Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 dec 2011 - Anul XVI, nr. 290 (4888)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Mini-turneu

Ansamblul „Plaiurile Dornelor” a încheiat la Viena turneul din Italia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Delegaţia de 36 de tineri şi profesori de la Vatra Dornei  care s-a aflat pentru o săptămână într-un mini-turneu în provincia Mantova din Italia a încheiat seria de concerte la Viena.

 Marţi seara  grupul a zăbovit, pentru aproape patru ore, şi la Târgul de Crăciun de la Viena, locaţiile alese de dorneni fiind cele din vecinătatea Catedralei Sfântul Ştefan, dar şi a primăriei capitalei austriece.

Revenind la mini-turneul „Plaiurile Dornelor” din Italia, invitaţia a fost intermediată de către Ioana Bucsai, fost cadru didactic la liceul din Vatra Dornei, actualmente profesoară în Italia şi colaboratoare a Institutului Limbii Române. Ultimele spectacole au fost programate la Villimpenta, zonă cu o importantă comunitate de români, în mijlocul dornenilor aflându-se şi primarul localităţii gazdă.

Sâmbătă, în singura zi de pauză din program, dornenii au vizitat oraşul Verona, cântând trei colinde şi la deschiderea Târgului de Presepe (scenete, din diferite materiale, reprezentând Naşterea lui Iisus, din diferite zone ale lumii), de la renumita Arenă, chiar în prezenţa arhiepiscopului de Verona. Mai apoi au vizitat şi interiorul Arenei, fiind impresionaţi de maiestuozitatea acesteia, precum şi casa Juliettei, unde s-au fotografiat lângă celebrul balcon sau au cumpărat amintiri pentru cei dragi.

Duminică dimineaţa grupul i-a colindat şi pe catolicii aflaţi la slujbă, dar şi pe românii care au participat, imediat după încheierea acesteia, tot în Biserica Romano-Catolică din Ostiglia, la slujba oficiată de preotul Andrei Meseşan.

După-amiază a fost programat spectacolul festiv de Ziua Naţională a României, peste 400 de conaţionali venind din întreaga zonă de nord a Italiei pentru a-i vedea pe cei de la „Plaiurile Dornelor”, Sala Expo din Ostiglia fiind umplută aproape la refuz. Ne-am întâlnit şi cu mulţi dorneni, foarte fericiţi că se pot reîntâlni cu cei de acasă.

Printre oficialităţile prezente s-au aflat primarul Ostigliei, avocatul Alberto Mazza, dar şi reprezentantul Consulatului Român de la Milano, George Bologan, cel care a făcut un apel la solidaritate: “Conaţionalii noştri trebuie să ştie că gestionarea imaginii de ţară, pe care ei o invocă deseori, este o datorie a fiecărui român. Fiecare reprezintă o parte din întregul românismului. Atunci când văd că un coleg/compatriot de-al lor calcă strâmb, ar trebui să-l atenţioneze, iar dacă nu se îndreaptă, să-l izoleze. Asta pe de-o parte. Pe de altă parte, cred că dacă ar fi mai solidari între ei, românii şi-ar câştiga mai mult respectul şi simpatia societăţii gazdă”.

Oficialităţile au primit plachete personalizate din partea primarului din Vatra Dornei, Ioan Moraru, acestea fiind înmânate de către directorul Clubului Copiilor şi Elevilor din Vatra Dornei, profesorul Vasile Moroşan, cel care le-a oferit, atât oficialităţilor, cât şi tuturor familiilor care i-au cazat pe membrii delegaţiei, câte un coş cu produse tradiţionale din Bucovina şi care a mulţumit, şi de această dată, Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România pentru sprijinul acordat la realizarea acestui proiect.

La rândul său, primarul Mazza şi-a manifestat intenţia de a permanentiza colaborarea cu Vatra Dornei, transmiţând, în acelaşi timp, salutul său omologului dornean.

La toate cele şapte spectacole s-a organizat şi câte o Expoziţie de Artă Tradiţională, lucrările realizate în mare parte de elevi de la cercurile de specialitate ale Clubului din Vatra Dornei fiind foarte apreciate. 

La despărţire, atât preotul Meseşan, preşedintele Centrului Cultural Român din Ostiglia, cât şi profesoara Bucsai au mulţumit Ansamblului „Plaiurile Dornelor” pentru spectacolele reuşite, delegaţia din Vatra Dornei apreciind ospitalitatea gazdelor româno-italiene, precum şi organizarea întregii şederi.

Luni, pe 5 decembrie, grupul s-a aflat la Veneţia - oraşul măştilor, structura cu străduţe foarte înguste şi multe poduri a „reginei Adriaticii” impresionându-i pe dorneni la fel de mult ca măreţia Palatului Ducal (al Dogilor) sau al Pieţei San Marco.

După popasul de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, la Târgul vienez de Crăciun, dornenii au ajuns în cursul zilei de ieri acasă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ansamblul „Plaiurile Dornelor” a încheiat la Viena turneul din Italia.
 Vizualizări articol: 1362 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ansamblul „Plaiurile Dornelor” a încheiat la Viena turneul din Italia5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo copiilor şi organizatorilor!!! trimis de
( 8 dec 2011, 12:12:34
Citind articolul parcă m-am simţit mai român decat sunt. Am realizat că se poate ca un mic grup de copii şi organizatorii au putut duce faima râmaniei atât în Italia cât ţi în Viena poate mai mult decât toţi politicienii la un loc.Aceşti copii au dat ce au ei mai bun pentru a promova cultura şi obiceiurile românilor, arătând lumii frumuseţile României şi mai alea ale ţării Dornelor. Păcat de românii care pleacă din cauza saraciei în lune şi ne fac de rusine. Bravo copiilor şi trăies cu cu speranţa că veţi mai face pe mai departe cinste româniei , aşa cum aţi făct-o şi până acum.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei