Ședința Consiliului Local al municipiului Câmpulung Moldovenesc de ieri s-a încheiat brusc, după momente tensionate și schimburi de replici deloc elevate. Tensiunile au izbucnit la momentul în care viceprimarul Mihăiță Negură, recent înscris în PNL, a început să își prezinte plenului raportul de activitate, conform ordinii de zi. Negură a dorit să facă precizări suplimentare, ca urmare a atacurilor dure pe care le-a lansat în presă fostul său partid, PD-L, după ce el și-a anunțat noua opțiune politică și intenția de a candida în alegerile locale pentru funcția de primar din partea liberalilor. Negură a explicat că nu a deținut atribuții care să îi permită să inițieze proiecte și să deruleze investiții, dar că, în domeniile în care a avut atribuții, precum piața agro-alimentară, a reușit să aducă mai mulți bani din încasări, spre deosebire de primar, Gabriel Constantin Şerban, care nu a reușit decât să cheltuiască foarte mulți bani publici.
Negură a lansat chiar acuzații dure despre modul în care au fost gestionate de primar fondurile bugetului local și a ridicat problema unor situații de lucrări discutabile, aferente inclusiv perioadei inundațiilor din 2008. El a explicat că, potrivit documentelor oficiale, s-au plătit sute de transporturi de piatră care nu se văd nicăieri și a anunțat că va sesiza oficial organele de anchetă pentru cercetări detaliate.
Discursul său a fost întrerupt repetat și agresiv de liderul local al PD-L, Gheorghe Niga, în ciuda apelurilor la calm și renunțare la răfuieli politice lansate de președintele de ședință, social-democratul Vasile Vargan, și de liberalul Gavril Chirodea. Extrem de nervos, Niga și-a condimentat intervențiile cu strigăte și a încurcat înțelesul vorbelor când a susținut că acuzațiile lansate de viceprimar sunt ”dezintoxicări”. Viceprimarul și-a prezentat în final demisia, iar consilierii locali liberali, supărați că nu i s-a permis colegului lor să-și susțină integral cuvântul, au părăsit sala. Momentul a fost primit cu aplauze din public, inclusiv din partea liderului local al PSD, Silviu Robciuc, și a social-democratului Silviu Damian, care nu fac parte din legislativul local și se aflau acolo ca spectatori, dar consilierii locali PSD Vasile Vargan și Dan Mocanu nu i-au urmat pe liberali în gestul de boicot al ședinței.
Demisia viceprimarului, prima din istoria municipiului
Reuniunea legislativului local nu a mai putut continua, din lipsă de cvorum, și au rămas nediscutate 11 subiecte de pe ordinea de zi. După finalul furtunos al ședinței, primarul Gabriel Șerban ne-a declarat că demisia viceprimarului, prima din istoria municipiului, precum și modul în care l-au susținut liberalii și extinderea unui simplu raport de activitate cu acuzații la adresa sa sunt ”regretabile, neplăcute și este păcat că s-au întâmplat în Postul Paștelui, când trebuie să fim mai calmi și mai înțelepți”. În ce privește acuzațiile grave aduse de viceprimar privind gestionarea banului public, Șerban a negat totul și a spus că ”aceste fapte nu au fost demonstrate și se ridică întrebarea de ce au fost expuse tocmai acum, în precampanie electorală”. Șerban a ținut să remarce și faptul că social-democrații și liberalii nu au reacționat în același fel și și-a exprimat îndoielile despre unitatea USL la Câmpulung Moldovenesc.
Potrivit precizărilor secretarului municipiului, Toader Mândrilă, deși s-a luat act de demisia viceprimarului, acesta va fi considerat în continuare în funcție până când, într-o viitoare ședință a Consiliului Local, membrii legislativului vor constata oficial încetarea mandatului său. Totodată, nici calitatea de consilier local a lui Negură nu este pierdută oficial, chiar dacă a plecat la alt partid, pentru că, până în prezent, deși toată lumea știe că acesta a devenit liberal, PD-L nu a înaintat nici un document scris Consiliului Local prin care să anunțe situația și să ceară încetarea mandatului de consilier local al lui Mihăiță Negură și înlocuirea cu altă persoană din partid.