Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 mar 2012 - Anul XVII, nr. 64 (4969)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Parfumuri scump plătite

Fostul şef al Vămii Siret, condamnat la doi ani cu executare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fostul şef al Biroului Vamal Siret, Radu Cazacincu, trebuie să stea la puşcărie. Aceasta este concluzia la care au ajuns magistraţii Tribunalului Suceava, care s-au pronunţat ieri în dosarul de corupţie aflat pe rolul acestei instanţe. Radu Cazacincu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat pentru infracţiunea de trafic de influenţă. Potrivit procurorilor DNA Suceava, pe 27 mai 2008, Radu Cazacincu „a pretins şi primit de la lucrătorul vamal Lohaza Mihai Viorel produse cosmetice în valoare de 101 euro şi o ladă de whisky în valoare de 66 de euro pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi în scopul nesancţionării disciplinare a acestuia”.

Şi celălalt lucrător vamal judecat în acest dosar a fost condamnat la o pedeapsă cu executare. Mihai Viorel Lohaza, cunoscut şi sub numele de „Ucu”, a fost găsit vinovat pentru două fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice şi pentru o faptă de cumpărare de influenţă.

Judecătorul de caz a considerat că Lohaza trebuie condamnat la câte trei ani de închisoare pentru fiecare din cele trei fapte, iar în final, prin contopirea pedepselor, lucrătorul vamal va trebui să stea în spatele gratiilor timp de trei ani. Instanţa a mai decis să le interzică lui Radu Cazacincu şi lui Mihai Viorel Lohaza exercitarea unor drepturi pentru o perioadă de zece ani. În cazul fostului şef al Biroului Vamal Siret s-a mai decis confiscarea sumei de 167 de euro sau echivalentul acesteia în lei. Cei doi vor avea de plătit şi cheltuieli de judecată, Lohaza suma de 7.000 de lei, iar Cazacincu suma de 4.000 de lei. Soluţia Tribunalului Suceava nu este însă definitivă şi poate fi atacată la instanţele superioare.

 

Faptele lui Mihai Viorel Lohaza

La un control de rutină al poliţiştilor de frontieră de la Siret, pe 29 mai 2007, în trafic a fost oprită o maşină în care se aflau trei persoane, respectiv Hanna Toderika, Serhey Toderika şi Cristina Agratina. La controlul efectuat în interiorul maşinii s-au descoperit aproximativ 80 de pompe electrice şi câteva drujbe a căror valoare totală depăşea plafonul legal. Mai exact, în maşină erau bunuri în valoare de 1.532 de euro, pentru care nu s-au plătit taxele vamale aferente, ceea ce a dus la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 1.029 de lei.

În urma verificărilor s-a stabilit că responsabil este inspectorul vamal Mihai Viorel Lohaza, de serviciu la acea dată în Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Ca urmare, Lohaza a fost sancţionat disciplinar, fiind mutat pentru o perioadă de trei luni la Biroul Vamal Dorneşti.

Revenit la Siret, Lohaza s-a întors şi la vechile obiceiuri. Aşa se face că pe 24 mai 2008 a recidivat. Deşi a controlat „amănunţit” un autoturism înmatriculat în Ucraina şi condus de Georgii Kozachuk, pe traseu, la un control al Poliţiei de Frontieră s-a descoperit altceva. În maşină se aflau cafea, ţigări şi produse alimentare în valoare de 2.698 de lei, pentru care trebuiau achitate taxe vamale în valoare de 1.388 de lei.

Pentru că era recidivist, Mihai Viorel Lohaza a încercat să scape de o sancţiune mai drastică, aşa că a apelat la Radu Cazacincu, căruia i-a cerut să-şi pună în aplicare pârghiile de cunoştinţe şi relaţii în vederea muşamalizării cazului. Ce nu ştiau cei doi era că telefoanele le-au fost monitorizate de către procurorii DNA Suceava.

 

Parfumuri şi băuturi pentru Cazacincu

Înregistrările telefonice depuse la dosar arată preocupările lui Cazacincu şi Lohaza, precum şi ce dorea fostul şef al Biroului Vamal Siret de la subalternul său.

De exemplu, pe 27 mai 2008, ora 19.58, Mihai Viorel Lohaza l-a sunat pe Radu Cazacincu, pe atunci şef al Biroului Vamal Dorneşti, iar ultimul i-a cerut să-l alimenteze cu băuturi alcoolice.

„Cazacincu Radu: Auzi. Pune şi mie o sticlă... o ladă de ... sticle de alea negre, de 5,5, cum dracu se cheamă alea?

C.R.: Ă.. Blek...

Lohaza Mihai Viorel: Blek ... vilvet

C.R.: Blek vilvet, da. Nu?

L.M.V.: Câte de alea?

C.R.: Câte? O ladă.

L.M.V.: O ladă?

C.R.: Da.

L.M.V.: S-o iau acum şi s-o trimit prin ele?

C.R.: Aia mi-o trimiţi şi ţi-o dau eu. Îi 5,5 bucata mă.

L.M.V.: Nu, nu, da v-o trimit acum prin ele?

C.R.: Da apoi, n-am înţeles. O iau mâine cu mine încolo.

L.M.V.: Am înţeles boss.

C.R.: Hai, te rog. Bine. Mulţumesc. Te rog, pa.

L.M.V.: Să trăiţi!”.

În aceeaşi zi, după aproximativ un sfert de oră, Lohaza îl sună pe Cazacincu şi-i raportează că misiunea a fost îndeplinită.

„C.R.: Da boss.

L.M.V.: Boss, misiune îndeplinită.

C.R.: Cum?

L.M.V.: Misiunea îndeplinită, zic.

C.R.: Misiune îndeplinită, nu?

L.M.V.: Da, da.

C.R.: Unde, la Ratoş sau unde ...

L.M.V.: Acum pleacă puştoaicele, că nu aveau pungi ...

C.R.: De unde pleacă, de la tine?

L.M.V.: Da, da, da.

C.R.: Hî?

L.M.V.: Da, da, de la mine acum pleacă”.

Dacă în privinţa băuturilor Radu Cazacincu nu s-a dovedit foarte pretenţios, la parfumuri a fost selectiv.

„C.R.: Da.

L.M.V.: Să trăiţi, boss. Ce faceţi?

C.R.: Ce să fac. Mă duc undeva. Am o treabă. Spune.

L.M.V.: „Bulgari” şi „Guci” e bun?

C.R.: Cum?

L.M.V.: „Bulgari” şi „Guci” e bun?

C.R.: Nuuu.. „Bulgari” şi „Guci” sunt slabe mă. Măi boss, eşti ... . Da asta n-o primit marfă acum?

L.M.V.: Ba da, ba da, dar astea-s cam etalon acum.

L.M.V.: „Isemiaki”, ce să iau?

C.R.: Cum?

L.M.V.: „Isemiaki”?

C.R.: Mă, du-te la gagici, ... uite mergi la Cristian Dihor, Aqua de Joe ...

L.M.V.: Am înţeles. Gata.

C.R.: Măi, poate să fie mai ieftine, să-mi bag piciorul dacă mint.

L.M.V.: Cum?

C.R.: Astea, pot să fie mai ieftine, mă.

L.M.V.: Nu înţeleg.

C.R.: Bă, du-te la ... GIVENCHY...

L.M.V.: Am înţeles boss.

C.R.: Astea-s rafinamente, mă. „Bulgari”-s, îi ... pentru ... . Se dă la TVR 1, dă-l în ...

L.M.V.: Am înţeles boss.

C.R.: Măi boss, mişcă-te repede măi şi nu, nu, auzi măi, ne facem ... facem gesturi de c...t? Eşti boss. La talia noastră suntem băieţi rafinaţi”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul şef al Vămii Siret, condamnat la doi ani cu executare.
 Vizualizări articol: 1276 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fostul şef al Vămii Siret, condamnat la doi ani cu executare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asa nene BLESNAR ia-le banii inapoi... trimis de
(17 mar 2012, 11:32:16
...mama lor de corupti...
Drept sa va spun m-am linistit ca s-a facut dreptate in tara asta vaduvita de hotie si evaziune fiscala. Bine i-a facut ca i-a luat cei 167 euro inapoi coruptoiului de sef de punct vamal!
Ce e aia sa ceri produse de 101 euro si o lada de carton de whisky !!! ??? unde s-a mai vazut asta in romania ba DNA de ocazie ai ??? . Cum e cu putinta ca actele de coruptie sa ajunga asa de jos , si nenea Blesnar sa nu adune si el cota parte la finantele statului in functie sulemenit de pasa ???
Ce ministru in functie sau ce miliardar de carton umbla sa mituiasca cu 167 de euro bre anchetatori de gelatina digestiva ??? va dati seama in ce situatie il puneti pe saracul domn Blesnar cand trebuie sa faca raport asupra finantelor administrate in care sa spuna ca a reusit sa recupereze la buget 167 de euro ?? o sa creada toti ca toata boierimea romaneasca de patrici si paturici a mierlit-o si a ramas pasa sef peste niste afaceristi in turul gol si cu fasul rupt de DNA. Oricum ma bucur ca lucrurile incep sa se limpezeasca ... incetul cu incetul o sa-i belim cu cutitul DNA-ului basist pe cei mici , apoi pe rand mai aducem cu salvarea mascatilor la parchet din aia mai rasariti care au mai prins osanza si le administram cate o injectie de 29 de zile pana le vine pulsul la normal si decarteaza ceva microbi in fondul campaniilor electorale si asa se va insanatosi societatea romaneasca , numai ca in momentul cand coruptia adevarata se va pedepei pentru 167 de euro noi vom fi morti demult si vom fi tigle pe casele maghiarilor reorganizati teritorial in europa.
Parerea mea !
2.   Blek vilvet ? trimis de
(17 mar 2012, 12:36:15
Blek vilvet ?? engleza astalaughing
2.1  RE: Blek vilvet ? trimis de
(17 mar 2012, 18:23:45
La ce pronuntie (probabil) aveau astia, le-o fi luat cativa ani procurorilor sa-si dea seama la ce se face referire.
3.   Sandrinio,iar scrii prostii! trimis de
(17 mar 2012, 18:56:40
Ce zic baetii astia de la D.N.A.,D.G.A si alte alea...,,ba d'a ce-am plesnito! Am mai obtinut o condamnare mare de tot..cateva sticle de wisky,un parfum doua...e ne-am facut treaba. Mai anul trecut la bilant se laudau cu doi amarati de politisti chipurile prinsi in flagrant (cica) iar la doua zile au venit aia de la Bucuresti si au arestat 60 de politisti si vamesi. Tare asta,nu? D'a voi astia de D.N.A si D.G.A Suceava ce faceati cand in vama Siret colcaiau infractiunile de mita,sau si voi erati ,,combinati'' ca altfel nu se explica.Apropo, pe voi nu va intreaba nimeni de ce va luati salariile? A,stiu prindeti amarasteni dinastia cu un parfum si un wisky...praf in ochi. Iar tu Sandrinio mai lasa combinatiile astea de prost gust ca put de la mare distanta.
4.   Stiti voi trimis de
(17 mar 2012, 19:01:06
sa le putrezeasca ciolanele in puscarie ca parca e vama lui masa
5.   Justitia trimis de
(17 mar 2012, 23:33:00
Legea compensarii: Cel mai mare Mafiot primeste cea mai Mica pedeapsa!
6.   Justitie de cacao trimis de
(18 mar 2012, 09:00:43
Autorul unui accident cu trei morţi a scăpat cu doi ani de închisoare cu suspendare

si astia pentru niste sticle de bautura ii baga in puscarie.... nu zic ca nu au gresit insa cand faci comparatie intre ce au facut vamesii astia si cel care a omorat trei oameni cam da cu virgula
Justitia romana oarba total!
7.   Comentariu trimis de
(18 mar 2012, 09:29:18
Ptr. JOSBASE e diferenta intre A NU VREA si A DORI .
8.   Curatilor trimis de
(18 mar 2012, 12:01:49
Daca ar fi fost unul dintre voi sef la vama se ungea sau nu??? Pai cred ca era uns pana peste cap - invidiosilor, care doriti dreptate - sunteti cam ipocriti!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei