi a mijloacelor de expresie. Tehnicile folosite nu se opresc doar la specialitatea pe care a făcut-o, de grafică, de gravură”.

Cuvinte de preţuire a acestui om valoros au mai rostit profesori din Baia, universitarul Dan Dascălu, Corneliu Popovici, şeful Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică din Suceava, care a invitat-o pe artistă să expună şi la Suceava, dar şi un prieten al comunei Baia, jurnalistul Ioan Manole.

 

Legăturile artistei cu locul natal sunt şi vor deveni mai puternice

Cu emoţii, Suzana Fântânariu, a spus că cei prezenţi, prin cuvintele adresate, au ajutat-o să trăiască bucuria în interiorul său: „A primi un asemenea onor, vă rog să mă credeţi, că este un consum de energie amestecată între trecutul care te aduce în situaţia de faţă, un melanj între bucuria momentului şi traseul atât de greu şi de responsabil pe care îţi duci crucea cu atâta onestitate în spate, încât nici nu mai pot nimic să spun. Dincolo de orice premiu obţinut profesional, cu cât un premiu este mai îndepărtat, cu atât tristeţea este mai mare, atunci când, în ţara ta, eşti poate mai puţin recunoscut. Am primit din partea Preşedinţiei Ordinul Naţional în grad de cavaler, dar să ştiţi că spiritul locului este purtat de artist, mai ales că ideea care m-a măcinat tot timpul este aceea că am stat foarte puţin în localitatea Baia. Despărţirea de la 14 ani de mama mea a fost un sacrificiu, dar a trebuit să plec pentru a-mi face studiile. Copilăria mea a fot impregnată de imaginea Bisericii Albe a lui Ştefan cel Mare lângă care am locuit şi de profesorii pe care i-am avut”.

Legătura cu localitatea natală nu a putut lipsi din cuvintele adresate de Suzana Fântânariu celor prezenţi: „Ceea ce am putut eu să fac a fost să duc localitatea Baia în diverse colţuri ale lumii, totdeauna un artist când este prezentat, măcar câteva cuvinte sunt spuse obligatoriu şi printre acestea se numără şi locul unde s-a născut. Am de gând şi cu foarte mare plăcere pentru că trebuie să recuperez nişte goluri sufleteşti foarte mari, trebuie să realizez un portret al lui Ştefan cel Mare, este o promisiune faţă de regretatul preot Radu. O parte din lucrările mele importante, care sunt premiate peste tot în lume, oricând pot să le donez muzeului din Baia cu foarte mare plăcere, pentru că mă încarcă sufleteşte. Am multe de recuperat pentru Baia, am câteva cărţi foarte vechi, valoroase, una dintre acestea fiind o carte originală, Sadoveanu despre Ştefan cel Mare, pe care le voi dona Bibliotecii din Baia, alături de multe albume de artă. Din punct de vedere pedagogic voi încerca să fac practică artistică cu studenţii, un simpozion pe partea artistică legat de picturile de la biserica lui Petru Rareş”.      

 

Titluri şi distincţii de nivel înalt

Grafician de renume internaţional, Suzana Fântânariu s-a născut pe 15 septembrie 1947, în localitatea Baia. Între 1970 şi 1975 urmează cursurile Institutului de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj, iar în 1985 îşi continuă studiile în Italia, unde a obţinut o Bursă de studii la Roma. Actualmente profesor universitar doctor la Facultatea de Arte Plastice şi Design din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, Suzana Fântânariu este posesoarea a numeroase premii şi distincţii, printre care amintim Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România (1999); Premiul I al Bienalei Internaţionale de Artă contemporană a ţărilor francofone Paris, Franţa (1992); Premiul II la Bienala de gravură Maastrich, Olanda (1993); Medalia de argint la Expoziţia Internaţională de gravură, Beijing, China (1998); Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de “Cavaler” pentru realizări artistice şi promovarea culturii (2000); sau Premiul de excelenţă al Bienalei internaţionale de gravură Beijing, China (2003).

Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Grupului Internaţional de Gravura “SMTG”, Cracovia, Polonia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Artista Suzana Fântânariu a primit titlul de Cetăţean de onoare al comunei Baia.
 Vizualizări articol: 1179 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Artista Suzana Fântânariu a primit titlul de Cetăţean de onoare al comunei Baia5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei