Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 nov 2011 - Anul XVI, nr. 280 (4878)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din cauza secetei

Nivelul pânzei freatice din jurul Sucevei a scăzut cu 1,5 metri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fântâni secate, terenuri nearabile, cu un pământ uscat ca piatra, recolte compromise, oameni nevoiţi să care apa pe care o beau de la kilometri distanţă şi să plătească cisterne care să le umple fântânile, acestea sunt doar câteva din efectele pe care seceta de anul acesta le-a produs, dar consecinţele pot fi şi mai grave.

Conform măsurătorilor făcute de specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor în cele 100 de foraje de studiu din judeţ, nivelul pânzei freatice a scăzut îngrijorător de mult în localităţile din jurul Sucevei, nivelul apelor subterane fiind mai mic cu 1,5 metri decât cotele normale.

Seceta a afectat mai puţin localităţile din zona de munte a judeţului, unde, chiar şi aşa, nivelul pânzei freatice a scăzut cu mai bine de jumătate de metru.

Inginerul SGA Cristian Ruxandari a declarat: “Scăderea nivelului pânzelor freatice este semnificativă, pot fi considerate chiar cote istorice, dar nu sunt cele mai mari scăderi înregistrate până acum. Au existat şi perioade mai secetoase în istorie. Asta nu înseamnă că situaţia de acum nu este îngrijorătoare”.

Tocmai de aceea, SGA Suceava a trimis adrese primăriilor şi prestatorilor de servicii de furnizare de apă din judeţ, solicitându-le să fie înştiinţaţi de problemele care apar în privinţa alimentării cu apă a populaţiei.

În mod ciudat, deşi chiar la o aruncătură de băţ de municipiul Suceava, în satul Sf. Ilie, fântânile au secat, iar acest fenomen se manifestă cu siguranţă şi în alte zone din judeţ, nici una dintre primării nu a confirmat să existe ceva probleme.

O situaţie dificilă a fost semnalată totuşi de ACET în Rădăuţi, unde scăderea debitului râului Suceava a afectat puţurile de alimentare cu apă potabilă, nivelul acestora scăzând cu aproximativ jumătate de metru.

Pentru a putea fi furnizată în continuare apă populaţiei, fără restricţii, a fost necesară limitarea consumului industrial, aceasta fiind prima măsură care se ia în astfel de cazuri.

 

Debitele râurilor, de trei ori mai mici decât în mod normal

Efectele secetei sunt uşor vizibile mai ales când e vorba de râuri, ale căror debite au scăzut atât de mult încât se apropie de cele mai mici cote din istorie.

După aproape o jumătate de an fără ploi semnificative, debitul Siretului a ajuns la 1,80 metri cubi pe secundă şi se apropie rapid de minimul absolut înregistrat până acum, de 1,66 metri cubi/secundă. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut, debitul râului Siret era de 5,70 metri metri cubi/secundă.

Nici râul Suceava nu stă mai bine, pentru că debitul său, care anul trecut era de 10 metri cubi/secundă, a ajuns acum la 3 metri cubi/secundă.

 

Apă potabilă după program şi interzisă pentru anumite activităţi

Dacă perioada de secetă se va prelungi şi mai mult, punând în pericol alimentarea cu apă a localităţilor, SGA Suceava ar putea fi nevoită să ia nişte măsuri dure, dar necesare, prin care să asigure populaţiei acces la apă potabilă.

În funcţie de gravitatea situaţiei, acestea merg de la oprirea fântânilor arteziene, stoparea activităţii spălătoriilor auto, reducerea consumului de apă în scopuri industriale, până la stoparea totală a utilizării resurselor de apă potabilă în industrie.

În cel mai rău caz, se poate ajunge chiar la furnizarea apei potabile către populaţie după un program strict, cât să asigure necesităţile individuale.

Directorul SGA Suceava, Ioan Corjuc, a precizat că încă nu e cazul să fie luate asemenea măsuri, care au fost gândite de specialişti tocmai pentru a face faţă unor probleme de acest gen, judeţul Suceava având avantajul unui bazin hidrografic bogat şi a reliefului mai înalt decât în alte judeţe, unde seceta are efecte mult mai dezastruoase.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nivelul pânzei freatice din jurul Sucevei a scăzut cu 1,5 metri.
 Vizualizări articol: 1719 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Nivelul pânzei freatice din jurul Sucevei a scăzut cu 1,5 metri4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   LECTURA DE WEEKEND trimis de
(26 nov 2011, 13:03:16
,,ARMATA NATIONALA VA DISTRUGE 20 TONE DE PESTICIDE DIN DEPOZITUL DE LA OCNITA"
15 NOV 2011- UNIMEDIA
SA FIE CU ,,TRECERE" PE LA OBCIOARA???
CEI DIN ZONA,CU TEL. CU CAMERA SAU AP. FOTO,FITI PE ,,FAZA".
PAZA BUNA........
UN WEEKEND MINUNAT!
2.   Dementi trimis de
(26 nov 2011, 13:32:17
Cum dementilor de la OGA acum va plangeti ca nu mai este apa, cand cu cateva luni in urma goleati Lipoveniul ''controlat'', nenorocind un cartier ?
Acel lac poate fi oricand numit un obiectiv strategic, dat fiind faptul ca poate fi folosit oricand ca rezerva de apa a orasului, mai ales ca exista si infrastructura necesara!
Dar interesele personale ale unor ticalosi, cumulate cu prostia si lacomia altora, duc la DEZASTRE!
3.   COMPLETARE trimis de
(26 nov 2011, 13:36:35
RELATII LA ,,NATIUNEA POETILOR" DE LA BREAZA SAU LA PECO BOTUS-BRANISTE!
4.   Pădure cu brazi umbroși,măi Leana mea trimis de
(26 nov 2011, 14:05:44
Codrule codruțule,unde ești drăguțule?
5.   ... trimis de
(26 nov 2011, 14:39:14
Nici lui Dumnezeu nu-i mai pasa de neamul asta ticalosit al romanilor ....
5.1  RE: ... trimis de
(26 nov 2011, 14:58:01
Dumnezeu dă dar nu-ți bagă în traistă.
6.   Comentariu trimis de
(26 nov 2011, 16:18:32
din cauza secetei de anul asta aproape toate iazurile din judet au fost golite de apa de SGA.astia nu stiu decit sa taxeze apa si balastrul
7.   Bai secatura trimis de
(27 nov 2011, 15:09:45
De cand e sef tradatorul Corjuc la ape s-a terminat apa poate vine si Geoana consilier judetean PDL ca atunci o sa vezi nene FLUTUR seceta in Bucovina//////////////////////

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei