Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 oct 2011 - Anul XVI, nr. 256 (4854)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În acest an

39 de copii, printre care şi nou-născuţi, s-au îmbolnăvit în spitalele din judeţ, după ce au contractat diverşi microbi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

39 de copii, printre care şi nou-născuţi, s-au îmbolnăvit în acest an în spitalele din judeţ, după ce au contractat diverşi microbi. Pentru doi dintre bebeluşi situaţia a fost critică, aceştia făcând septicemie, un diagnostic cumplit, care se traduce printr-o infecţie generalizată ca urmare a pătrunderii în circulaţia sangvină, continuu sau intermitent, a germenilor patogeni şi a toxinelor lor. În total, în 2011, în spitalele din judeţ au fost înregistrate 127 de infecţii contractate în perioada internării, după cum arată statisticile oficiale. Cifra nu reflectă însă nici pe departe realitatea, spun specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), potrivit cărora numărul acestor îmbolnăviri ar fi cu mult mai mare dacă doctorii nu s-ar feri să le raporteze.

Evidenţele DSP, instituţie care centralizează datele transmise de medici din teritoriu, arată că, în primele trei trimestre ale anului, din numărul total de persoane externate, de 74.618, 127 s-au ales cu o altă boală în timp ce se aflau în spital. Astfel, în primul trimestru, 60 de oameni au contractat infecţii nosocomiale (intraspitaliceşti), procentul de îmbolnăviri fiind de 0,23%. În trimestrul doi, numărul celor care pe parcursul internării au dobândit o nouă boală a fost de 35 (0,16% din numărul total de persoane externate), iar în trimestrul trei de 32 (0,11%).

 

Majoritatea bolnavilor s-au ales cu infecţii respiratorii, urinare, digestive, de plagă chirurgicală şi cutanate

Potrivit responsabililor DSP, evidenţele oficiale nu reflectă adevărata situaţie, întrucât infecţiile intraspitaliceşti nu sunt raportate de teama consecinţelor pe care le-ar putea avea recunoaşterea lor. Este vorba, în primul rând, de riscurile pentru doctori, mergând de la amendă până la acuzaţia de culpă medicală. Pentru că nu sunt încurajaţi să raporteze infecţiile nosocomiale, deşi acestea sunt normale şi se întâlnesc în orice spital din lume, indiferent cât de performant ar fi, medicii preferă să le ascundă, favorizând astfel apariţia altora, cu consecinţe mai grave.

Infecţia nosocomială este infecţia dobândită de pacient în cursul spitalizării pentru o altă afecţiune (contaminarea virală sau bacteriană anterioară internării, cu manifestare clinică intraspitalicească, nu reprezintă o infecţie nosocomială), cel mai adesea manifestată clinic pe parcursul internării actuale, dar posibil şi după externare. În primele trei trimestre din 2011, din cele 127 de cazuri de infecţii nosocomiale raportate la DSP, majoritatea, respectiv 54, erau infecţii respiratorii. Restul au fost infecţii urinare (16), digestive (14), de plagă chirurgicală (12), cutanate (11), ale organelor genitale la femei (7). În trei cazuri a fost vorba de septicemii, iar în zece cazuri de „alte tipuri” de infecţii.

 

Secţiile în care se înregistrează cele mai multe cazuri de infecţii intraspitaliceşti

Concret, din totalul de 127 de cazuri de infecţii intraspitaliceşti, 25 au fost înregistrate în secţiile de Pediatrie, unde situaţia se prezintă în felul următor: zece infecţii respiratorii, 14 digestive şi una cutanată. În maternităţi au fost consemnate 14 cazuri de infecţii nosocomiale, dintre care două septicemii, zece infecţii cutanate şi două încadrate la categoria „alte tipuri”.

La Obstetrică au fost înregistrate 13 cazuri de infecţii intraspitaliceşti, dintre care cinci urinare, patru ale organelor genitale şi patru de plagă chirurgicală. La Ginecologie au fost consemnate tot 13 cazuri de infecţii nosocomiale, dintre care câte trei urinare şi ale organelor genitale şi şapte de plagă chirurgicală. La Chirurgie a fost semnalat un singur caz de infecţie intraspitalicească, de plagă chirurgicală. La Anestezie şi Terapie Intensivă, Dializă şi Urologie nu a fost raportat nici un caz de infecţie nosocomială. La Neurologie, situaţia stă în felul următor: trei infecţii respiratorii, patru urinare şi două încadrate la „altele”. În celelalte secţii au fost semnalate, pe lângă un caz de septicemie, 41 de infecţii respiratorii, patru urinare şi şase încadrate la „alte tipuri”.

”Cele 127 de cazuri de infecţii nosocomiale au fost izolate, corect diagnosticate şi tratate. Totuşi, acest număr de infecţii nosocomiale nu este real, fiind vorba de o raportare deficitară din partea medicilor”, a subliniat dr. Cătălina Zorescu, directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.

 

Nu sunt raportate de medici din frică, prudenţă, dar şi din cauza unor „scăpări”

De menţionat că, în alte ţări, raportarea infecţiilor nosocomiale este literă de lege, pe când la noi acestea se ascund de teama unor aşa-zise repercusiuni, chiar dacă se ştie că infecţiile contractate pe perioada internării reprezintă de fapt o fatalitate, neputând fi evitate nicăieri în lume, în ciuda profesionalismului actului medical.

În Suceava, doctorii nu le raportează din frică, prudenţă sau dintr-un exces de autoprotecţie, dar şi din cauza unor „scăpări”, ca urmare a activităţii intense. 

Ascunderea infecţiilor nosocomiale favorizează însă apariţia altora (în lipsa raportărilor, cauzele nu pot fi depistate), cu consecinţe mai grave atât în plan medical, cât şi în plan economic, în condiţiile în care pacientul necesită un tratament suplimentar, iar durata de spitalizare se prelungeşte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 39 de copii, printre care şi nou-născuţi, s-au îmbolnăvit în spitalele din judeţ, după ce au contractat diverşi microbi.
 Vizualizări articol: 1354 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 6 voturi
39 de copii, printre care şi nou-născuţi, s-au îmbolnăvit în spitalele din judeţ, după ce au contractat diverşi microbi4.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   INTREBARI,INTREBATOARE DE WEEK END trimis de
(29 oct 2011, 13:53:08
NU DESTUL,UNII DINTRE EI ,AU RAPORTAT ZECI DE ANI LA COOPERATIVA ,,OCHIU',LIMBA SI TIMPANU''',CE RAPOARTE SA MAI PREZINTE?
NU AU DESTULA BATAIE DE CAP,CU FUNDATII,MASINI DIN IMPORT,EXCURSII IN TARI EXOTICE,ETC?
MAI TREBUIE SA ASCUNDA SI NR. REAL DE BOLNAVI CRONICI,NR.DE BOLNAVI CARE PLEACA IN MARILE CENTRE UNIVERSITARE,NICI UN MEDIC NU VA RECUNOASTE ADEVARATELE CAUZE ALE UNOR BOLI.
TOTUSI REVIN,UNDE A DISPARUT ACETOCIANHIDRINA DE LA METADET SI DE CE UN NR.TOT MAI MARE DE ADOLESCENTI URMEAZA PROCEDURI DE B.F.T.???
CE STIU UNII MEDICI DIN ZONA C-LUNG,DESPRE,,INCIDENTUL'' DIN 2007,DE LA PASTRAVARIA V. PUTNEI,CAND PASTRAVII MORTI AU FOST INGROPATI,IN GROPI FACUTE CU EXCAVATORUL???
VA URMA!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei