Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 apr 2012 - Anul XVII, nr. 93 (4998)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Educaţie

Concursul internaţional de analiză senzorială a produselor lactate, la Colegiul Agricol Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

La Colegiul Agricol din Fălticeni a avut loc, în perioada 18 - 21 aprilie, cea de-a XIV-a ediţie a Concursului de analiză senzorială a produselor lactate. Manifestarea a fost organizată de unitatea de învăţământ gazdă, în parteneriat cu Asociaţia profesorilor şi a specialiştilor care predau tehnologia laptelui din Europa - Europel, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava.

 

Concurenţi din cinci ţări au degustat produse lactate

La această competiţie, care a avut loc pentru prima oară în România, au participat 42 de elevi şi studenţi din cinci ţări, Finlanda, Olanda, Franţa, Spania şi România, grupaţi în 15 echipe a câte doi sau trei membri, concursul fiind destinat atât elevilor, cât şi studenţilor. Anul acesta concurenţii au avut de parcurs cinci probe, analiza laptelui, a untului, a brânzei Gouda, a brânzei Emmental şi a caşcavalului. Fiecare concurent a degustat cinci probe diferite din fiecare produs, pe care le-a evaluat separat pe câte un formular, în timp ce un grup de experţi au evaluat fiecare probă. Concursul nu-şi propune să aleagă cel mai bun produs dintr-o anumită categorie, ci pe cei mai buni degustători.

Anul trecut, România a participat pentru prima oară la acest concurs la Leuwardeen, în Olanda, fiind reprezentată de două echipe de la Colegiul Agricol din Fălticeni.

 

Educarea gustului consumatorilor, o şansă pentru industria laptelui

De la prof. ing. Monica Creţu, vicepreşedinte al Asociaţiei Europel şi profesor de specialitate la Colegiul Agricol Fălticeni, am aflat că prin acest concurs “încercăm să educăm copiii, să le educăm gustul şi credem că această oportunitate oferă noi şanse pentru industria laptelui. Un viitor degustător de produse lactate trebuie să aibă fineţea gustului testată anterior, să aibă şi o anumită cultură a gustului, să cunoască sortimentele de brânzeturi care se fabrică pe plan mondial, trebuie să stăpânească tehnica degustării. Probele trebuie pregătite cu trei ore înainte, se scot la temperatura camerei, condiţiile de degustare presupun săli luminoase, săli fără mirosuri, bine aerisite. Probele nu trebuie să arate provenienţa, sunt anonime, doar un număr ne indică în final despre ce probă a fost vorba”, a spus Monica Creţu.

După deschiderea oficială a manifestării de către Jappi de Jong, preşedintele Asociaţiei Europel, prof. dr. Maria Pentelescu, inspector de specialitate pentru învăţământ profesional şi tehnic în cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava şi conducerea Colegiului Agricol, tinerii degustători de produse lactate au intrat în sălile special amenajate pentru a degusta produsele. Jappi, a spus printre altele, că el preferă brânza galbenă, Gouda, aceasta având foarte multe calităţi testate.

 

Untul, un produs mai greu de degustat

Larisa Daniela Zaharia, unul dintre concurenţii care a reprezentat România, ne-a declarat  că este mândră că participă la acest concurs, mai ales că în acest an şcolar a efectuat un stagiu de pregătire în Franţa şi acolo a avut ocazia să înveţe tehnica degustării produselor lactate. Eleva ne-a spus că “pentru reuşita la acest concurs trebuie să ai papile gustative foarte bine dezvoltate, pentru că trebuie să descoperi sarea din produsul dat spre degustare, cât de dulce este, cât de acru, iar toate acestea trebuie bifate într-un tabel, în funcţie de intensitatea lor. După această dozare mintală ne putem da seama de calitatea probei”, a specificat eleva.

Victor Ceauş este din Tulcea şi este student la Universitatea de Industrie Alimenatră “Dunărea de Jos” din Galaţi. Tânărul ne-a spus că nu este greu să deguşti produsele lactate. Prima oară va degusta unt, pentru că mărcile de unt sunt mai greu de recunoscut din cauza conţinutului ridicat de grăsime.

 

“Gustul unui produs determină, în mare, decizia consumatorului de a-l cumpăra”

De la Cristina Dumitrescu, reprezentantă a agentului economic Zada Prodcom SRL şi membră a juriului, am aflat că gustul unui produs determină, în mare, decizia consumatorului de a-l cumpăra. Cristina Dumitrescu a declarat: “Problema mea ca producător de produse lactate este că acest gust nu este suficient de educat. Mi-aş dori ca modul de desfăşurare a acestui concurs de degustări să fie cunoscut publicului pentru a vedea care sunt criteriile de apreciere a produsului. Personal mi-aş dori ca în educaţia noastră, începând chiar de la şcoală, să se pună mai mult accent pe alimentaţie şi una din componente să fie şi gustul produselor ca parte a calităţii produselor. Aprecierea are mai multe capitole, apreciere vizuală, care înseamnă cum arată produsul la exterior, aspect, culoare, cum arată produsul în tăietură. Apoi vine proba organoleptică, proba de gust şi aromă, unde trebuie apreciate mai multe caracteristici, cum ar fi aromă, gust, gusturi străine care pot însemna gust metalic, gust amar, gust acru, poate fi un gust prea pronunţat sau un gust prea proaspăt, consistenţă, dacă produsul este friabil sau are o consistenţă elastică sau cauciucoasă. Din probe nu trebuie recunoscut produsul ca atare, ci cel mai bun produs din probele puse la dispoziţie”.

Premierea şi înmânarea trofeului concursului au avut loc vineri, 20 aprilie. La echipe, pe locul I s-a clasat echipajul „Aurillac” din Franţa, locurile doi şi trei fiind ocupate de echipele din Olanda. La individual, primele trei locuri au fost ocupate de membrii echipei „Aurillac” din Franţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concursul internaţional de analiză senzorială a produselor lactate, la Colegiul Agricol Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1261 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Concursul internaţional de analiză senzorială a produselor lactate, la Colegiul Agricol Fălticeni3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei