Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 apr 2012 - Anul XVII, nr. 91 (4996)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Incredibil

Noi adepţi la Suceava în afacerea cărăuşilor de cocaină pentru reţelele internaţionale de trafic de droguri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Patru tineri din municipiul Suceava au fost săltaţi ieri dimineaţă de ofiţerii structurilor Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, fiind acuzaţi că au încercat să repună pe picioare afacerea cărăuşilor de stupefiante pentru reţele internaţionale de trafic de droguri, afacere în care au fost implicaţi în anii trecuţi aproximativ 130 de tineri suceveni, peste 70 dintre aceştia fiind astăzi închişi în puşcării din Brazilia, Uruguay, Spania, Olanda, Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Cehia, Turcia, Grecia etc.

Din informaţiile pe care am reuşit să le obţinem, ieri dimineaţă au fost şapte percheziţii domiciliare pe raza municipiului Suceava.

Cei patru suspecţi sunt acuzaţi că au racolat mai mulţi tineri, pe care i-au momit cu câteva mii de euro pentru a deveni cărăuşi de cocaină dintr-o parte în alta a lumii.

În „sevraj” după bani, şase tineri au acceptat deja să devină cărăuşi, unul dintre aceştia fiind prins şi arestat în America de Sud.

Nu mai departe de luna trecută, 12 tineri suceveni acuzaţi că au fost implicaţi şi ei în afacerea „Cărăuşii” au fost condamnaţi de judecătorii Tribunalului Suceava la ani grei de închisoare, primind pedepse de 15, zece, respectiv cinci ani de închisoare.

 

Afacerea „Cărăuşii”, la Suceava din 2007

Afacerea racolatorilor de tineri care să transporte diferite cantităţi de droguri de mare risc, dintr-o ţară în alta, în schimbul a câteva mii de euro, a apărut pe raza judeţului Suceava în anul 2007, odată cu primii tineri care au transportat droguri în beneficiul unor reţele internaţionale, conduse de cetăţeni nigerieni.

Câştigurile relativ mari de pe urma acestei afaceri au atras ca un magnet peste 100 de tineri suceveni şi probabil că numărul acestora ar fi fost mult mai mare, dacă pe fir nu ar fi intrat ofiţerii Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava.

Primii cărăuşii suceveni folosiţi iniţial de reţelele de trafic internaţional de droguri au fost transformaţi în racolatori care, la rândul lor, au atras zeci de tineri în această afacere murdară.

Cărăuşilor le erau prezentate doar câştigurile pe care le puteau scoate de pe urma acestor afaceri, mai puţin riscurile la care se expuneau.

În unele state în care sucevenii au ajuns să livreze cocaină şi heroină, cum ar fi Republica Populară Chineză, legislaţia prevede pedeapsa capitală pentru traficul de droguri.

„Curierii erau trimişi mai întâi în Turcia, unde erau preluaţi şi pregătiţi pentru încărcare, în cele mai multe cazuri cu heroină, fie prin înghiţire, fie prin disimulare în bagaje, şi apoi, cu escale în diferite state, aceştia erau trimişi spre ţări din Europa de Vest. În ceea ce priveşte transportul de cocaină, curierii plecau în cele mai multe cazuri din Brazilia şi Uruguay, unde capii reţelelor aveau <cunoştinţe> în aeroporturi, şi de acolo, cu escale în Portugalia, încercau să ajungă în Marea Britanie”, explicau anchetatorii în actele de sesizare a instanţei.

 

„O singură caşetă dacă se spărgea, cărăuşul ar fi murit în maxim zece minute”

O bună parte dintre cei aproximativ 130 de tineri suceveni folosiţi drept cărăuşi de stupefiante pentru reţelele internaţionale de droguri de mare risc erau puşi să înghită sute de grame de cocaină şi heroină fiecare şi să le transporte în stomac.

Pe lângă disimularea stupefiantelor în bagaje cu fund dublu, acoperite cu condimente ori fel de fel de plante pentru a nu fi depistate de câinii antidrog, traficanţii de droguri le cereau cărăuşilor să-şi ducă marfa la destinaţie prin metoda înghiţirii caşetelor cu droguri.

La un singur transport, cărăuşii de stupefiante trebuiau să înghită zeci de astfel de caşete cu heroină sau cocaină, o caşetă având în jur de 10-12 grame.

Riscul la care se expuneau pentru câteva mii de euro sau de dolari SUA era enorm. Pe lângă faptul că puteau fi prinşi de poliţişti – aşa cum s-a întâmplat în cazul multora dintre cărăuşi, riscul cel mai mare era acela al spargerii caşetelor cu droguri.

„O singură caşetă dacă se spărgea, cărăuşul ar fi murit în maxim zece minute”, ne-a declarat, ieri, unul dintre ofiţerii Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava, structură care a anihilat reţele de racolatori de cărăuşi de droguri care acţionau pe raza judeţului.

 

24 de inculpaţi trimişi în judecată de procurorii DIICOT 

Afacerea cărăuşilor de droguri s-a concretizat până în prezent în două mari dosare penale, în ambele fiind trimişi în boxa acuzaţilor câte 12 inculpaţi.

Într-unul dintre dosare, Tribunalul Suceava a dat verdictul.

Cezar Ştefan Bilius, considerat a fi liderul reţelei, a primit 15 ani de închisoare, iar „locotenenţii” săi, Adrian Bilius, Raul Gabriel Hândrescu şi Ingrid Lesniac (fostă Tecuceanu), câte zece ani. Alţi şapte inculpaţi au fost condamnaţi la câte cinci ani închisoare.

Un singur inculpat din lista celor 12  a scăpat doar cu opt luni de închisoare cu suspendare.

Sentinţa a fost atacată la instanţa superioară atât de către inculpaţi, cât şi de DIICOT.

În cel de-al doilea dosar nu s-a dat încă sentinţa, inculpaţii, Marian Mihai Poroşnicu, Constantin Mitică Jardă, Lucian Lupu, George Ionuţ Bleancă, Bogdan Alexandru Grosu, Lucian Decebal Ignătescu, Bogdan Iovu, Ingrid Tecuceanu, Adrian Lucian Străchinaru, Cătălin Constantin Anghelina, Liviu Ilucă şi Petrică Marcel Popescu, aşteptând încă verdictul magistraţilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noi adepţi la Suceava în afacerea cărăuşilor de cocaină pentru reţelele internaţionale de trafic de droguri.
 Vizualizări articol: 948 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Noi adepţi la Suceava în afacerea cărăuşilor de cocaină pentru reţelele internaţionale de trafic de droguri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pentru " Sergiu RUSU " trimis de
(20 apr 2012, 12:11:28
Te intreb si eu de unde ai informatiile astea ? Si esti sigur ca ce ai scris tu aici e corect ? Nu destul se uita lumea ca la OZN`uri mai infloresti si tu ?
Am sa va dau in judecata ca ce scrie despre mine acolo nu e adevarat si multumita la colegi tai de la Obiectiv care au fost mai promti cu " infloritu pedepselor " si publicarerea lor si multumita tie am ramas fara servici ..

Sper sa gasesti o sursa de a informa societatea cu ceva ce este si adevarat nu cu minciunile astea !
2.   Pentru " Sergiu RUSU " trimis de
(20 apr 2012, 13:05:44
Acum sa vad cu modifici si di ziarele de pe piata..! Ca daca tot ai vazut greseala...eu tot va dau injudecata..!
3.   Ma indoiesc trimis de
(20 apr 2012, 19:29:56
Si atunci cum se face ca pe unul dintre ei l-am vazut acum 10 zile?
4.   RIDEANU Si ai sa ii mai vezi..pe uni din ei.. trimis de
(21 apr 2012, 15:33:48
Procesul nu sa terminat inca. Si decizia nu e batutat in cuie.Mai este putin..
Dar nu te bucura de necazul altuia..ca a roata se invarte.
5.   Daniel trimis de
(21 apr 2012, 20:14:16
Nu ma bucuram, Daniel, ideea era ca ma indoiesc de cele scrise in articol.
6.   Pai asta e .. trimis de
(23 apr 2012, 12:41:17
Sa dat sentintele dar nu sa terminat procesul.
Dar domnu Rusu ne ajuta sa ramanem fara loc de munca si sa nu avem $ cu ce ne descurca si cu ce plati un avocat sa ne reprezinte si infundam puscariile..si cand iese unu care sta 10 ani.. e clar dat deoparte de societate..si ce face ? da in cap si se duce iar..Dar ce ma suparara pe mine e ca scriu numai minciuni si informeaza poporul cu tot felul de aberatii si minciuni..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei