Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 dec 2011 - Anul XVI, nr. 296 (4894)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Minunea de la Marginea

Ortodocşii şi penticostalii au făcut echipă şi, cu donaţii şi voluntariat, refac patru case arse din temelii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În urmă cu mai puţin de trei săptămâni, în noaptea de 27 spre 28 noiembrie, un incendiu devastator a distrus patru case din comuna Marginea. În urmă a  rămas un adevărat dezastru, patru familii trezindu-se fără acoperiş deasupra capului în prag de iarnă. Ca într-un vis devenit realitate, până la finele acestei săptămâni, cele patru locuinţe, refăcută aproape de la zero, vor fi deja acoperite.

 

Ne-am deplasat acum două zile la Marginea pentru a vedea cu ochii noştri minunea. Un grup de aproape 50 de oameni, toţi voluntari, lucrau la construcţia caselor. Noile locuinţe, din BCA, trei refăcute de la zero, sunt deja aproape finalizate. Două au acoperiş, iar la acoperirea celorlalte două se lucrează în aceste zile. Locuinţele sunt mari, cu câte două niveluri şi au minimum cinci-şase camere. Nu este decât o reconstituire a vechilor case ale gospodarilor, în locaţii uşor diferite.  

 

De la patroni şi până la văduve, s-au strâns aproape 55.000 de euro

Arcadie Boicu, reprezentantul bisericii penticostale din Marginea, unul dintre iniţiatorii acestei extraordinare munci de voluntariat, ne-a declarat: „Materialele au fost strânse absolut din donaţii, începând de la mari patroni, care au donat mii de euro, şi până la văduva care a dat 20-30 de lei. Ne-am dat seama, şi toată comunitatea şi-a dat seama, că e nevoie ca aceste familii să fie ajutate. Investiţia este de aproximativ 2,3 miliarde de lei vechi, în jur de 55.000 de euro”, a declarat Arcadie Boicu.

În condiţiile în care între membrii cultelor religioase relaţiile sunt de cele mai multe ori reci, la Marginea colaborarea extraordinară între ortodocşi şi penticostali ar trebui să devină un model.

 

Preotul şi liderul comunităţii penticostale, „fraţi” pe şantier

Arcadie Boicu a declarat: „Preotul ortodox are a 14-a zi de când munceşte cot la cot cu enoriaşii, la fel şi un consilier local, Teodor Rotar, şi atât comunitatea penticostală, cât şi cea a fraţilor ortodocşi au colaborat şi colaborează excepţional”.

Preotul ortodox Vasile Vartic este cel care s-a implicat cot la cot în strângerea de fonduri şi apoi la muncă, alături de liderul penticostalilor, Arcadie Boicu.

Vasile Vartic a declarat: „Am făcut apel la slujbă, s-a umblat şi prin sat, s-au strâns vreo doi bani... s-a dat la fiecare gospodar afectat exact cât s-a strâns. Acesta este gestul comunităţii. Şi ne bucură, ne-a bucurat şi sperăm să ne bucure în continuare solidaritatea oamenilor”.

 

Copiii la vopsit, femeile la bucătăria de campanie

Trecând peste aceste vorbe frumoase, realitatea este cea care confirmă că oamenii s-au mobilizat exemplar, atât din punct de vedere financiar, cât şi al muncii voluntare. Şi nu numai bărbaţii s-au apucat de treabă.

Pe şantierul ad-hoc din zona caselor distruse de incendiu am văzut cum copiii şi tinerii vopsesc scânduri şi ajută la alte tipuri de munci uşoare, şi cum femeile din sat şi-au organizat o bucătărie de campanie, unde iau masa de prânz toţi muncitorii voluntari.

Viorica Grigorean este una dintre femeile care sunt bucătărese voluntare în această acţiune umanitară. „Ajutăm şi noi, că e nevoie acum, oricine are bunăvoinţă ar trebui să vină să ajute. Fiecare venim câte o zi, avem un şef, el ne anunţă în fiecare zi, ne programează şi, cum ne spune el, aşa facem”, a spus femeia.

 

Un incendiu devastator, extins din cauza vântului şi favorizat de apropierea locuinţelor

Devastatorul incendiu din noaptea de 27 spre 28 noiembrie a izbucnit de la un cablu electric deteriorat care s-a supraîncălzit şi a aprins acoperişul din lemn al casei lui Mircea Mihalescu, tată a nouă copii.

Reperat cu întârziere, incendiul s-a extins cu repeziciune, din cauza vântului foarte puternic. De asemenea, dezastrul a fost favorizat şi de faptul că locuinţele vecinilor erau apropiate una de alta.

De la casa lui Mircea Mihalescu focul s-a răspândit la gospodăriile lui Vasile Bodnărescu, Vasile Bodale şi Ilie Fundu. Casele celor patru sunt refăcute acum prin solidaritatea extraordinară a oamenilor din Marginea.

 

Urmează amenajarea interioară şi mobilarea locuinţelor

După momentele de coşmar în care şi-au văzut agoniseala de-o viaţă scrum, proprietarii îşi găsesc cu greu cuvintele acum, când lucrurile sunt pe cale să revină la normal.

Mircea Mihalescu a declarat: „Cu ajutorul lui Dumnezeu o să am o casă nouă, oamenii de credinţă, oamenii de bine, toţi au venit şi ne-au ajutat şi am ajuns în starea în care suntem”.

Arcadie Boicu a declarat că după ce se va finaliza construcţia caselor se vor mai aduna bani şi pentru amenajarea lor interioară, pentru săvârşirea cu brio a acestei extraordinare mobilizări umanitare. 

 

Podul din lemn din Marginea, construit într-o zi

Mulţi dintre sătenii din Marginea implicaţi în reconstruirea caselor distruse de incendiul din noiembrie sunt cei care, în 2009, au uimit o ţară întreagă după ce au construit un pod de lemn pe DN 17 A, cel care face legătura între Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc.

Podul de atunci a fost realizat într-o zi, tot din fondurile exclusive ale oamenilor din Marginea şi prin voluntariat, ca reacţie la lentoarea autorităţilor în privinţa reînceperii unui nou pod, după ce vechea construcţie fusese distrusă de inundaţiile din 2008. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ortodocşii şi penticostalii au făcut echipă şi, cu donaţii şi voluntariat, refac patru case arse din temelii.
 Vizualizări articol: 1634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 32 voturi
Ortodocşii şi penticostalii au făcut echipă şi, cu donaţii şi voluntariat, refac patru case arse din temelii5.0532

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Marginea face din nou furori trimis de
(15 dec 2011, 11:22:31
In satul asta se vede clar ca lumea e unita..dupa podul facut peste apa acum 55.000 euro din donatii.. cine reuseste sa stranga banii astia in suceava??? Unde sa faci minuni la suceava ma ?? pe cand pochi draqulu strang doar bani pentru biserici si apar una dupa alta ca ciupercile.. (ma gandesc numai cate sunt in obcini) Bravo Margineni...bravo voua...o mana de oameni fac cat o tara..!! BRAVO
2.   Apropo trimis de
(15 dec 2011, 11:24:00
la noi pochii se plang ca le ploua in biserica...si vai doamne nu au cu ce intretine bisericile!!! Din ce motiv?? ?pentru ca si.au pierdut credibilitatea..iar banii stransi..intra in buzunare..
3.   * trimis de
(15 dec 2011, 11:52:52
Fermentaţia nechibzuită a societăţii româneşti
Mai naşte şi SURPRIZE .. de rămâi MASCĂ
E frumos când unui singur Dumnezeu slujeşti
Iar banu’ .. "în acelaşi sunet" să foşnească

4.   Frumos... trimis de
(15 dec 2011, 12:52:12
Nu ai cum sa nu te miri ca in ziua de azi, cand exista atata rautate in jur, invidie, cand mai toti sunt preocupati de moartea caprei vecinului, ba cei mai multi se bucura, daramite sa contribuie cu bani sa-i cumpere alta capra...la Marginea oamenii se mobilizeaza exemplar.Nu degeaba vezi masini straine la poarta, case mari si ingrijite.Sunt printre cei mai gospodari bucovineni. Bv lor! Felicitari! Sunt un exemplu pentru toti romanii.
5.   Bravo voua trimis de
(15 dec 2011, 13:20:58
55.000 de EURO ? No coment ! Bravo vouă Marginenilor ! M-as muta La voi in localitatelaughing
6.   Cult + ajutor trimis de
(15 dec 2011, 14:05:03
Majoritatea culturilor au organizatii peste tot in lume si ajuta oamenii nevoiasi, bolnavi....etc..Vorbind cu un catolic ma intreba de religia mea (ortodox)ce face pt a ajuta oamenii si ........sincer nu am stiut ce sa i raspundsad.Cum el imi demonstra ca in cele mai negre colturi de pe pamint(africa ,sud america,asia) ai o organizatie catolica si ajuta persoanele sarace,bolnave, eu stau si ma gindesc unde avem noi ortodoxii organizatii de ajutorare a oamenilor bolnavi saraci ...etc??????
7.   BUCOVINA şi atat... trimis de
(15 dec 2011, 17:04:21
Asta face diferenţa dintre BUCOVINA şi restul lumii.
8.   Felicitari trimis de
(15 dec 2011, 18:15:51
Ati demonstrat inca o data ca sunteti o comuna de oameni gospodari
9.   Felicitări! trimis de
(16 dec 2011, 10:07:37
Multă sănătate celor care au înţeles că la nevoie se vede adevăratul caracter de om.
10.   DAR mare atenţie, Ortodocşilor! trimis de
(25 ian 2012, 22:38:18
Iubirea este de admirat la aceşti oameni gospodari din Marginea, DAR ATENŢIE să nu se treacă la ecumenism! Slujbele Ortodoxe SUNT SFINTE! Să nu cumva să se cadă în erezie, panerezie sau alte bazaconii de astea! Cu HRISTOS şi MAICA DOMNULUI NU E DE GLUMIT! Ajutaţi, faceţi fapte bune, dar mai ales ADUCEŢI LA LUMINA HRISTOS pe cei rătăciţi, aşa cum sunt penticostalii... încă! DUMNEZEU E UNUL si este ORTODOX (ortos-dreaptă, doxis-credinţă), BISERICA este UNA SFÂNTĂ SOBORNICEASCĂ şi Apostolească, Botezul valabil e cel Ortodox şi MĂICUŢA DOMNULUI este Cea plină de HAR, Cea mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât Serafimii. CREZUL este cel ORTODOX! DOAMNE, adu-i pe toţi în Casa Ta pentru Rugăciunile Maicii Domnului, în Numele Lui Hristos şi spre SLAVA LUI DUMNEZEU TATĂL, Amin! ALILUIA!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei