Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 feb 2012 - Anul XVII, nr. 35 (4940)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Formă de nemulţumire

Protestatarii anti-ACTA, cu măşti la protestul de sâmbătă seară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Autorizat pentru 150 de persoane şi pentru cinci ore, protestul anti-ACTA de sâmbătă seară din faţa Prefecturii Suceava a adunat mai puţin de jumătate din numărul celor aşteptaţi. Frigul de afară i-a făcut pe cei aproximativ 70 de tineri care s-au perindat pe la locul protestului să abandoneze baricadele după mai puţin de două ore, dar cu speranţa că acţiunea lor nu a fost în zadar.

Deşi protestatarii anti-Băsescu se adună în zona din faţa Prefecturii Suceava în jurul orei 18.00, sâmbătă seară aceştia şi-au modificat programul şi au ajuns cu o oră mai devreme. Adică la aceeaşi oră cu manifestanţii anti-ACTA. Între cele două grupuri au ieşit şi câteva contre, fără însă ca lucrurile să degenereze.

„Mohicanii”, cei care vin să-şi strige nemulţumirile faţă de actuala conducere a României, le-au cerut tinerilor să protesteze într-o altă zonă, considerând că trotuarul din faţa Bisericii Catolice le aparţine de drept.

După scurte discuţii, protestatarii anti-ACTA au rămas în faţa Bisericii Catolice, în timp ce manifestanţii anti-Băsescu s-au grupat pe trotuarul dinspre statuia lui Ciprian Porumbescu.

 

„Pe Youtube şi pe Torent/Nu îţi trebuie abonament”

„Înarmaţi” cu pancarte şi cu multă voinţă, tinerii anti-ACTA au fost extrem de activi în perioada petrecută în stradă. Unii dintre ei au purtat şi măşti cu „The Guy”, personajul Guy Fawkes din „V for vendetta”, un film al luptei împotriva sistemelor totalitare. Dotaţi cu două portavoci, manifestanţii au strigat mai multe sloganuri.

„Sunt un pui de dizident/Vreau să folosesc Torent”, „Pe Youtube şi pe Torent/Nu îţi trebuie abonament”, „ACTA, nu uita/Noi suntem cenzura ta” sau „Vă rugăm să ne scuzaţi/Ne simţim supravegheaţi”, au fost doar câteva din mesajele care au răsunat din piepturile tinerilor suceveni care luptă împotriva cenzurii internetului.

Pe pancartele pe care tinerii le aveau asupra lor au fost scrise, de asemenea, mesaje care sugerau că tratatul pe care şi România şi-a pus semnătura nu poate aduce nimic bun. „ACTA=KGB”, „Error 404= freedom not found” şi „Nimeni nu e stăpân pe internet”, le-au transmis sucevenii celor care doresc să pună „lacăt” pe internet.

Un miting similar, dar de dimensiuni mai mici, la care au participat 10 persoane, a avut loc şi la Câmpulung Moldovenesc.

 

Internauţii se tem că vor putea fi supravegheaţi legal

Protestul de la Suceava a fost unul autorizat, iar iniţiatorul acţiunii se numeşte Andrei Ursachi. Acesta a explicat şi motivele pentru care el şi alţi internauţi au ieşit în stradă. „Acest acord ne limitează şi ne încalcă drepturile. Din punctul nostru de vedere nu poate fi adoptat în România. Suntem convinşi că vocea noastră va fi auzită de Guvern şi ACTA nu va fi ratificat”, a declarat Andrei Ursachi.

Şi ceilalţi tineri prezenţi sâmbătă seară în faţa Prefecturii Suceava spun că ACTA are prevederi antidemocratice, iar dacă documentul va fi ratificat în România, internetul nu va mai fi cel cunoscut astăzi.

„Acest act impune cenzura şi ne violează corespondenţa. Nu vom mai putea face nimic fără să fim monitorizaţi. Şi aşa că suntem supravegheaţi, dar acum o vor putea-o face şi legal”, a mărturisit Dragoş Marcean.

 

Ce este ACTA

ACTA reprezintă Acordul Comercial de Combatere a Contrafacerii şi a fost ratificat de 22 de state membre UE, printre care şi România. Majoritatea organizaţiilor care luptă împotriva acestui acord acuză lipsa de transparenţă de pe parcursul negocierilor ţinute la nivel înalt, lipsa unor dezbateri publice, dar şi vulnerabilităţile acordului în mai multe puncte ale sale, acesta putând reprezenta un pericol la libertatea de exprimare şi la drepturile fundamentale ale omului.

În SUA, ţară care a ratificat deja acordul ACTA şi care are o legislaţie riguroasă în domeniul pirateriei online, au existat numeroase cazuri în care diferite persoane au fost amendate cu sume uriaşe pentru muzica downloadată de pe diferite site-uri. Un astfel de exemplu, conform AFP, este cel al unei femei din SUA care a fost obligată de un tribunal american la plata unei amenzi de 1,5 milioane de dolari pentru cele 24 de melodii descărcate de această de pe un site de sharing.

De asemeni, diferite organizaţii din întreaga lume critică ACTA pentru abuzurile care ar putea exista în baza acestei legi, cum ar fi cenzura online, existentă deja în China.

 

Protestul anti-Băsescu a adunat 11 oameni

Grupul anti-ACTA de la Suceava a dominat fondul sonor de sâmbătă seară în faţa protestatarilor anti-Băsescu. Cei 11 oameni care au venit să protesteze împotriva şefului statului au cerut în continuare demisia lui Traian Băsescu şi alegeri anticipate. Mitingul acestora s-a terminat după aproximativ o oră.

Şi la Fălticeni s-a ieşit în stradă pentru aceeaşi cauză. La Fălticeni au protestat şapte persoane.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protestatarii anti-ACTA, cu măşti la protestul de sâmbătă seară.
 Vizualizări articol: 995 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 5 voturi
Protestatarii anti-ACTA, cu măşti la protestul de sâmbătă seară3.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Protestul cocalarilor.. megaupload trimis de
(13 feb 2012, 11:55:47
astia sunt cocalarii care stau toata ziua pe iutub, mess si torrent si fac daunlad la porn. viata lunga acta. internetul a murit, acta sa traiasca!
1.1  RE: Protestul cocalarilor.. megaupload trimis de
(13 feb 2012, 12:30:42
În Noua Eră se speră să se comunice ..cum fac peştii
Taina cuvintelor e mângâiată .. c-un pumn în gură
Despre asta-i vorba !!! nu despre download .. chestii
Ci despre instaurarea unei moderne forme de dictatură

1.2  RE: Protestul cocalarilor.. megaupload trimis de
(13 feb 2012, 20:57:59
Si tu nu downloadezi nimic nu ? Daca se va aplica chestia asta si la noi ai sa vezi tu ce platesti pentru pornoiala din calculatorul tau
2.   =))) trimis de
(13 feb 2012, 13:43:12
Mocut ... oficial ... esti un dobitoclaughing Felicitari !
2.1  RE: =))) trimis de
(13 feb 2012, 15:33:10
ms pt. compliment
3.   Mocut... trimis de
(13 feb 2012, 19:30:44
omule(daca esti om ca am indoieli grave in privinta asta) sunt sigur ca ai iq mai mic decat al euglenei verzi(te-am pierdut?mai esti cu noi?)...te rog arunca-te de pe un bloc si lasa-ne COCALARULE ca nu intelegi nimic!
3.1  RE: Mocut... trimis de
(13 feb 2012, 19:39:11
se vede ca vorbesti cu cele 6 picioare
4.   Mocut trimis de
(14 feb 2012, 10:42:31
Tu esti unul din pupincuristii aia de la PSD care ies in fata la prefectura sa strige numai JOS BASESCU?
5.   Prostie trimis de
(17 feb 2012, 11:41:19
ba pentru astia ca tine care cred ca impotriva acta ies cei ce downloadeaza porn(ca sa vezi cat esti de cretin si de limitat mintal) sper sa se ratifice si sa platiti amenzi de mii de euro ca ati scos o piesa cu guta sau ce salam mai mancati voi.JOS PROSTII!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei