Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 apr 2012 - Anul XVII, nr. 96 (5001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Agricultură comasată

Arendaşii au acaparat deja aproximativ 10% din terenul agricol al judeţului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Marii cultivatori agricoli, care arendează terenurile ţăranilor şi lucrează comasat suprafeţe întinse, încep să se extindă din ce în ce mai mult, estimându-se că în 2012 aceştia lucrează deja 10% din suprafaţa agricolă din judeţul Suceava.   

Conform datelor de la Direcţia Agricolă Suceava, anul trecut societăţile agricole au arendat 14.000 de hectare de teren agricol, dintr-un total de 180.000 de hectare de teren arabil.

În 2012, cei mai mulţi dintre aceştia au continuat să se extindă, odată cu campania de însămânţări din această primăvară 

Inginerul agronom Vasile Tofan, din cadrul Direcţiei Agricole Suceava, a declarat: „Pentru 2012 cifrele exacte urmează a fi cumulate, însă din datele culese din teren până acum rezultă în mod clar că suprafeţele arendate sunt mai mari ca în 2011, astfel că putem spune că aproximativ 10% din terenul agricol din judeţ este arendat. Faţă de acum câţiva ani este foarte mult, însă cu siguranţă că suprafeţele arendate vor fi cu mult mai mari în viitor”.

Specialiştii în agricultură susţin unanim că apariţia arendaşilor are doar efecte pozitive. În primul rând, arendaşii lucrează multe terenuri agricole care erau abandonate de ani de zile. Aşa se face că în judeţ mai sunt doar în jur de 3.000 de hectare lăsate pârloagă, faţă de zece mii de hectare anul trecut.

Apoi, lucrând cu utilaje performante şi folosind sămânţă certificată, marii cultivatori obţin producţii incomparabil mai mari, exploatând terenurile la adevăratul lor potenţial.

De cealaltă parte, proprietarii au avantajul că primesc bani sau grâu în contul arenzii.

 

Unde şi ce cultivă marii arendaşi

În ceea ce priveşte zonele din judeţ în care marii cultivatorii de teren îşi fac simţită prezenţa, foarte bine stă zona Rădăuţi-Siret, unde există mai mulţi cultivatori foarte mari, care lucrează chiar şi peste o mie de hectare. Apariţia acestora a salvat o mare parte din terenurile din comunele aflate în zona Siret, unde existau mari suprafeţe nelucrate.

În această zonă, societatea care a lucrat în ultimii ani cele mai mari suprafeţe este Prodimpex SRL din Bălcăuţi. Cu utilaje care însumează o valoare de aproape două milioane de euro, investitorii au lucrat anul trecut 1.100 hectare de teren, suprafaţa aflându-se cu precădere în Bălcăuţi şi Siret, dar şi în Grămeşti şi Calafindeşti.

De asemenea, marii cultivatori lucrează suprafeţe importante în zona Fălticeni, în mai toate comunele din jur, dar şi în cele dinspre limita judeţului cu Iaşi. Aici se găsesc şi doi tineri investitori germani care s-au extins foarte mult, lucrând peste o mie de hectare de teren în şapte comune.

Inginerul Vasile Tofan a mai spus că în ultimul an profitabile au fost culturile de grâu şi de porumb, la polul opus fiind de departe cartoful. Marii cultivatori se axează însă şi pe alte culturi, cum ar fi sfecla de zahăr, soia, dar mai ales rapiţa.

În judeţul Suceava sunt 180.621 de hectare de teren agricol. În jur de 62.000 de hectare sunt însămânţate cu culturi de toamnă, în timp ce restul suprafeţei ar trebui însămânţată în această primăvară. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arendaşii au acaparat deja aproximativ 10% din terenul agricol al judeţului.
 Vizualizări articol: 807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Arendaşii au acaparat deja aproximativ 10% din terenul agricol al judeţului4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Arenda trimis de
(26 apr 2012, 12:48:26
Dle Paiu, ar fi interesant sa luati legatura cu un notar public si sa ne dati niste date concrte in ce conditii se poate fac un contract de arenda, ce cuprinde de fapt acesta, daca cel ce da terenul poate fi sigur cu un asemenea act, perioada minima si maxima ce poate fi sau nu consemnata , si multe alte date, f.necesare pt. cei interesati......
Cel care ia terenul in arenda, avind contractul, poate face sau nu imprumuturi de bani prin banci sau cine stie ce minuni mai poate face , iar tu proprietarul acelui petec de pamint sa te trezesti ca trebuie sa-i platesti lui miliarde de lei datorii....... si atunci se merita pt. citiva bani sau ceva produse , sa dai terenul in arenda?
Vrem niste date concrete.
2.   COMPLETARE trimis de
(26 apr 2012, 13:11:07
IN SCHIMB,CELALTI ,,ARENDASI'', DE PE LA PUTILA,[POVESTEA ASEZARILOR BUCOVINENE],
AU RAS TOATE PADURILE DE PE TERENURILE ACAPARATE,ACUM POT FI VAZUTI,PRIVIND PESTE PORTI,CAT II ZIUA DE LUNGA,CU O PRIVIRE TAMPA,MUTRA PLEOSTITA SI DIN LIPSA DE OCUPATIE,MAI INCEARCA SA FACA POLITICA.UN MIC AMANUNT LE-A SCAPAT,CAT ERAU MARI AFACERISTI CU LEMN-VOR TREBUI SA ASTEPTE VREO 60-70 DE ANI PANA LA UN NOU JAF.CU CONDITIA ,CA SA SI PLANTEZE CINEVA PUIETII LA LOC.
INAPOI LA VACI,DRAGILOR,NU-I ALTA SOLUTIE!
3.   COMPLETARE LA...COMPLETARE! trimis de
(26 apr 2012, 13:15:50
DIN MASINILE ,,4X4'',PUTETI FACE INCUBATOARE PTR PUI SAU MAI PTETI DORMI BETI,CAND NU SUNTETI PRIMITI IN CASA!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei