Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 feb 2012 - Anul XVII, nr. 49 (4954)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Gunoi scump

Economii de 15,5 milioane de lei la bugetul local, din colectarea selectivă a deşeurilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 3,5 milioane de euro, bani care ar fi fost cheltuiţi doar cu transportul gunoiului produs de suceveni la groapa de gunoi din Botoşani, au fost economisiţi anul trecut, ca urmare a colectării selective a deşeurilor reciclabile.
Mai exact, din cei 120.636 mc de deşeuri menajere şi nemenajere colectaţi în 2011 în municipiul Suceava, în urma colectării selective au fost obţinuţi aproape 35.000 de metri cubi de deşeuri reciclabile, care nu au mai necesitat să fie transportate la Botoşani.
Viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi a declarat că, prin aplicarea acestei măsuri, au fost făcute economii semnificative la bugetul local: “Prin introducerea sistemului de sortare selectivă a deşeurilor, s-a redus cantitatea de deşeuri transportate la depozitul SC Urban Serv. Botoşani cu 28,82%, de la 120.636 mc la 85.860 mc. Datorită colectării selective a deşeurilor, s-a redus cantitatea de gunoi care trebuia transportată la Botoşani cu 34.776 mc de deşeuri, adică echivalentul a 966 de curse”.
Cum costul unei curse cu 36 de metri cubi de deşeuri la groapa de gunoi de la Botoşani este de 1.300 de lei, pentru efectuarea celor 966 de transporturi municipalitatea suceveană ar fi trebuit să se achite 1.255.800 de lei fără TVA, adică 1.557.192 lei cu TVA.

 

Doar 7% din deşeurile reciclabile, colectate de populaţie

Din cei 34.776 mc de deşeuri colectate selectiv pe parcursul anului 2011, cea mai mare cantitate, adică 17.388 mc, este cea de peturi (în principal sticle de plastic), 5.425 mc deşeuri din construcţii-demolări, 4.173 mc deşeuri de hârtie, 3.825 mc deşeuri folie, 3.477 mc alte tipuri de deşeuri reciclabile (sticlă, lemn, metale).
Problema e că doar 7% din această cantitate de deşeuri a fost colectată selectiv de populaţie, diferenţa fiind sortată la mână, de angajaţii unei firme sucevene.
Astfel, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2011, de la populaţie şi agenţi economici s-au colectat selectiv doar 1.886 mc  hârtie şi carton, 236 mc folie şi 400 mc peturi.
“Populaţia nu este încă obişnuită să colecteze selectiv deşeurile. Şi primăria trebuie să îşi îmbunătăţească sistemul de colectare selectivă, dar şi populaţia trebuie să înţeleagă că trebuie să colecteze gunoiul pe categorii – plasticul, sticla şi hârtia, separat de gunoiul menajer”, a adăugat Lucian Harşovschi.
În urma introducerii de la 1 mai 2011 a sistemului de colectare selectivă a deşeurilor de la case, s-au colectat aproximativ 25 tone de deşeuri (15 tone de plastic şi zece tone de hârtie – carton).
Cetăţenii de la case, care nu au respectat modul de colectare şi depozitare selectivă, au primit procese verbale de avertisment, riscând chiar să fie amendaţi, conform legislaţiei în vigoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Economii de 15,5 milioane de lei la bugetul local, din colectarea selectivă a deşeurilor.
 Vizualizări articol: 1028 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Economii de 15,5 milioane de lei la bugetul local, din colectarea selectivă a deşeurilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   F bine trimis de
(29 feb 2012, 12:22:29
E f bine ca exista aceasta firma de selectie. Ar fi si mai bine daca ar fi tomberoane separate pentru sticla, hartie, etc. Aceste tomberoane ar tb sa aiba alta culoare, alta forma pentru a nu fi confundate cu cele de gunoi "comun". Momentan eu pot sorta separat doar PETurile si pungile de plastic pentru ca in zona mea nu exista alt tip de buncar.
2.   Mincinosul... trimis de
(29 feb 2012, 19:01:16
Acest vajnic absolvent de Industrial 2,ajuns vremelnic wcprimar vine cu gogosi de dansul inventate.Scaderea volumului gunoiului se datoreaza in primul rand saracirii locuitorilor Sucevei,cauzata de criza si de stralucita politica economica portocalie.Intreaba-l pe neni-tu Prigoana,cel caruia ii dati banii colectati de la noi ce volum de gunoi au cartierele sau orasele bogate si ce volum de gunoi se colecteaza de la cei saraci.Sau fa o proba:Traieste tu si cu familia ta cu 1200-1400 de lei pe luna si ai sa vezi ca nu prea ai ce duce la gunoi.A doua cauza a selectarii deseurilor sunt nesimtirea si indolenta celor care lasa zeci de carute cu tigani sa umble fleaura tot orasul asta european si sa scormoneasca gunoaiele,sa rupa pungile sa ne incojoare mireasma...am fost stupefiat sa vad caruta urcand pe contra-sens pe Anastasie Crimca,pe langa Tribunal...Sa-ti fie rusine ca vii cu prostii zi de zi...Nu suntem prosti si asta ai sa vezi la alegeri!
3.   Uitasem ... trimis de
(29 feb 2012, 19:06:28
Uitasem sa te-ntreb:Cand aveti de gand sa terminati macar prima celula de la groapa de gunoi de la Moara???Ne-am saturat sa va umflam buzunarele portocalii cu plimbarea gunoiului la Falticeni,Botosani...In 8 ani de mandat ce-a facut gusatul din Areni?Oua vopsite si tirbusoane...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei