Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 ian 2012 - Anul XVII, nr. 20 (4925)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Preocupare

11,8% din bugetul Primăriei Suceava pe 2012 este destinat termoficării

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Situaţia tensionată de la Termica, ai cărei angajaţi au protestat luni în faţa sediului Primăriei Suceava, va face obiectul discuţiilor unui proiect de hotărâre care va fi supus aprobării Consiliului Local în şedinţa de astăzi.
Tot astăzi, va fi aprobată alocarea a nu mai puţin de 11,8% din bugetul municipalităţii sucevene pentru termoficarea municipiului, adică atât plata subvenţiei la căldură acordată populaţiei, plata facturilor pentru şcoli, cât şi pentru lucrări de reparaţii şi modernizare.
Mai exact, primarul Ion Lungu a propus înfiinţarea unei comisii de analizare a plăţii subvenţiilor către Termica, subiect considerat a fi principalul măr al discordiei dintre municipalitate şi sindicaliştii. Principala cauză ar fi diferenţa enormă, de câteva sute de miliarde de lei vechi, dintre sumele calculate de sindicalişti că ar fi trebuit să fie achitate şi cele pe care primăria le-a plătit.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că nu a fost deranjat de protestul sindicaliştilor, pe care îl consideră legitim, în condiţiile în care aceştia doresc să îşi păstreze locurile de muncă, singurul aspect care i-a displăcut fiind implicarea politicului în acest conflict de muncă.
“Sunt convins că această comisie va veni cu o situaţie clară a datoriilor primăriei către Termica. Situaţia de acolo este cauzată de o problemă de sistem. Mereu, când sunt probleme undeva, se caută un ţap ispăşitor”, a spus Lungu, care consideră că se încearcă transformarea sa în ţap ispăşitor.
“Noi suntem bătuţi de soartă de mai multe ori. Pe lângă faptul că ne-au pus în braţe această societate neperformantă, nu din cauza oamenilor, ci a sistemului, avem problema combustibilului, care trebuie adus din import. Trei societăţi din România au această problemă – Giurgiu, Iaşi şi Suceava. Primele două sunt deja în faliment, în vreme ce Suceava încă mai merge. Să judece mai departe sucevenii. La societăţile de termoficare care consumă cărbune din producţia internă în fiecare an li s-au compensat câte 400 – 500 de miliarde de lei vechi, pentru că Guvernul are interes să deblocheze Societatea Naţională a Lignitului”, a explicat Ion Lungu, care s-a adresat Guvernului pentru a-i fi suplimentate sumele alocate termoficării.

 

7,3 milioane de euro pentru termoficarea Sucevei

Nu în ultimul rând, şeful municipalităţii sucevene a precizat că interesul acordat termoficării este vizibil atât în bugetul local de anul acesta, cât şi în cele de anii trecuţi, când sume foarte mari au fost alocate special acestui capitol bugetar.
“Anul acesta avem prins în bugetul local pentru termoficare suma de 31,5 milioane de lei, adică 7,3 milioane de euro. 12 milioane de lei o reprezintă subvenţia pe care vrem să o dăm, iar 4,5 milioane consumul de energie termică la şcoli, cu plata căruia suntem la zi. Înainte de a veni primar, în perioada 2002 – 2004, nu s-a dat nici un leu la Termica, nici pentru subvenţii, nici consumul la şcoli. Mai mult, noi, ca instituţie, plătim gigacaloria la preţul întreg, nu la cel subvenţionat”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.
Alte zece milioane de lei sunt prevăzute în buget pentru lucrări de reabilitare a reţelelor de transport şi distribuţie, în vreme ce cinci milioane de lei sunt ratele şi dobânzile care trebuie să fie achitate la proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu”, prin care s-au făcut lucrări de modernizare a reţelelor de distribuţie a energie termice.
“Se fac eforturi, nu tratăm cu indiferenţă această problemă”, a spus Lungu, care a menţionat că numai în prima lună a acestui an, din conturile Primăriei Suceava va ajunge la Termica un milion de euro, adică încasările din taxe şi impozite de la populaţie pe un an de zile.
El i-a asigurat pe suceveni că vor beneficia în continuare de apă caldă şi căldură, iar în paralel, că se va zbate să salveze locurile de muncă ale celor de la Termica.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 11,8% din bugetul Primăriei Suceava pe 2012 este destinat termoficării.
 Vizualizări articol: 1123 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
11,8% din bugetul Primăriei Suceava pe 2012 este destinat termoficării1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei