Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 nov 2011 - Anul XVI, nr. 283 (4881)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şansă

Tinerii care se apucă de agricultură pot depune noi proiecte pentru primele de până la 25.000 de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Măsura 112 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, „Instalarea tinerilor fermieri”, prin care persoanele până în 40 de ani care se apucă de agricultură primesc prime cuprinse între 10.000 şi 25.000 de euro, a revenit în actualitate, o nouă sesiune de depunere a proiectelor debutând pe 28 noiembrie şi urmând a fi deschisă până pe 13 ianuarie 2012.

Conform datelor existente la Camera Agricolă Judeţean Suceava, pentru măsura 112, introdusă din 2009, au fost depuse, în judeţ, peste 70 de proiecte eligibile, 54 fiind conforme şi deja în plată.

Cei mai mulţi bani au ajuns la fermieri care au combinat cultivarea terenurilor cu creşterea animalelor, dar şi la apicultori. În multe cazuri, agricultorii mai în vârstă şi-au cedat terenurile sau animalele copiilor, ceea ce i-a făcut eligibili pe cei din urmă. Această soluţie este una perfect legală, însă obţinerea primei nu este chiar o formalitate. Banii pot fi folosiţi exclusiv pentru dezvoltarea afacerii în agricultură (utilaje, efective de animale etc.), iar beneficiarul este obligat prin contract să progreseze, să-şi mărească exploataţia, în caz contrar riscând să fie nevoit să dea înapoi ajutorul financiar.

Pentru a avea proiecte eligibile la măsura 112 fermierul trebuie să aibă o exploataţie cuprinsă între 6 şi 40 UDE (unităţi de dezvoltare economică). 

De exemplu, unui hectar de teren cultivat cu grâu îi corespund 0,28 UDE-uri, ceea ce înseamnă că pentru a putea încasa prima minimă, de 10.000 de euro, fermierul trebuie să cultive în jur de 20 de hectare de teren cu grâu. În cazul vacilor cu lapte, un animal este echivalentul a 0,26 UDE-uri, de unde rezultă că pentru a încasa prima minimă un tânăr trebuie să crească minimum 25 de bovine.

Aşadar, condiţiile sunt destul de aspre, însă pot fi îndeplinite mai uşor prin combinarea activităţilor de creştere a animalelor cu cele de cultivare a terenurilor.

Viorel Marinache, directorul Camerei Agricole Suceava, a precizat că mai există o mare problemă care îi împiedică pe potenţialii beneficiari să poată obţine banii. Aceştia nu au acte perfectate pe suprafeţele pe care le lucrează, terenurile rămânând pe numele părinţilor sau bunicilor, astfel că nu au cum depune proiecte eligibile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tinerii care se apucă de agricultură pot depune noi proiecte pentru primele de până la 25.000 de euro.
 Vizualizări articol: 1449 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Tinerii care se apucă de agricultură pot depune noi proiecte pentru primele de până la 25.000 de euro5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(30 nov 2011, 13:57:43
Este vorba de tinerii care s-au apucat deja de agricultura pentru ca daca nu detii macar cateva hectare de teren inregistrate la APIA, nici nu ai de ce sa te mai apuci de proiect.
Si in al doilea rand de data asta e vorba de 40 000 E.
Mai informati-va!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei