Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 mar 2012 - Anul XVII, nr. 65 (4970)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Casa Prieteniei

Expoziţie documentară: „Benjamin Fondane. Roumanie, Paris, Auschwitz, 1898-1944”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Până pe 30 martie, la Casa Prieteniei din Suceava, poate fi vizitată, de luni până vineri, între orele 11:00-15:00, Expoziţie documentară: „Benjamin Fondane. Roumanie, Paris, Auschwitz, 1898-1944”. Aducerea expoziţiei documentare itinerante „Benjamin Fondane. Roumanie, Paris, Auschwitz, 1898 – 1944”la Casa Prieteniei a fost posibilă datorită colaborării câtorva instituţii: Consiliul Judeţean Suceava, prin Biroul Francez şi Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, Institutul Regional Francez din Iaşi şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. Realizată de Memorial de la Shoah – Musée, Centre de documentation juive contemporaine, expoziţia a fost prezentată în 2011 la Paris şi dezvăluie, prin documente scrise, foto şi audio inedite, aspecte esenţiale din viaţa şi opera lui Benjamin Fondane, scriitor franco-român de etnie evreiască, născut în România. Acest „scriitor cu multiple ipostaze: jurnalist, eseist, critic, dramaturg, cineast, filosof, dar, mai presus de toate, poet al strigătului visceral şi al revoltei <neîntrerupte>”, după cum afirma Eric Freedman, se stabileşte la Paris, la vârsta de 25 de ani. Am aflat de la RoxanaBondar şi Adriana Candrianu, voluntare în cadrul Biroului Francez - Casa Prieteniei: „contribuind la mişcările de avangardă din Franţa, preocupat mai ales să-şi dezvolte propria voce, departe de şcoli, ideologii sau doctrine, Benjamin Fondane este marcat decisiv de întâlnirea cu filosoful Lev Şestov, al cărui discipol va deveni ulterior. Este prieten cu personalităţi emblematice pentru Europa vremii, precum Brâncuşi, Brauner sau Man Ray, dialogând cu figurile cele mai reprezentative (între ele: Artaud, Bachelard, Camus, Cioran) pentru tumultuoasa epocă al cărei tragic prizonier şi victimă fără vină a devenit”.

Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 23 martie, la ora 16:00, „în cadrul unor manifestări prilejuite, ca în fiecare an, în luna martie, în Bucovina, de Ziua Internaţională a Francofoniei, şi de celebrarea bunelor relaţii, dezvoltate în timp, între România şi Franţa, în planul ştiinţelor educaţiei, al afacerilor şi al instituţiilor culturale”, au completat cele două voluntare de la Biroul Francez.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie documentară: „Benjamin Fondane. Roumanie, Paris, Auschwitz, 1898-1944”.
 Vizualizări articol: 928 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziţie documentară: „Benjamin Fondane. Roumanie, Paris, Auschwitz, 1898-1944”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei