Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 feb 2012 - Anul XVII, nr. 25 (4930)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Prima licitaţie a anului

Zeci de mii de metri cubi de masă lemnoasă, licitaţi pentru a doua oară din cauza ofertelor exagerate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima licitaţie de masă lemnoasă de anul acesta a Direcţiei Silvice Suceava, pentru o cantitate de 117.000 de metri cubi, care va avea loc în data de 7 februarie, marchează o situaţie ceva mai neobişnuită, cauzată de lupta dintre agenţii economici, pentru obţinerea anumitor parcele de exploatare forestieră.
Mai exact, aproape jumătate din cantitatea de masă lemnoasă scoasă la vânzare anul acesta este de fapt rezultată din rezilierea unor contracte adjudecate la marea licitaţie de toamnă din 2011.
Atunci, ca urmare a competiţiei foarte mari dintre agenţii economici care au licitat pentru unele parcele, s-a ajuns ca masa lemnoasă pe picior să fie adjudecată la preţuri record, dar greu de justificat din punct de vedere economic.
Directorul tehnic al Direcţiei Silvice Suceava, Marius Răguşitu, a explicat că la baza rezilierii contractelor au stat preţurile exagerate pe care unii agenţi economici le-au oferit doar pentru a lua ei o anumită parcelă: “După ce au făcut calcule la rece, agenţii economici care s-au înfierbântat la licitaţie şi au plusat sume tot mai mari pentru adjudecarea unor parcele şi-au dat seama că nu au cum să exploateze unele zone decât în pierdere. Au fost cazuri în care preţul masei lemnoase pe picior adjudecată la licitaţie a urcat peste 300 de lei metrul cub, în condiţiile în care buştenii extraşi din pădure se vând la drumul auto cu 240 de lei metrul cub. Drept urmare, unii agenţi economici au renunţat la parcelele adjudecate la scurt timp de la licitaţie, în vreme ce alţii au venit anul acesta să rezilieze contractele încheiate”.
Cea mai mare parte a masei lemnoase scoase la licitaţie pe 7 februarie, adică 97.000 de metri cubi, este din pădurile statului, administrate de Regia Naţională a Pădurilor, în vreme ce diferenţa, aproape 20.000 de metri cubi, provin din pădurile private administrate cu contract de Direcţia Silvică Suceava.

 

Firmele care au reziliat contractele nu mai sunt primite la licitaţii

Pentru admiterea la licitaţie, astăzi şi mâine se organizează o preselecţie la sediul Direcţiei Silvice Suceava.
Nu vor fi admişi la licitaţie agenţii economici care au datorii către Direcţia Silvică Suceava sau alte direcţii silvice, se află în litigiu cu DS Suceava sau au adus pagube mari fondului forestier prin exploatarea masei lemnoase, nu au participat la preselecţie, nu au semnat caietul de sarcini, nu au depus garanţia de contractare. De asemenea, nu vor putea participa la această licitaţie, dar nici la altele organizate în perioada următoare, agenţii economici care nu au respectat clauzele din contractele încheiate anterior, ducând la rezilierea acestora. Practic, cei care au supralicitat în toamnă şi apoi au reziliat contractele nu vor mai fi primiţi la licitaţiile organizate de Direcţia Silvică Suceava pe o perioadă cuprinsă între trei şi nouă luni, în funcţie de cantitatea de masă lemnoasă adjudecată anterior, care nu a fost achitată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de mii de metri cubi de masă lemnoasă, licitaţi pentru a doua oară din cauza ofertelor exagerate.
 Vizualizări articol: 1337 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Zeci de mii de metri cubi de masă lemnoasă, licitaţi pentru a doua oară din cauza ofertelor exagerate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei