Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 feb 2012 - Anul XVII, nr. 40 (4945)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Marea familie

Afaceri cu păduri puse la pământ de firme conduse de mama, tata, fratele sau socrul unor angajaţi ai Direcţiei Silvice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şeful Ocolului Silvic (OS) Vatra Dornei, Adrian Todaşcă, şi mai mulţi ingineri silvici din cadrul aceleiaşi instituţii, Gheorghe Pintescu, Daniel Constantin Florescu, Dumitru Şincari şi Iulian Cojoc, au fost trimişi în judecată zilele trecute, fiind acuzaţi că s-au implicat în activităţi particulare de exploatare a fondului forestier, de cele mai multe ori prin intermediul unor firme conduse de rude sau afini de-ai lor, comiţând în acest mod o serie întreagă de infracţiuni prin care şi-au băgat în buzunare câştiguri fabuloase.

Potrivit unui comunicat remis ieri de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, Adrian Todaşcă şi ceilalţi patru inculpaţi au fost daţi pe mâna instanţelor de judecată, acuzaţiile procurorilor fiind următoarele: conflict de interese în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, instigare în condiţiile participaţiei improprii la fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (în cazul lui Pintescu).

 

Ce acuzaţii li se aduc de procurori

Anchetatorii susţin că în cursul anului 2010, învinuiţii Todaşcă, Pintescu, Florescu şi Şincari, deşi erau angajaţi ai OS Vatra Dornei, primul chiar şef de ocol, au achiziţionat diferite suprafeţe de teren cu vegetaţie forestieră (sau numai vegetaţia forestieră în anumite cazuri) pe care le-au exploatat, implicându-se personal în unele dintre demersurile necesare (fie au realizat chiar ei marcarea arborilor, fie au întocmit actele de punere în valoare ori au eliberat autorizaţii de exploatare, au predat parchetul spre exploatare, au făcut verificarea exploatării ori acte de constatare a stadiului exploatării sau reprimirea parchetului).

De asemenea, Todaşcă, Pintescu, Florescu şi Şincari vor fi judecaţi şi pentru faptul că au determinat ori chiar un întocmit în fals documentaţia de exploatare pe numele foştilor proprietari de la care au cumpărat suprafeţele de pădure respective.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava susţin, de asemenea, în rechizitoriul înaintat instanţei de judecată că inculpaţii Pintescu, Florescu, Şincari şi Cojoc „s-au implicat personal în activităţi şi au îndeplinit acte de exploatare forestieră prin care s-a realizat un folos material pentru rude ale lor sau afini până la gradul II”.

 

Cine se afla în spatele firmelor sprijinite de inculpaţi

În actele de sesizare a instanţei se arată ce firme erau sprijinite de inculpaţi şi cine se afla în spatele acestora. Gheorghe Pintescu, de exemplu, trăgea pentru SC Silvapin SRL, societate administrată de socrul său, Daniel Constantin Florescu avea interes să crească profiturile SC Cosminel Com SRL, firmă condusă de mama sa, Dumitru Şincari era suspect de implicat în activităţile SC Concept Prod SRL, societate administrată de fratele său, iar Iulian Cojoc punea umărul la dezvoltarea SC Cruceniţa SRL, firmă printre ai căror administratori se numără şi tatăl său.     

Fostul şef de ocol de la Vatra Dornei, Adrian Todaşcă, este acuzat că a achiziţionat mai multe suprafeţe de pădure de la persoane fizice şi a exploatat în interes personal masa lemnoasă, o parte dintre documentele necesare aprobându-şi-le singur.

Şi Todaşcă este acuzat că a sprijinit indirect din calitatea sa de şef de ocol o societate comercială, SC Aramaforest SRL, firmă condusă de soţul cumnatei sale, însă nu s-a aflat sub incidenţa conflictului de interese, întrucât, potrivit legislaţiei, nu este considerată legătură de afinitate între cei doi.

 

Adrian Todaşcă, şef de ocol şi la un an de la izbucnirea scandalului

Scandalul afacerilor necurate de la Ocolul Silvic Vatra Dornei a început în primăvara anului trecut, ancheta fiind demarată de poliţia din localitate.

La scurt timp, şi-au înaintat demisiile Gheorghe Pintescu şi Daniel Constantin Florescu, care, din informaţiile pe care le deţinem, lucrează acum în cadrul unor firme de prestări servicii cu specific silvic.

La câteva luni după aceea şi-a depus demisia Iulian Cojoc, care s-a angajat la un ocol silvic privat.

Angajaţi ai Direcţiei Silvice au rămas şi în prezent Adrian Todaşcă şi Dumitru Şincari, amândoi păstrându-şi funcţiile, primul şeful Ocolului Vatra Dornei, al doilea şef de district în cadrul aceluiaşi ocol.

Todaşcă are contractul de muncă suspendat, fiind în concediu medical de mai multe luni, după un accident la coloană, la conducerea Ocolului Silvic Vatra Dornei fiind numit un şef interimar.

 

Miheţiu: „Vom demara ancheta administrativă”

Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu, a declarat, ieri, că va demara în perioada următoare o minuţioasă anchetă administrativă la Ocolul Silvic Vatra Dornei.

„Cercetările penale au primat în faţa celor administrative. Acum, că s-au finalizat cercetările procurorilor, vom demara ancheta administrativă. Urmează ca prin Consiliul de Disciplină, în funcţie de gravitatea faptelor, să luăm măsurile care se impun şi care pot merge până la desfacerea contractului de muncă”, a precizat  Mihai Miheţiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Afaceri cu păduri puse la pământ de firme conduse de mama, tata, fratele sau socrul unor angajaţi ai Direcţiei Silvice.
 Vizualizări articol: 1565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.63/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 16 voturi
Afaceri cu păduri puse la pământ de firme conduse de mama, tata, fratele sau socrul unor angajaţi ai Direcţiei Silvice4.6516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(18 feb 2012, 11:02:10
Sus ... acolo .. la vârfu’ PDL
Unde-i mare excitaţie de bani şi putere
Nu te vezi tu,cetăţene,cu-ale tale probleme
Te stresezi degeaba ! de ce ?

Acolo sus unde nu te joci cu “te-ncurci”
De unde se-aruncă nutreţ pentru cretini
Tu (fiind jos) nu ştii un’ să te duci
El ştie … PRINTRE-ACEEAŞI OAMENI “FINI” !

De sus EL te priveşte cu ochi oblici
Îl deranjezi de fiecare dată când deschizi gura
El nu vrea să-ţi facă rău . De ce-l obligi ?
El te iubeşte . De ce-l “obligi” să-şi revese ura ?happy

Poţi să vezi şi să nu crezi.poţi să crezi fără să vezi
Eu doar îţi spun : El e holograma ce-o votezi !

1.1  RE: * trimis de
(18 feb 2012, 12:13:53
N-o fi stiut oare Flutur cum sta treaba prin padurile Moldovei cind pe cele de la Valcea, Fluturas le-a "rezolvat" in stilul propriu?
...firme pe mame..tati..unchi..matusi...so
"Pirjolirea" PDL-ista nu cunoaste limite...mai ramine doar sa otraveasca fintinile.
1.2  RE: * trimis de
(19 feb 2012, 12:54:16
cine e dat padurile ? cand s-au facut defrisarile masive. iti spun eu , pe timpul prietenilor tai psd-isti.
2.   RECOMANDARE trimis de
(18 feb 2012, 12:39:43
PTR CEI ,,ABILITATI''SI ,,COMPETENTI'':
VERIFICATI ,,TRANSFERUL'' ARIEI ,,PROTEJATE''-CLIPA TRIASICA P.CAILOR,FD MOLDOVEI,PROBABIL PASATA DE OC.SILV.POJORATA,CATRE PRIMARIA SI OC.SILV BREAZA.
SURPRIZE-SURPRIZE???HALOOO TOV SOLOVASTRU,FOST SEF OC.SILV .POJORATA,SE AUDE???
TOTUSI, NU E VORBA DESPRE SCLF V. DORNEI!
3.   Asa e in Romania. trimis de
(18 feb 2012, 14:50:25
Dupa 1990 s-a furat la greu lemn din padurile Romaniei. Mari defrisari de padure am vazut cu ochii mei in zona Marginea si la Gura Humorului.
4.   Comentariu trimis de
(18 feb 2012, 16:54:08
Ce ai vazut tu la Marginea e 0 in comparatie cu alte zone ca de ex:zona Izv.Sucevei Bobeica,Carlibaba,si incolo spre Borsa(Maramures)aproape de granita cu Ucraina sunt dealuri intregi ramase fara nici un copac. Majoritatea lemnului care ajunge la Rchweighofer de prin acele zone vine.
5.   Baniii ! trimis de
(18 feb 2012, 18:46:29
vina lor e ca au cotizat prea putin !
6.   Finalul il stim cu totii... trimis de
(18 feb 2012, 21:05:57
Toate aceste magarii se stiu mereu si sunt acoperite... cu mita.. Finalul il stim cu totii..asemanator cu cel din VAMA SIRET...totul se rezolva..putina puscarie cu suspendare.. etc... nu ar fi rau sechestru pe toate bunurile acestor familii..si dovedirea cumpararii
7.   Care dintre ei trimis de
(19 feb 2012, 12:49:31
adica procurori si politisti ca sunt cativa care ai apara pe infractori de ex pe cei de la ovimansard, halal justitie in romania. detin toate documentele emise de ei in o asa zisa cercetare infractionala o falsificare de semnatura pe care au comiso cei de la ovimansard niste infractori, pe care le voi inainta la bucuresti si daca nici acolo nu se rezolva nimic ma voi duce si mai departe sa inmultit rautateaaaaaaaaaaaaaaa in romania ,doamne priveste odata si peste romania si fa dreptate celui asuprit.
8.   JAF trimis de
(19 feb 2012, 22:37:35
Sigur nici directorul de la directia silvica nu stia nimica. In silvicultura asta se fac atat de multe magarii si se invart atat de multi bani si toate astea numai din afaceri ilegale cu lemn. cei care se angajeaza au multe relatii si dau f multi bani. ca sa te angajezi iti trebuie f multe pile. va spun pt ca sunt cunoscator al acestui sistem si m-am saturat de toate magariile astea. se angajeaza numai analfabeti care oricum au terminat facultatea numai cu bani si cu relatii. toate magariile astea se fac de la nivel inalt, totul e pe ordin politic. M-am saturat de tara asta condusa numai de inculti

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei