Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 ian 2012 - Anul XVII, nr. 21 (4926)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Umanitar

Nu are bani să-şi aducă acasă fratele mort în Franţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceveanul Petru Boldeanu trece în această perioadă printr-o adevărată dramă. Pe 17 ianuarie, un prieten din Franţa l-a anunţat că Marian Boldeanu, fratele lui, în vârstă de 39 de ani, se află internat la Hospital Pasteur din oraşul Nice, fiind în moarte cerebrală. Bărbatul ajunsese cu câteva luni în urmă pe pământ francez, unde îşi căuta un loc de muncă. Cu mari eforturi financiare, cu spijinul unor oameni de bine, Petru Boldeanu a plecat la Nice - Hospital Pasteur, pentru a-şi vedea fratele. Medicii francezi i-au spus suceveanului că Marian Boldeanu nu mai are şanse de supravieţuire, dar că, fiind tânăr, ar putea salva alte vieţi dacă donează organele vitale.

 

„Salvând alte câteva vieţi, şi fratele meu va trăi prin cei pe care i-a salvat”

Petru Boldeanu îşi aminteşte că a fost şocat să-şi vadă fratele pe patul de spital, inert, şi să audă în jurul lui vorbindu-se de prelevare de organe. El ne-a povestit: „N-a fost o decizie uşoară. Eram copleşit de situaţie. Ştiam, din ce mi-au spus medicii, că fratele meu nu se mai poate face niciodată bine. Dar, în acelaşi timp, el ar putea să salveze alte vieţi. Am gândit mai mult cu inima. M-am gândit că salvând alte câteva vieţi, şi fratele meu va trăi prin cei pe care i-a salvat. Doar gândind aşa, am reuşit să mă las convins de medicii francezi că aş putea fi de acord cu prelevarea de organe, donare de organe”.

 

Organe... fără preţ, dar de nepreţuit

Suceveanul a semnat un act prin care este de acord ca fratelui său, aflat în moarte cerebrală, să i se preleveze inima, plămânii, ficatul şi rinichii. Cel puţin alte patru vieţi au fost salvate. În contractul semnat de sucevean, se precizează foarte clar că familia care a fost de acord cu prelevarea de organe nu are nici o pretenţie financiară, totul rezumându-se la o faptă umanitară, un gest uman care salvează vieţi.
Problemele au apărut şi au fost conştientizate cu adevărat de Petru Boldeanu în momentul în care s-a pus problema repatrierii trupului.
Bulversat, oricum, de drama fratelui său, care s-a pierdut la o vârstă atât de tânără, nici 40 de ani, după ce, spun martorii care l-au dus la spital, i s-a făcut rău şi a căzut în stradă, suceveanul nu ştie cum se va descurca şi la cine să apeleze pentru a-l ajuta. Ştia că şi-a dat acordul ca alte vieţi să fie salvate, prin moartea fratelui său, însă, ce nu ştia, era faptul că pentru a-şi aduce fratele acasă, la Suceava, trebuie să aibă în buzunar cel puţin 3.000 de euro.

 

„Nu am aceşti bani!”

„Nu am aceşti bani. Mi s-a spus că repatrierea poate costa între 3.000 şi 4.000 de euro, cel puţin. Acum stau în gazdă la cineva în Nice şi încerc să fac documentaţia pentru a putea să repatriez trupul fratelui meu. Pentru repatriere trebuie să scot un certificat constatator de deces, trebuie să solicit o expertiză medico-legală pentru confirmarea decesului şi a cauzei morţii. Cu aceste acte, trebuie să merg la primăria din Nice, apoi la Consulatul României din Franţa, pentru obţinerea paşaportului mortuar, documente de ieşire din ţară. Trebuie să contactez şi o firmă de pompe funebre de aici, din Franţa, specializată în transportul acestor persoane, şi, apoi, să caut o firmă similară din România, care să preia sicriul de aici şi să-l ducă în ţară, la Suceava. Toate acestea înseamnă bani. În zece zile, documentaţia ar putea fi gata şi, dacă aş avea aceşti bani, aş putea să-mi îngrop fratele pe pământ românesc, cu o slujbă creştinească”, ne-a povestit bărbatul.

 

Moartea, „foarte scumpă”

Dacă nu găseşte bani pentru repatrierea trupului fratelui său, decedatul poate fi incinerat, dar asta tot la solicitarea aparţinătorului şi cu anumite costuri sau poate să rămână la morgă pentru o perioadă mai lungă de timp. Când te afli într-o altă ţară, cu un alt nivel de trai, moartea poate să ţi se pară „foarte scumpă”. Petru Boldeanu trebuie să plătească şi certificatul internaţional de deces şi transportul sicriului în ţară, în condiţii speciale, conform legilor Uniunii Europene. Omul se află într-o situaţie disperată. Cei care pot să-l ajute cu o informaţie, cui să se adreseze, care autorităţi sau societate civilă din Franţa sau România ar putea să-l ajute pe acest om să-şi aducă fratele... în scriu, dar să-l îngroape în ţarina străbună, sau cei care pot să-l ajute cu o sumă de bani, pot să îl contacteze la telefon 0747 467 795. Încă nu are deschis un cont.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nu are bani să-şi aducă acasă fratele mort în Franţa.
 Vizualizări articol: 979 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Nu are bani să-şi aducă acasă fratele mort în Franţa5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dumnezeu sa-l odihneasca in pace... trimis de
(27 ian 2012, 12:17:46
Cea mai simpla solutie pt. el ar fi incinerarea si apoi aducerea urnei in tara pentru inmormantare. Saracul om a murit si a adus o si mai mare belea pe capul rudelor.
Ca peste tot , e mai scump sa mori decat sa traiesti ... Trist ...
2.   Mai tigani ca francezii astia nu stiu daca exista. trimis de
(28 ian 2012, 10:48:34
adica a salvat patru vieti si lui nu i-au dat bani sa-si ingroape fratele in tara.mai dar nesimtiti sunt jigodiile astea de francezi.neam de negri si araboi imputiti.adica un rinichi,sau o inima nu costa nimic?????? nu pot sa cred!!!!!cate zeci de mii de euo costa un rinichi??? sa dea dzeu sa le vina criza adevarata si in franta si sa crape toti de inima,sa nu aiba ce manca.oare pana cand vom fii tratati ca niste gunoaie?? ce naiba face ambasada noastra din franta????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei