Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 nov 2011 - Anul XVI, nr. 260 (4858)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Iarna următoare

Căldura din casele sucevenilor va fi asigurată de o nouă centrală termică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Din iarna anului viitor, căldura care va ajunge în locuinţele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat va fi asigurată de o nouă centrală termică.

Prezenţi ieri la Suceava, reprezentanţii firmei Adrem Invest, care a câştigat licitaţia de privatizare a serviciului de termoficare, au dat asigurări că această investiţie se va face în termenul stabilit şi că din iarna 2012 – 2013 vor produce căldură la un preţ mult mai mic decât în prezent.

Directorul general al Adrem Invest, Bogdan Antonescu, a anunţat că în două săptămâni vor începe lucrările de construire a noii centrale, în lunca Sucevei, pe un teren preluat de la Termica.

“În două săptămâni începem să îngrădim, să delimităm, zona iar în primăvară o să lucrăm foarte intens, pentru ca în iarna 2012 – 2013 să livrăm agent termic către suceveni”, a spus Bogdan Antonescu.

Acesta a prezentat o serie de date tehnice ale noii centrale, care trebuie să furnizeze 270.000 de gigacalorii pe an, pentru a acoperi necesarul municipiului Suceava.

Principala piesă a noi centrale termice va fi o turbină pe gaz metan, marca Kawasaki, cu o putere termică de 28 MWt, care va funcţiona împreună cu două cazane de apă fierbinte, de 26 MWt fiecare.

Ulterior, sistemul va fi suplimentat cu două cazane pe biomasă şi o turbină pe aburi, cu o putere termică de 32 MWt.

Pe lângă energie termică, noua centrală va produce şi energie electrică, pe care o va furniza în sistemul naţional, aceasta fiind de fapt cea mai bună sursă de venit a acestei investiţii.

 

Primul municipiu din ţară care va avea căldură din resurse regenerabile

Primarul Ion Lungu, care a fost luni la Bucureşti, la sediul Adrem, pentru a discuta de noua centrală, a declarat: “Nu e uşor să faci investiţii acum în România, dar, conform contractului, ei sunt în grafic, în doi ani şi jumătate trebuie să pună în funcţiune aceste capacităţi de producţie. În această vară s-a lucrat mult la definitivarea soluţiei tehnice şi sunt convins că investiţia va fi realizată. Şi noi, autoritatea locală, facem nişte eforturi foarte mari, în primul rând pentru a convinge cetăţenii să nu se debranşeze de la sistemul centralizat, pentru că altfel nu se mai închide economic această investiţie”.

Ion Lungu a precizat că în prezent sucevenii plătesc de două ori căldura – o dată preţul ei de vânzare către populaţie şi o dată subvenţia suportată de bugetul local.

Constantin Plăcintă, directorul diviziei Energie Verde din cadrul Adrem Invest, direct responsabil de construirea centralei termice de la Suceava, prima din ţară care va folosi resurse regenerabile pentru a asigura agentul termic într-un municipiu reşedinţă de judeţ, a subliniat faptul că noua investiţie nu implică vreo obligaţie financiară din partea Primăriei Suceava, toate riscurile fiind asumate de investitor, iar actuala Termica ar putea funcţiona în continuare, ca furnizor de energie electrică, fără a fi stingherită de realizarea noii centrale termice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Căldura din casele sucevenilor va fi asigurată de o nouă centrală termică.
 Vizualizări articol: 1182 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 10 voturi
Căldura din casele sucevenilor va fi asigurată de o nouă centrală termică3.4510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   @Romega autor trimis de
( 3 nov 2011, 11:19:55
Wattul, ca unitate de masura a puterii, se prescurteaza W si nu Wt. Daca ai masina (desi nu cred, ca esti prea r e t a r d a t ca sa iei examenul pe bune si prea calic ca sa il cumperi), uita-te in certificatul de inmatriculare sa vezi cati kW are masina. Nu ai sa gasesti KWt decat in capul tau sec.
1.1  RE: @Romega autor trimis de
( 3 nov 2011, 14:35:49
Stimabile, te-ai inflamat de pomana si esti caraghios. Sa-ti zic si de ce. Wt nu e simbolul watt-ului. "W" este pentru watt si "t" vine de la termic. Si sa te lamuresc de ce. Turbina aia de care pomeneste conul Romega mai are inca un parametru al carui unitate de masura se simbolizeaza MWe (e = electricitate). Ca sa iti risipesc ceatza din mintea ta luminata, echipamentul mentionat genereaza energie termica si electrica. El scoate 28 MWt si poate sa scoata si o alta cantitate care e diferita de 28, dar MWe (de exemplu 35 MWe). Daca redactorul imi scria mie (care sunt specialist) de turbina de 28 MW, ii reprosam pe buna dreptate ca mi-a dat o informatie incompleta. In concluzie, matale si cu dl. Viking, cand utilizati cuvinte mai nepoliticoase (retardat, calic, cap-sec), faceti-o la adresa domniilor voastre. Mai am o nelamurire: ce sa inteleg eu ca omul ar fi mai valoros, mai virtuos daca ar avea bani sa "cumpere" examenul pt. carnet de conducere????? Si aici gresesti taicule. Astia care obtin astfel carnetul dau cu masina peste noi si te nenorocesc. Daca incurajezi asta... nu de oameni ca tine are nevoie Romania.
1.2  RE: @Romega autor trimis de
( 3 nov 2011, 14:38:04
Pardon, nu era Viking ci domnul cu ochii tristi SAD_EYES
1.3  RE: @Romega autor trimis de
( 3 nov 2011, 14:59:12
Dl. Cercetas,

Si mie mi se pare exprimarea nitel cam dura. Seamna cu un atac la persoana!
Am ajuns sa-l copiem fara rusine pe Basescu in impertinenta si limbaj! In special modul de as e da ,,mare”, mereu atotstiutor
2.   Bravo trimis de
( 3 nov 2011, 11:38:27
mare dreptate ai CERCETAS. jurnalism de doi lei. asta practica monitorul. cum vrei sa fie echidistanti baietii astia cand toate articolele pe care le publica ei in ziarul lor de k k t sunt copiate dupa comunicatele de presa ale politiei, primariei si consiliului judetean. nu-i duce capu si asta se vede in fiecare zi in fiecare articol p[e care il scriu
3.   De retinut trimis de
( 3 nov 2011, 11:40:43
Si actualul CET poate sa produca energie electrica, dar interesul primarului taran nu este acesta. Interesul lui a fost sa cumpere CET-ul sa il dezmembreze si sa puna mana pe terenul aferent, dar asta e o alta problema. Sper ca sucevenii sa se destepte si sa nu-l mai voteze pe gunoiul asta de om numit Lungu.
4.   Obs trimis de
( 3 nov 2011, 11:42:23
toate bune si frumoase si toate colorate in roz la baietii astia de la adrem! sunt incurcati de un lucru de nimic ca altfel lucrarile ar fi demarate: BANII!!! in lipsa lor tin conferinte de presa, asa ca sa nu scada interesul si eventual sa atraga atentia eventualilor investitori.
5.   Minciuni... trimis de
( 3 nov 2011, 12:45:36
cum poate domnul(pardon!...mincinosul) Placinta sa mai apara in fata sucevenilor ...dupa ce a mancat kakat o lunga perioada de timp! (nu mai incapea de cei ce si-au pus centrale de apartament)
Acum nu mai creste pretul gazelor??..sau a gasit o punga mare de gaz sub pamantul Cet-ului si profita fiecare cat poate de aceasta ,,fosta mare fabrica de facut bani,,?!
Presupun ca plecarile(plimbarile) costisitoare din timpul sefiei la CET prin unele tari asiatice, nu au fost in folosul fabricii ,ci doar in folos propriu ...pentru documentari si contacte! Apropo ...de asta era zor cu unele schimbari de conducte ...pe banii si cu muncitorii Cet-ului?? sa poata folosii reteaua in conditii bune noua uzina de caldura??
6.   * trimis de
( 3 nov 2011, 12:47:34
Unii ziarişti pot greşi ( scuzabil , din viteză )
Însă CENZURA e premeditată ( şi ticăloasă )
Greşeala gramaticală nu face Vina ,, obeză ’’
Însă ,, pumnul în gură ’’ ?!?! .. asta e GROASĂ !

7.   Viziune trimis de
( 3 nov 2011, 13:06:51
Cata viziune trebuie sa ai, primar fiind, sa crezi ca o centrala pe gaz metan montata la 5km de oras poate fi o solutie ? Cat de porc trebuie sa fii sa spui ca lucrezi la "Divizia Energie Verde" si sa construiesti centrale pe gaz metan ? Pierderile pe retea sunt de 50%. Nu mai bine isi pune fiecare apartament centrala proprie pe gaz, care arde gazul cu randament de 95-97%, decat sa arzi gazul intr-o centrala mama dracului si sa incalzesti pamantul ? Vai de capul nostru ce conducatori ne-am ales !
8.   Comentariu trimis de
( 3 nov 2011, 14:37:36
Deci conform ultimelor stiri se va dispune liberalizarea pietii gazelor adica pretul vor bubui in scurt timp (deocamdata 10 la suta anuntat din 1 ian) SI Lungu construieste pe banii locuitorilor acestui judet ceva ce avem deja dar sa fie si mai scump...tare...oricum la mijloc e o afacere care ii garanteaza lui lungu o parte din profit chiar si daca nu va mai iesi primar...oricum VOTATI LUNGU inca o data ...si inca o data...si...:))
9.   Romega fi puţin atent! trimis de
( 3 nov 2011, 15:24:29
titlul articolului să ţi-l bagi undeva! poate ai vrut să spui că amărăştenii care au rămas la sistemul cetralizat vor fi jecmăniţi începând cu anul viitor ...etc. nu generaliza!
10.   Comentariu trimis de
( 3 nov 2011, 16:01:15
Balbaitul de Placinta, cel care aproape a falimentat CET-ul, vine el cu firma lui sa incalzeasca Suceava?
Nu e de mirare ca Romania e unde e acuma.....
Nu va lasati pacaliti de oameni ca el.
11.   Sa nu ne debrasam :) trimis de
( 3 nov 2011, 19:35:33
e comic gandind ca maine poimaine vom plati mari taxe si pe centralele din apartament...asfel incat sa ne milogim la rebransare care cu siguranta o sa coste mult incat sa ne gandim ca am facut O MARE GRESEALA....imi vine sa fug in munti si sa stau la cort.:) toti sunt hoti!...si daca noi , oamenii care citesc astfel de lucruri care iti dau fiori , am pune piciorul in prag si sa mergem sa cerem lamuriri si dezbatere fata in fata cu poporul...eu zic ca s`ar schimba foaia.Dar noi ne multumim sa citim si atat.pt ca asta ne ramane de facut dupa o zi de munca sugrumantahappy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei