Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 ian 2012 - Anul XVII, nr. 14 (4919)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Asistenţii personali nu şi-au primit salariile de două, trei luni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Oameni nemulţumiţi îşi cer drepturile salariale. Zeci de însoţitori ai persoanelor cu handicap, din mai multe comune sucevene, nu şi-au primit drepturile băneşti pe ultimele două, trei luni. La Primăria Râşca sunt înregistraţi 32 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap, angajaţi care nu şi-au primit salariile pentru lunile noiembrie şi decembrie. Fiecare dintre ei ar fi trebuit să primească câte 510 lei pe lună.
În comuna Vadu Moldovei sunt 30 de persoane care nu şi-au primit salariile pe lunile octombrie, noiembrie şi decembrie. 25 dintre „păgubiţi” sunt angajaţi la Primăria Vadu Moldovei pe post de asistent personal. Celelalte cinci persoane sunt cu grad de handicap fără însoţitor şi îşi aşteaptă indemnizaţiile de însoţitori. Elena Andrioaia, inspector asistent în cadrul Primăriei Vadu Moldovei, ne-a spus că „în ianuarie, s-a virat asistenţilor personali o diferenţă de plată, în valoare de 373 de lei, pentru luna septembrie şi pentru patru zile din luna octombrie. Cele cinci persoane cu handicap fără însoţitor au primit câte 330 de lei fiecare, plata pentru luna octombrie”.

 

„Salvarea” asistenţilor personali se aşteaptă de la Consiliul Judeţean

Neplata salariilor a dus la situaţii disperate în anumite familii. Este şi cazul asistentului personal Nina Mihaela Sandu Tatarciuc, din Vadu Moldovei, care este însoţitoarea fiului ei, Ioan-Ciprian Roman - cu gradul I de handicap. Tânărul suferă de o boală foarte gravă, iar faptul că mama lui nu şi-a primit salariul îl îngrijorează şi mai mult. El ne-a spus că are nevoie de multe vitamine, medicamente, o alimentaţie bogată, iar lipsurile „din casă” îi accentuează depresia de care suferă din cauza bolii. Mama băiatului este îngrijorată, la fel ca şi alţi asistenţi ai persoanelor cu handicap, nu numai de faptul că nu li s-au plătit salariile de cel puţin două luni, dar mai sunt ameninţaţi de autorităţi cu şomajul, din cauza crizei. „Ne spun că nu sunt bani. Noi înţelegem, însă cu noi cum rămâne? Cum să avem grijă de copiii noştri? Ei trebuie să-şi primească medicamentele, hrana. Nu sunt copii sănătoşi. Nu suntem degeaba însoţitorii lor şi nici nu este uşor de lucrat cu un copil bolnav!”, ne-a spus mama unui copil cu handicap.
La Forăşti, alţi 22 de asistenţi personali îşi aşteaptă salariile restante pentru lunile octombrie şi noiembrie, după cum ne-au spus reprezentanţii primăriei, fiindu-le achitate doar drepturile pentru luna decembrie. „Salvarea” asistenţilor personali se aşteaptă de la Consiliul Judeţean. Fiecare primărie a raportat către autorităţile judeţene suma de care mai are nevoie pentru plata salariilor asistenţilor personali pe ultimele luni din anul trecut. În acelaşi timp, se aşteaptă votarea bugetului pe acest an. Potrivit legislaţiei, indemnizaţia însoţitorilor persoanelor cu handicap este plătită fie din venituri proprii ale primăriei, fie din fondurile alocate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asistenţii personali nu şi-au primit salariile de două, trei luni.
 Vizualizări articol: 876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Asistenţii personali nu şi-au primit salariile de două, trei luni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   COMPLETARE trimis de
(19 ian 2012, 20:01:43
DACA NU AVETI ORIGINI ,,SANATOASE'' SOVIETICE-NICI O SANSA.
PERSONAL,NU AM PUTUT URMA LIC. MILITAR DEOARECE PARINTII NU AVEAU ORIGINI BOLSEVICE[SAU APUCATURI],DOREAM DIN TOT SUFLETUL SA AJUNG PILOT DE AVIATIE.
POATE UNUL DIN ,,JUNIORI'',SA AJUNGA ACOLO,SUS,UNDE MI-AM DORIT INTOTDEAUNA.
DACA N-A FOST SA FIE...
LUPTATI DRAGI TOVARASI SI ,,PRETINI''SI ,,RAZBOIUL PSIHOLOGIC''ARE MENIREA SA.
,,SUCCESURI''-BIG TATOU,E CU VOI TEMPORAR DOAR!
2.   Ultima ora trimis de
(19 ian 2012, 20:06:53
UNU' HITLERCIUK BASULEAK ESTE IN PICAJ-S.O.S.!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei