Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 ian 2012 - Anul XVII, nr. 19 (4924)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Ziua Unirii la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acordurile „Horei Unirii” s-au făcut ieri auzite şi în unităţile şcolare din Fălticeni. La Şcoala „Alexandru Ioan Cuza” a avut loc un seminar pe teme legate de evenimentul din 1859. Dezbaterile au continuat şi în cadrul activităţilor derulate la biblioteca şcolii, după care elevii, cadrele didactice şi conducerea şcolii au depus flori la bustul domnitorului Al. I. Cuza.
Potrivit informaţiilor primite de la profesorul Geo Nichita, cel care a scris “Însemnări fălticenene”, Unirea cea mică a fost sărbătorită prima dată la Fălticeni în data de 27 ianuarie 1859.
În monografia „Însemnări fălticenene”, Geo Nichita spune că  „Şcolarii erau decoraţi cu culorile Unirii. Patru dintre ei, îmbrăcaţi în costume naţionale, purtau steagul tricolor. După Te-deum, s-a mers la locuinţa administratorului din casele lui Alecu Forăscu, care se aflau în curtea actualului Muzeu <Ion Irimescu>, şi administratorul Al. Millo a spus: <Să sărbătorim reînvierea naţiunii române!>. În continuare, Nicu Gane, vorbind din partea tribunalului, a spus: <Serbarea aceasta este atâta de mare încât expresiunile ne lipsesc şi nu se puteau arăta prin cuvinte. Sentimentele ce ne-au cuprins astăzi sunt mai presus de tot ce s-a zis, mai presus de tot ce-aşi putea zice>. După bal, tinerii, însoţiţi de muzicieni ce cântau <Hora Unirii>, se plimbau pe uliţi până în zori. Ivirea zorilor a fost întâmpinată cu urarea <Vivat Unirea!>
Sofia Cocea a imortalizat în cuvinte măreţul tablou al sărbătoririi Unirii la Fălticeni şi a încheiat expunerea cu nemuritoarea „Horă a Unirii”, în urechi şi în inimă: <Nici un joc nu are românul mai drag decât hora, emblema Unirii şi Frăţiei>”.
Ziua de 24 ianuarie a avut şi o importantă semnificaţie culturală pentru Fălticeni. Pe data de 24 ianuarie 1905 s-a născut Grigore Vasiliu Birlic, cel care a fost unul dintre cei mai mari actori români de comedie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Unirii la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1461 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ziua Unirii la Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei