Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 nov 2011 - Anul XVI, nr. 283 (4881)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În boxa acuzaţilor

Complicele ucrainenilor şi moldoveanului care au jefuit-o pe primăriţa din Voitinel, trimis în judecată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceveanul care a participat la tâlhărirea în stil mafiot a Mariei Pleşca, primarul comunei Voitinel, faptă comisă tocmai pe 3 octombrie 2009, a fost trimis în judecată. Costică Niţu, din Vicovu de Jos, ajunge în boxa acuzaţilor pentru complicitate la infracţiunile de violare de domiciliu, lipsire de libertate în mod ilegal şi tâlhărie, fapte reţinute în sarcina celor care au acţionat efectiv, trei ucraineni şi un moldovean.

Greutatea cu care acest dosar a fost trimis în instanţă a fost motivată prin procedurile anevoioase care au fost şi vor mai fi necesare pentru probarea autorilor ucraineni şi a moldoveanului.

 

Jaf cu pistolul la tâmplă 

În noaptea jafului, Maria Pleşca era singură acasă, soţul ei, Ilie Pârghie, şef de post la Gălăneşti, fiind plecat într-o misiune a poliţiei. Cu puţin înainte de miezul nopţii, femeia a auzit un zgomot la parterul casei. Nu a avut timp să reacţioneze, trei indivizi cu cagule năpustindu-se peste ea. Victima a fost trântită în holul casei şi legată cu un prosop. I s-a pus apoi un pistol la tâmplă, atacatorii ameninţând că o omoară dacă nu spune unde sunt banii din casă. Terorizată, victima le-a spus unde găsesc banii şi o cutie cu bijuterii.

Atacatorii au luat suma de 4.500 de lei, un telefon mobil şi câteva sticle de vin, după care au dispărut. Încă de la început victima a fost convinsă că în casa ei au intrat patru indivizi, fapt confirmat acum de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, cei care l-au trimis în judecată, ieri, pe Costică Niţu.

 

Rolul lui Costică Niţu în acest jaf

Conform actelor de sesizare a instanţei, inculpaţii Stelmakh Dmytro, Avstriievski Ghenadii şi Melnyk Volodymyr, cetăţeni ucraineni, şi Ivan Strateiciuc, zis „Vanea”, din Republica Moldova, individ cunoscut ca deosebit de periculos, au fost cei care au pătruns în casă în noaptea jafului, în timp ce Costică Niţu a rămas afară, de şase. Totuşi rolul acestuia în comiterea faptei, susţin anchetatorii, nu a fost deloc minor. Niţu a pus la cale comiterea faptei cu cei patru, fiind un adevărat ghid al acestora.

Cu o noapte înaintea jafului, ucrainenii şi moldoveanul au fost cazaţi de Niţu la locuinţa sa, unde toţi cinci au pus la cale jaful. Tot în ziua premergătoare jafului complicele român i-a dus pe cei patru într-o „recunoaştere în teren”, locuinţa vizată fiind supravegheată câteva ore. Foarte probabil Niţu a fost şi cel care era convins că în casa primăriţei se află sume mari de bani şi a avut informaţia că aceasta este singură acasă. Informaţiile acestuia au fost însă doar parţial corecte, suma sustrasă din locuinţă, 4.500 de lei, fiind departe de ce-şi doreau autorii.

 

Complicele român, singurul ajuns din urmă de poliţişti

După ce au plecat cu banii din casa victimei, cei trei ucraineni şi moldoveanul s-au urcat într-o maşină Volkswagen condusă de acelaşi Niţu şi au încercat să se facă nevăzuţi. A urmat episodul depistării unei maşini suspecte în trafic, după o urmărire cei cinci abandonând maşina într-o zonă de pădure şi încercând să fugă. Singurul prins a fost vicoveanul Costică Niţu. Timp de patru zile, arată anchetatorii, suspectul a refuzat orice colaborare cu organele de poliţie, susţinând că nu îi cunoaşte pe cei care au fugit din maşina sa şi îi luase întâmplător la ocazie. Varianta nu avea cum sta în picioare, în vehicul şi în apropierea lui fiind găsite parte din bunurile furate din casa victimei, dar şi bunuri ale autorilor, inclusiv pistolul cu care a fost ameninţată victima, scăpat din buzunar de unul dintre fugari. 

 

A dat detalii despre faptă la patru zile distanţă, când complicii erau deja fugiţi din ţară

În rechizitoriul de trimitere în judecată se arată: „Suspectul (n.r. - Costică Niţu) a dat unele detalii şi semnalmente abia după patru zile, cu ocazia testării poligraf, ceea ce induce ideea că acesta a vrut să câştige timp pentru ca autorii să poată părăsi ţara, asigurându-se astfel că în cauză nu vor fi prinşi şi alţi autori care să dea relaţii cu privire la participaţia sa la comiterea faptelor ori cu care să poată fi confruntat”.

În cazul celor trei ucraineni şi al moldoveanului, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi au dispus disjungerea cauzei în vederea continuării urmăririi penale.

În septembrie 2010, Costică Niţu a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost judecat pentru infracţiunile de ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului. El a accidentat mortal cu maşina un pieton şi a fugit, ulterior soţia sa încercând fără succes să preia vina asupra sa. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Complicele ucrainenilor şi moldoveanului care au jefuit-o pe primăriţa din Voitinel, trimis în judecată.
 Vizualizări articol: 1682 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Complicele ucrainenilor şi moldoveanului care au jefuit-o pe primăriţa din Voitinel, trimis în judecată5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Biiz un mare excroc si un traficant de carne vie trimis de
(30 nov 2011, 16:45:42
in primul rind RUSINE justitiei ,care la condmnat 2.5 ani pentru ucidere din culpa,dar nu a tinut cont ca individul era beat,avea permisul suspendat si a fugit de la locul acidentului.
,apoi el este un traficant de tigari si acuma a pus la cale si jaful acesta armat in legatura cu ukraineni.RUSINE si nu uita toate se platesc in viata ,mai tirziu sau mai degraba.Ti-ai ridicat casa aia mare cit un spital cu bani cistigati de pe spatele fetelor care le trimiteai fortat la produs,acuma va trebui sa platesti si pentru viata omului pe care l-ai ucis.CRIMINALULE.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei