Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 feb 2012 - Anul XVII, nr. 29 (4934)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Se fură mult

Peste o mie de case sparte de hoţi, în ultimul an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste o mie de locuinţe din judeţul Suceava au fost călcate de hoţi pe parcursul anului trecut, numărul de spargeri fiind într-o creştere accentuată faţă de anul 2010. Conform datelor de bilanţ ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, în 2011 în judeţ s-au înregistrat 1.035 de spargeri de locuinţe, faţă de doar 649, câte au fost comise în 2010.
În primul rând au crescut foarte mult furturile de subzistenţă, hoţi mărunţi spărgând locuinţe fără a căuta ceva anume şi furând tot ceea ce le pică în mână, de la mâncare şi băutură până la păsările din curte. În creştere sunt însă şi furturile importante, de obicei spargeri la pont, care au însemnat pagube mari, constând în bani şi foarte adesea în bijuterii din aur.
Analiza pe categorii de furturi arată creşteri semnificative şi la furturile de autoturisme, la furturile de animale ori la cele din buzunare. Furturile din bancomate au apărut şi ele mai des în statistici, cinci fapte în 2011, faţă de doar una în 2010, în timp ce furturile din biserici sunt singurele în scădere (patru fapte sesizate în 2011, faţă de 11 în anul precedent).
Foarte multe furturi se petrec în ultima perioadă şi la case aflate în construcţie, hoţii fiind tentaţi de bunurile lăsate în interior de proprietari sau de muncitori, în general materiale de construcţie sau scule. Nu au lipsit însă nici cazurile în care hoţii au smuls pur şi simplu cablurile electrice sau ţevile din pereţi. 

 

În judeţul Suceava se fură mai mult ca în anii precedenţi, dar mult sub media naţională

Creşterea numărului de furturi reprezintă o tendinţă generală în toată ţara, explicată de criza economică şi de nivelul de trai precar. Ba chiar judeţul Suceava stă mult mai bine ca rată a infracţionalităţii, comparativ cu media de la nivel naţional.
Inspectorul Ionuţ Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a detaliat: „La infracţiunile de furt sesizate în judeţ se înregistrează un total de 4.364 de fapte, însă cu cele 616 infracţiuni la suta de mii de locuitori IPJ Suceava se clasează pe locul 40 la nivel naţional, mult sub media naţională, care este de 1.056 de infracţiuni la suta de mii de locuitori”.

 

Multe furturi se petrec din neglijenţa proprietarilor

În aceste condiţii, poliţia recomandă ca sucevenii să-şi ia cât mai multe măsuri de securitate pentru a nu cădea pradă hoţilor. Pe lângă măsurile elementare, încuietori solide, geamuri asigurate, evitarea expunerii bunurilor de valoare la vedere, se poate apela şi la firme de pază şi protecţie pentru instalarea unui sistem de alarmă monitorizat 24 de ore din 24.
În numeroase cazuri proprietarii nu numai că nu-şi iau măsuri suplimentare de protecţie, ci aproape că invită spărgătorii să le treacă pragul. Nu puţine sunt cazurile în care hoţii au pătruns în locuinţe pe geamuri lăsate întredeschise ori cu cheile găsite sub preş sau pe tocul uşii. De asemenea, nu au lipsit nici furturile comise după ce pur şi simplu proprietarii au plecat de acasă şi nu şi-au încuiat uşile de acces.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste o mie de case sparte de hoţi, în ultimul an.
 Vizualizări articol: 1377 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste o mie de case sparte de hoţi, în ultimul an5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei