Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 dec 2011 - Anul XVI, nr. 294 (4892)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Literatură

Fălticeneanul Daniel Şandru va fi premiat de Academia Română

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cartea „Reinventarea ideologiei”, scrisă de conf. univ. dr. Daniel Şandru, cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, publicată în anul 2009 la Editura Institutul European, va primi joi Premiul „Ion Petrovici” al Academiei Române.

„Reinventarea ideologiei” nu este premiată pentru prima dată, cărţii lui Daniel Şandru fiindu-i decernate, în acest an, alte două premii importante: Premiul „Lumea de Mâine”, acordat unui tânăr cercetător în domeniul ştiinţelor politice de către revista Sfera Politicii (pe data de 5 mai 2011), şi Premiul Revistei Transilvania pentru filosofie politică (pe data de 9 decembrie 2011).

 

Un premiu care încununează “un nivel de maxim prestigiu intelectual”

Conf. univ. dr. Daniel Şandru afirmă că „Premiul <Ion Petrovici> al Academiei Române vine să încununeze, la un nivel de maxim prestigiu intelectual, activitatea de cercetare ştiinţifică pe care am desfăşurat-o în context doctoral şi pe care am redat-o între copertele unei cărţi ce îşi propune să redimensioneze modul de înţelegere a unui concept care, pe parcursul ultimelor două secole, a fost plasat într-o nemeritată ambiguitate semantică, atunci când nu a fost negativizat, pe urmele interpretării marxiste, în mod excesiv. Este vorba despre un demers epistemologic şi filosofico-politic, care intenţionează să fundamenteze, în viitor, o posibilă teorie integrată a ideologiei. Tocmai de aceea, recunoaşterea meritului contribuţiei ştiinţifice pe care o aduce această lucrare de către Academia Română, prin acordarea Premiului <Ion Petrovici>, se constituie pentru mine într-o extraordinară datorie intelectuală pe care vreau ca, prin cercetările în curs şi prin cele viitoare, să o duc la bun sfârşit”.

 

Daniel Şandru s-a remarcat şi în universităţile din străinătate

Daniel Şandru s-a născut în Fălticeni, pe 4 septembrie 1975. Licenţiat în filosofie, ca şef de promoţie (1999), la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a absolvit ulterior şi specializarea Ştiinţe Politice (2001) în cadrul aceleiaşi instituţii. Are un masterat în Filosofie Politică la aceeaşi universitate (absolvit în anul 2000), iar în anul 2008 a obţinut un doctorat Magna cum Laude în Filosofie, cu teza „Valenţe epistemologice ale conceptului de ideologie”.

A urmat stagii de specializare şi documentare în ştiinţe politice şi filosofie politică la Universiteit Utrecht, Olanda (1999), Universität Konstanz (2010) şi Humboldt-Universität zu Berlin (2011), Germania. Din 1999 a început şi cariera didactică universitară, fiind în prezent conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, instituţie în cadrul căreia deţine funcţia de director al Departamentului de Relaţii Publice şi Imagine Universitară.

În anul universitar 2010-2011 a fost profesor asociat la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, unde a predat cursuri de Filosofie Politică şi Ideologii Politice. Din anul 2010 este bursier postdoctoral al Academiei Române, Filiala Iaşi, în cadrul Proiectului POSDRU Societatea bazată pe cunoaştere – cercetări, dezbateri, perspective, cu o temă vizând Coordonatele ideologice ale cunoaşterii sociale. Este membru al International Political Science Association şi al International Sociological Association. În afară de lucrarea „Reinventarea ideologiei” (2009), a mai publicat cărţile „Sub semnul paradoxului cotidian” (publicistică, 2010), „Teorie politică şi ideologie” (curs universitar, 2011) şi „Concepte şi modele în ştiinţa politică” (coautor, 2001).

A coordonat (împreună cu Sorin Bocancea) volumele „Mass-media şi democraţia în România postcomunistă” şi „Totalitarismul. De la origini la consecinţe”, ambele publicate în 2011, şi are în pregătire cărţile „Modele ale ideologiei” şi „Ideologie şi imaginar simbolic”. A fost redactor-şef al revistei Opinia studenţească (1998), fiind în prezent book-reviewer al CEU Political Science Journal (Budapesta), peer-reviewer al revistei Transilvania (Sibiu), redactor al revistei Sfera Politicii (Bucureşti), colaborator al revistei Observator Cultural şi redactor-şef al revistei Polis.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fălticeneanul Daniel Şandru va fi premiat de Academia Română.
 Vizualizări articol: 1802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Fălticeneanul Daniel Şandru va fi premiat de Academia Română5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei